Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία [Video & Φωτογραφίες]

από | 18 Μαρ, 2021

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία. Την Πέμπτη 18/3 για ακόμα μια φορά χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, που με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των σχολών τους πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν πανεκπαιδευτική διαδήλωση. Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά την ελλαδική επικράτεια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συνεχίζουν να αγωνίζονται με συνέπεια, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, αποσκοπώντας στην κατάργηση του νόμου Κεραμέως, ο οποίος εντείνει τους ταξικούς αποκλεισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποινικοποιεί την ταξική συνδικαλιστική δράση των φοιτητών, περιστέλλει κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, προβλέπει πειθαρχικά μέτρα και διαγραφές φοιτητών, ενώ ρυθμίζει και την είσοδο μπάτσων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπου θα εγκατασταθούν και συστήματα παρακολούθησης των φοιτητών.

Στη σημερινή πορεία καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, φοιτητικά σχήματα και αριστερές φοιτητικές παρατάξεις, σωματεία εκπαιδευτικών, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Στην προσυγκέντρωση αναρτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές πανό αλληλεγγύης στον αναρχικό πολιτικό κρατούμενο Βαγγέλη Σταθόπουλο, πανό αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών από την Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) και πανό ενάντια στην εγκαθίδρυση αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία ΔΙΠΑΕ Σίνδου.

Αξίζει να επισημάνουμε τη σημαντική τομή που έχει σημειωθεί εδώ και πολύ καιρό στο φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμαστε στις αγωνιστικές αποφάσεις που έχουν λάβει πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα πλαίσια γενικών συνελεύσεων, προκρίνοντας τον ακηδεμόνευτο αγώνα, την αμεσοδημοκρατική λήψη και υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φόρμουλες που μετέρχονται οι κομματικές νεολαίες και φοιτητικές παρατάξεις των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Παραδοσιακά η αριστερά έχει ως στρατηγικό γνώμονα της παρέμβασής της στα πανεπιστήμια την προσάρτηση των φοιτητικών συλλόγων στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις των κομματικών και πολιτικών της οργάνων, καταλύοντας κάθε ανεξαρτησία των ταξικών αγώνων. Ο παρωχημένος κομματικός και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός της αριστεράς έχει δημιουργήσει αποστροφή στην πλειοψηφία των φοιτητών. Η αριστερά έχει μείνει καταφανώς πίσω στις εξελίξεις, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας, στις ανάγκες και τις επιθυμίες των φοιτητών. Δείχνει φοβισμένη. Δεν μπορεί να διαχειριστεί την αντίρροπη κίνηση που συντελείται στους κόλπους του φοιτητικού κινήματος, η οποία υπερβαίνει τα όρια της δικής της παρέμβασης, που φαίνεται ανεμική, συντηρητική και εκτονωτική. Οι «πολιτικές πρωτοπορίες» της αριστεράς δεν μπορούν να χωνέψουν αυτήν την ήττα και έτσι οδηγούν το φοιτητικό κίνημα στη διάσπαση, προκειμένου να διατηρήσουν το όποιο κύρος τους απέμεινε, προσπαθώντας τουλάχιστον να κάνουν συντήρηση δυνάμεων. Όμως, οι φοιτητές στρέφονται με μαζικούς όρους στην άμεση δράση και την αυτοοργάνωση. Αυτό αποτυπώνεται τόσο μέσα στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων όσο και στον δρόμο.

Στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 5000 άτομα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ορίσει προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, η οποία τελούσε υπό κατάληψη το προηγούμενο διάστημα, εκκενώθηκε, ανακαταλήφθηκε και εκκενώθηκε για δεύτερη φορά, ενώ 47 φοιτητές και φοιτήτριες συνελήφθησαν κατά τις δυο κατασταλτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Με πορεία από τα πανεπιστήμια οι φοιτητικοί σύλλογοι έφτασαν στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου είχε οριστεί το κεντρικό κάλεσμα για την πανεκπαιδευτική διαδήλωση στη 13:00. Περίπου στη 13:30 το σώμα της προσυγκέντρωσης βγήκε στον δρόμο επί της Εγνατίας, για να ξεκινήσει την πορεία. Βιαστικά, πανικόβλητα, καχύποπτα και ηγεμονικά οι φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στην αριστερά βγήκαν πρώτοι στον δρόμο σχηματίζοντας αλυσίδες περιφρούρησης απέναντι στο μπλοκ των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων που υπερασπίζονται την αδιαμεσολάβητη οργάνωση και δράση των φοιτητών. Κάθε φορά γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων θεατρινισμών των αριστερών παρατάξεων που αντιλαμβάνονται τους φοιτητικούς συλλόγους και τους αγώνες των φοιτητών ως τσιφλίκι τους. Έχουν, όμως, περιθωριοποιηθεί στη συνείδηση των φοιτητών και των λοιπών αγωνιστών και προοδευτικών ανθρώπων. Σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι που πήραν αποφάσεις με αμεσοδημοκρατικά και ακηδεμόνευτα ανοιχτά πλαίσια είχαν τετραπλάσιο κόσμο στο μπλοκ τους σε σύγκριση με το οπορτουνιστικό-ηγεμονίστικο μπλοκ που σχημάτισαν η ΚΝΕ μαζί με τις φοιτητικές παρατάξεις της ΑΡΙΣ, της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ. Μεταξύ των δύο αυτών μπλοκ υπήρχε διακριτή απόσταση, η οποία μεταφράζεται στη σαφή διαφορά πολιτικής λογικής και κουλτούρας μεταξύ των δύο σχηματισμών.

Μπροστά από το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων με τα ανοιχτά πλαίσια γενικών συνελεύσεων προπορεύθηκε το πανό της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα της Κατειλημμένης Πρυτανείας, που σήκωσε στις πλάτες της το κοινωνικό κέντρο αγώνα της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ, εν πλήρη απουσία των αριστερών δυνάμεων, που καιροσκοπικά και όψιμα έτρεξαν για φωτογραφίες στο πανεπιστημιακό άσυλο μετά την αστυνομική καταστολή, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά τους αγώνες άλλων. Το ελευθεριