QAnon: η συνωμοσιολογία που ασελγεί στην ελευθερία του Διαδικτύου

QAnon: η συνωμοσιολογία που ασελγεί στην ελευθερία του Διαδικτύου

από | 14 Μαρ, 2021

QAnon: η συνωμοσιολογία που ασελγεί στην ελευθερία του Διαδικτύου. Αναδημοσίευση από το osarena.net.

Παρότι οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, δεν είναι ένα νέο φρούτο της εποχής. Αντιθέτως, κρατάνε από αρχαιοτάτων χρόνων και στην πιο σύγχρονη περίοδο θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις δεισιδαιμονίες των μεσαιωνικών χρόνων.

Αν και η μετεξέλιξη της συνωμοσιολογίας περιλαμβάνει πολλές ακόμα παραμέτρους, ένα από τα σταθερά, διαχρονικά της δεκανίκια αποτελεί η θρησκοληψία. Ίσως, χωρίς αυτή να μην έβρισκε γόνιμο έδαφος και τόσο μεγάλη αποδοχή.

Πέρα από τη θρησκοληψία, όμως, υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση με τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες κάνουν τους ανθρώπους δεκτικούς στις εύκολες και έτοιμες εξηγήσεις – συνωμοσίες εν προκειμένω. Έτσι αποφεύγεται η κόπωση της σκέψης και των βαρέων εγκεφαλικών δραστηριοτήτων. Αυτό, φυσικά, δε συμβαίνει με εκείνους που έχουν αναπτύξει την κριτική σκέψη μέσα από την πνευματική καλλιέργεια και την επεξεργασία της πληροφορίας.

Η συνωμοσιολογία έχει και κοινωνιολογικές προεκτάσεις, καθώς η πίστη και η αποδοχή τέτοιου είδους θεωριών συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, επιτρέποντας στα άτομα να νιώθουν μέλη μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους ομάδες προσδίδει μια αίσθηση μεγαλείου και μοναδικότητας, αφού οι μετέχοντες πιστεύουν πως είναι γνώστες της «αλήθειας» που δεν κατέχουν οι πολλοί —κάτι σαν «πεφωτισμένοι».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι συνωμοσιολόγοι νομίζουν πως διακατέχονται από ορθολογισμό, ασχέτως αν δεν υπάρχει καμία λογική στις πεποιθήσεις τους, οι οποίες συν τω χρόνω μετατρέπονται σε ένα είδος θρησκείας.

Όμως, όσο γραφικά και αν φαίνονται όλα αυτά, ο συνδυασμός τους δημιουργεί κοινωνικές βόμβες με απρόβλεπτες διαστάσεις και επιπλοκές, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το φαινόμενο «QΑnon»

Ακόμα και αν ορισμένοι δεν έχετε ακούσει τον όρο «QΑnon», σίγουρα έχετε συναντήσει αρκετές από τις ψευδείς πληροφορίες και τα όσα αναπαράγουν στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα μαζικό κίνημα ακροδεξιών συνωμοσιολόγων που υπάρχει για περισσότερα από τρία χρόνια και ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών. Παρότι όλοι οι κύριοι ισχυρισμοί τους έχουν καταρριφθεί με αδιαμφισβήτητα στοιχεία (σ.σ. αρκούσε η κοινή λογική, βέβαια), εξακολουθούν να βρίσκουν πιστούς και να μεγαλώνουν.

Η μαζικότητα του Διαδικτύου γεννά τέρατα

Η πρώτη εμφάνιση εντοπίζεται τον Οκτώβριο του 2017 στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα 4chan (πού αλλού;), όπου κάποιος με το ψευδώνυμο «Q Clearance Patriot» (μετέπειτα «Q») ξεκίνησε μια σειρά δημοσιεύσεων σχετικά με μια κλίκα ανθρώπων -στην κεφαλή της οποίας έλεγε ότι βρίσκονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα- που υποτίθεται ότι αποτελείται από παιδεραστές, κανίβαλους και σατανιστές οι οποίοι διενεργούν μαζικές απαγωγές παιδιών, ελέγχοντας παράλληλα τα ΜΜΕ.

Αυτός ο άνθρωπος ισχυριζόταν πως ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ με επίπεδο διαβάθμισης Q1, κάτι που – σύμφωνα με τον ίδιο- σημαίνει πως έχει πρόσβαση σε απόρρητα κυβερνητικά αρχεία. Εικάζεται πως πίσω από το ψευδώνυμο κρύβονται περισσότερα του ενός άτομα, ίσως και μια ομάδα που όλοι τους έχουν την ίδια διαβάθμιση.

Ο «Q» έχει κάνει μέχρι τώρα περίπου 5.000 δημοσιεύσεις, οι οποίες αποκαλούνται «Q drops» γιατί αναρτούνταν σταδιακά. Έχουν όλες αινιγματικό και κάπως κωδικοποιημένο χαρακτήρα, και μοιάζουν όπως παρακάτω:

PANIC IN DC
[LL] talking = TRUTH reveal TARMAC [BC]?
[LL] talking = TRUTH reveal COMEY HRC EMAIL CASE?
[LL] talking = TRUTH reveal HUSSEIN instructions re: HRC EMAIL CASE?
[LL] talking = TRUTH reveal BRENNAN NO NAME COORD TO FRAME POTUS
.................
FISA = START
FISA BRINGS DOWN THE HOUSE.WHEN DO BIRDS SING?
Q

Χωρίς να μπορεί κανένας να πει με σιγουριά τι σημαίνουν αυτά, διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ υποθέτουν πως είναι κωδικοποιημένες αναφορές που αφορούν την πρώην Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ Loretta Lynch («LL»), τον Bill Clinton («BC»), τη Hillary Rodham Clinton («HRC»), τον Barack Hussein Obama («HUSSEIN») και τέλος τον μέχρι πρότινος «POTUS», Donald Trump.

Μάλλον όχι τυχαία, από το 4chan ο «Q» πέρασε στο (ρατσιστικών και όχι μόνο αποχρώσεων) 8chan και τη μετονομασία του, το 8kun. Έκτοτε, το θέμα άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Πλήθος ανθρώπων προσέθεσαν μηνύματα, εμβαθύνοντας τόσο πολύ που πια είναι πέρα από κάθε έλεγχο, ώστε να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει.

Μόνο το πρώτο διάστημα, υπολογίζεται πως οι σχετικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν περισσότερους από 3 εκατομμύρια ακόλουθους, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να μετέχει ενεργά. Αν και αυτές οι ομάδες διαγράφηκαν από τους διαχειριστές των πλατφορμών, εξακολουθούν να υπάρχουν παρεμφερείς με εκατομμύρια ακολούθους και μεγάλη συμμετοχή. Όχι μόνο στις ΗΠΑ μα και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Και αν νομίζετε πως αυτά τα άτομα είναι χαμηλού κοινωνικού και πνευματικού επιπέδου, κάνετε λάθος. Μπορεί αυτοί να αποτελούν την πλειονότητα, εντούτοις ανάμεσά τους βρίσκονται άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι κλπ.

Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία του FBI και ΜΜΕ των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα δεδομένα των κοινωνικών δικτύων, οι Qanon είναι δημοφιλείς σε Ρεπουμπλικάνους μεγαλύτερης ηλικίας, σε Ευαγγελιστές, σε διάφορα «New Age» κινήματα και, βεβαίως, σε ακροδεξιούς κάθε λογής. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει μεταπηδήσει αυτό το φαινόμενο, με μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα στη συνέχεια του παρόντος άρθρου.

Από το Διαδίκτυο στην πραγματικότητα

Η παράκρουση εκδηλώθηκε σε ζωντανή μετάδοση στα τέλη Ιουλίου του 2018, σε ομιλία του Trump στην πόλη Tampa της Florida. Οι συγκεντρωμένοι -ο «Στρατός των Q», όπως αυτοαποκαλούνταν- φορούσαν μπλούζες όπου δέσποζε το γραμμα Q και κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ που έγραφαν «We are Q» (ελλ. «Είμαστε οι Q») και «Q is coming» (ελλ. «Οι Q έρχονται»).

Από τότε, ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και πάντα σε ομιλίες του Trump ή στελεχών του- εμφανίζονται σαν συμπαραστάτες και υπερασπιστές, από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ρεπουμπλικανοί προσεταιρίστηκαν αυτήν την άνου μάζα προς όφελος της εκστρατείας τους, με τον ίδιο τον Donald Trump να κάνει κατά καιρούς δηλώσεις έμμεσης αλλά και άμεσης στήριξης προς τους Qanon.

Ωστόσο, μετά την εισβολή μελών στο Καπιτώλιo και τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματίστηκαν εκεί την 5η Ιανουαρίου του 2021, η διαδικτυακή παρουσία του Q φαίνεται να έχει σβήσει, όπως και οι εντάσεις των υποστηρικτών του.

Η ανερχόμενη δημοτικότητα των QΑnon

Στην εποχή του Διαδικτύου, όπου η πληροφορία μεταδίδεται και αναπαράγεται αστραπιαία, χωρίς καν να ελεγχθεί, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η δημοφιλία θεωριών συνωμοσιών, fake news και άλλων ευφάνταστων ψευδών. Όμως, το ίδιο το Διαδίκτυο βοήθησε τους QAnon να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν κοινότητες προσελκύοντας και άλλους ανθρώπους.

Ενημερωτικά, να αναφέρω πως στις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Media Matters, τουλάχιστον 97 υποψήφιοι -με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι, φυσικά, Ρεπουμπλικανοί- έδειξαν στήριξη και συμπάθεια στους QΑnon. Και, όπως φαίνεται, ήδη κάποια άτομα από τους Q έχουν εκλεγεί στο Καπιτώλιο, ενώ υπάρχουν και σε άλλες βαθμίδες της πολιτειακής διοίκησης της χώρας.

Η προσέλκυση των μαζών στη συνωμοσιολογία

Εκ πρώτης όψης, οι QΑnon παρουσιάζονται να δρουν για έναν ευγενή σκοπό. Για τα παιδιά. Έτσι, καταχράστηκαν το ήδη δημοφιλές hashtag «#SaveTheChildren»2 και με βάση άλλη μια ψευδή θεωρία συνωμοσίας, το «PizzaGate», το εκμεταλλεύονται ασύστολα. Με τη συνδρομή διάφορων συνωμοσιολογικών ιστοσελίδων μα και συντηρητικών ΜΜΕ, κατάφεραν να συνδέσουν το παραπάνω hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις θεωρίες συνωμοσιών που διαδίδουν.

Αυτός, λοιπόν, ο «ευγενής» σκοπός υπήρξε μια ισχυρή εφαλτήριος δύναμη η οποία προσέλκυσε αρκετούς ανθρώπους που μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξη αυτής της ομάδας.

Ένα δεύτερο και πολύ δυνατό χαρτί τους είναι η πανδημία του COVID-19. Χαρακτηρίζοντάς την ως «απάτη του βαθέως κράτους» και διαδίδοντας παραπληροφόρηση σχετικά με αυτήν, έλκουν άλλη μια κατηγορία συνωμοσιολόγων, τους αρνητές της μάσκας και των εμβολίων. Κατά κύριο λόγο, όλη αυτή η παραφιλολογία σχετικά με τον ιό, τα εμβόλια, τις μάσκες και τα όσα σημεία και τέρατα έχουμε διαβάσει περί τούτων όλο αυτό το διάστημα, οφείλονται στους fans του Q.

Ακόμα, εκτός της πανδημίας, ισχυρίζονται πως το κίνημα «Black Lives Matter» ειδικότερα μα και το αντιρατσιστικό κίνημα γενικότερα, είναι μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ούτως ώστε η κοινή γνώμη να αποσπαστεί από τις… «αλήθειες» των QΑnon. Εδώ είναι εμφανείς οι ρατσιστικές καταβολές.

Στην πορεία, όπως μπορείτε να διαβάσετε, κάτω από την ομπρέλα των QΑnon έχουν χωρέσει σχεδόν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν επί χρόνια και ανακυκλώνονται, με οποιαδήποτε νέα να είναι καλοδεχούμενη. Εξωγήινοι, αστροστόλοι, επιπεδιστές, ψεκασμοί, ερπετόμορφοι, σωσίες, κλώνοι, Μέση Γη και δεινόσαυροι είναι μόνο μερικά θέματα. Όλα αυτά, συχνά πυκνά δένονται μεταξύ τους σε ένα χαοτικό ενιαίο αφήγημα, με τόσες προεκτάσεις όσα τα βότσαλα της παραλίας.

Το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Οι συνωμοσίες αυτές, με την εμπλοκή ονομάτων και εκτός ΗΠΑ, δεν άργησαν να βρουν γρήγορα γόνιμο έδαφος και στην Ευρώπη. Και εδώ, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ακροδεξιά στοιχεία μαζί με θρησκόληπτους και δεισιδαίμονες, ενώ δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως η πρώτη ανταπόκριση ήταν από την Αγγλία. Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα αντίστοιχα κινήματα σε Γερμανία και Ιταλία.

Οι «Q Patrioten 24»

Αυτή η ομάδα προέρχεται από τη Γερμανία και, όπως αρκετές ακόμα της ίδιας συνομοταξίας, εδρεύει πρωτίστως στο Telegram.3 Αν και δε συγκαταλέγεται στις πολυπληθέστερες του είδους, είναι από τις πιο ενεργές, με σχεδόν όλα τα μέλη της να μετέχουν δραστήρια στις συζητήσεις. Αρκετοί εξ αυτών είχαν δώσει το παρών στην απόπειρα εισβολής στο Γερμανικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2020. Όπως ήταν φυσικό, υποδέχτηκαν πανηγυρικά την αντίστοιχη εισβολή των ακροδεξιών, συνωμοσιολόγων, οπαδών του Trump στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Προωθώντας πληροφορίες από σχεδόν 300 αμερικανικές ομάδες που πρόσκεινται στους QΑnon και συνδεόμενοι με περισσότερες από 5000 ομάδες ακροδεξιών και συνωμοσιολόγων, οι Q Patrioten 24 καταφέρνουν να έχουν απήχηση σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle, μετέχουν άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, γυναίκες και άντρες.

Το «Radio Maria»

Ούτε η Ιταλία θα μπορούσε να απουσιάζει από όλο αυτό. Αν και τόσο στο Telegram όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν σχετικές σελίδες, τα ηνία στη διάδοση της συνωμοσιολογίας κρατάει ένας ραδιοφωνικός σταθμός θρησκευτικού περιεχομένου, το Radio Maria. Εν πρώτοις, δε φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τους Q, όμως ανακυκλώνει πολλές από τις δικές τους ανακρίβειες, με προεξέχον το θέμα του κορωνοιού. Ξέρετε, παγκόσμιες ελίτ, νέα τάξη πραγμάτων και τα σχετικά, με μια δόση θρησκείας για τα πρόβατα.

Mιλάμε για ένα δίκτυο που έχει ενεργητικό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με 84 συχνότητες (σ.σ. σχεδόν όσες και η πανίσχυρη κρατική RAI), και απευθύνεται σε ένα υπερσυντηρητικό, θρησκόληπτο, καθολικό κοινό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ανθρώπους καθημερινά —χωρίς να λογαριάζουμε την έντονη διαδικτυακή του παρουσία.

Φίλα προσκείμενοι συνωμοσιολόγοι στην Ελλάδα

Δε νομίζω να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το φαινόμενο θα μεταφερόταν σε μια χώρα που μαστίζεται από fake news και έχει ανδρωθεί με (κακώς εννοούμενους) αστικούς μύθους. Και δεν αναφέρομαι στα διάφορα συνωμοσιολογικά blogs που υπάρχουν σε αφθονία, ούτε στα thrash έντυπα ή τα έγκριτα(;) μέσα που από τη μία κάνουν δημοσιεύσεις αποδόμησης των QAnon και από την άλλη αναπαράγουν κάποια από τα μυθεύματά τους προσπαθώντας να τους δώσουν αληθοφανή υπόσταση.

Κατά την πολύμηνη έρευνά μου, δε βρήκα κάποια ελληνόγλωσση ιστοσελίδα που να ασχολείται αποκλειστικά με τα των Q, ασχέτως αν σε αρκετές υπάρχουν δημοσιεύσεις με (κακό)μεταφρασμένα σενάριά τους. Βρήκα, όμως, τέσσερις παρεμφερείς ομάδες στο Telegram, με τη μια εξ αυτών να αριθμεί κοντά στα 1.400 μέλη και μάλιστα με μεγάλη ενεργητικότητα.

Όπως κατάλαβα, οι ίδιοι δημιουργοί έχουν και μια άλλη στο Facebook με την ονομασία «Φιλοι του Donald Trump II»[sic]. Η ομάδα είναι δημόσια και επανήλθε με δεύτερη εκδοχή, αφού η αρχική διαγράφηκε από τη διαχειριστική ομάδα της πλατφόρμας (σ.σ. προφανώς, για ανακρίβειες, διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρατσιστικά σχόλια. Ίσως και για έμμεση παρακίνηση σε βία).

Σε αυτήν την ομάδα οι αναρτήσεις επιτρέπονται αποκλειστικά από τους διαχειριστές της, οι οποίοι ισχυρίζονται πως γνωρίζουν πολλά και αυτό που κάνουν είναι μόνο να μεταδίδουν τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους στους υπόλοιπους. Κάθε σχόλιο που δε συνάδει με την ιδεοληψία τους διαγράφεται και το μέλος αποπέμπεται.

Πρόκειται για ένα γκρουπ πραγματικό μαργαριτάρι, που θα σας κάνει νέο στομάχι και είναι αδύνατο να μη διπλωθείτε στο πάτωμα από τα γέλια, ακόμα και αν βρίσκεστε στη χειρότερη περίοδο της ζωής σας. Εδώ θα βρείτε τα πάντα μαζεμένα. Οποιαδήποτε συνωμοσιολογία υπάρχει είναι σε αυτήν την ομάδα. Βέβαια, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Trump, που σύμφωνα με το αφήγημά τους την 5η Μαρτίου του 2021 θα ορκιστεί ξανά Πρόεδρος των ΗΠΑ, ώστε να επέλθει η «Κάθαρση» και η «Ημέρα της Κρίσης» με την επιχείρηση «Καταιγίδα».

Μερικά αφηγήματα που κυριαρχούν είναι τα παρακάτω (σ.σ. προσέξτε τις αντιφάσεις):

  • O νυν Πρόεδρος Biden έχει πεθάνει στις αρχές Ιανουαρίου και ο υπάρχων είναι κλώνος/σωσίας/ο ηθοποιός Tom Hanks ή ανδροειδές.
  • Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί της Ευρώπης, ο Πάπας, ο Δαλάι Λάμα και πλήθος υψηλών αξιωματούχων ανά τον κόσμο είναι επίσης κλώνοι/σωσίες.
  • Ο Trump και οι στενοί του συνεργάτες (που είναι κάποιοι Q) διαθέτουν έναν ειδικό κβαντικό υπολογιστή με τεχνολογία άγνωστη στη διάστασή μας, μέσω της οποίας μπορούν να δουν μελλοντικά γεγονότα ώστε να αποφύγουν λάθη και έτσι να αλλάξουν στρατηγική εγκαίρως για να αποτρέψουν λανθασμένες ενέργειες στο «Μεγάλο Σχέδιο».
  • Η ελεύθερου κώδικα εφαρμογή Signal έχει αγοραστεί από τον Trump και την κρίσιμη στιγμή όσοι «πεφωτισμένοι» την έχουν θα λάβουν ένα μήνυμα.
  • Ο Bill Gates γεννήθηκε κορίτσι και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε αγόρι, μια συνήθης τακτική που κάνουν (σ.σ. δεν κατάλαβα ποιοι) στα παιδιά τους αν δε δεχτούν να τα θυσιάσουν.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για μέρες, εβδομάδες, μήνες. Είναι, άλλωστε, τόσα πολλά αυτά που γράφονται και όσα συμπληρώνονται στα σχόλια. Όπως θα διαπιστώσετε με μια απλή επίσκεψη (μπορείτε να δείτε την ομάδα και χωρίς να έχετε λογαριασμό στο Facebook), πρόκειται για άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Ωστόσο, ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένοι (λίγοι) που διαθέτουν κάποια μόρφωση.

Οι QAnon δεν είναι άλλη μια διαδικτυακή γραφικότητα

Αφήνω στην άκρη τις μπίζνες που συμβαίνουν από επιτήδειους και τα πιο ήπια, όπως το εμπόριο ρουχισμού και αντικειμένων Q. Σίγουρα, το να διαβάζουμε και να ακούμε τέτοια πράγματα προκαλεί γέλιο και συγχρόνως απορία για το πώς είναι δυνατό να υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν όλα αυτά. Ίσως να είναι οι ίδιοι που πιστεύουν σε ζώδια, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, μαγγανείες και πάει λέγοντας.

Θα μπορούσαμε, άραγε, να το χαρακτηρίσουμε ως μια ακόμα γραφική φούσκα, που με την πάροδο του χρόνου θα σκάσει; Η άποψή μου είναι πως όχι. Βλέπετε, οι QAnon είναι κυριολεκτικά ένα «open source» κίνημα που βασίζεται στο Διαδίκτυο και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο μα και σε διαφορετική κλίμακα από οτιδήποτε παρόμοιο έχουμε δει στο παρελθόν. Διαθέτουν δυναμική και μεγάλο βαθμό συμμετοχικότητας, με τρόπο που ελάχιστες άλλες δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας είχαν μέχρι τώρα.

Οι ακόλουθοι συγκεντρώνονται στα διαδικτυακά τους λαγούμια για να αποκωδικοποιήσουν τις τελευταίες δημοσιεύσεις του Q, να συζητήσουν τις θεωρίες τους σχετικά με τα νέα της ημέρας και να συνεργαστούν με τους ομοϊδεάτες τους. Καθημερινά πληθαίνουν και υιοθετούν αυτές τις απόψεις ως στάση ζωής στην καθημερινότητα και σε συνάρτηση με την αλληλεπίδρασή τους στην κοινωνία και στο στενό τους περιβάλλον.

Το γεγονός πως η σκληροπυρηνική βάση των QAnon αποτελείται από ακροδεξιά στοιχεία εντείνει την ανησυχία και μας κόβει τόσο το γέλιο όσο και κάθε σκέψη περί γραφικότητας. Ας μην ξεχνάμε πως έχει χαρακτηριστεί ως «η γέννηση μιας νέας θρησκείας».

Με πολλά χρόνια διαδικτυακής παρουσίας και με χιλιάδες δημοσιεύσεις, ομολογώ πως το παρόν άρθρο υπήρξε το πιο δύσκολο από όσα έχω συντάξει μέχρι σήμερα. Διέγραψα αμέτρητες παραγράφους, διόρθωσα το κείμενο πολλές φορές και όλο αυτό επειδή το μυαλό μου είχε γίνει μαρμελάδα με όλα αυτά, τα οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τα διατυπώσω με έναν ειρμό ώστε να γίνουν κατανοητά. Ακόμα και τώρα, με αυτήν την πιο σύντομη εκδοχή, είναι πάρα πολλά τα όσα παρέλειψα.

Ίσως, λοιπόν, να ήρθε η ώρα, πέρα από παρεμβατισμούς κυβερνήσεων και διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να επαναδιατυπώσουμε τις απόψεις μας και να προστατεύσουμε το Διαδίκτυο διαχωρίζοντας την ελευθερία του λόγου από την ασυδοσία της ηλιθιότητας.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Φεστιβάλ – Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος

Φεστιβάλ - Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος Τα Γεράνεια για άλλη μια φορά βάλλονται για τα επιχειρηματικά σχέδια της μετατροπής της Ελλάδας σε "μπαταρία" της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η υπερυψηλή τάση που έρχεται να αντικαταστήσει την υψηλή,...

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν “σωματείο”

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν "εργατικό σωματείο" Αντιφασιστική συγκέντρωση καλείται στην Θεσσαλονίκη αύριο, Τρίτη 7/5, στις 11:00 στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Γούναρη (Ναυαρίνου). Η συγκέντρωση καλείται επ' αφορμής της ίδρυσης...

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...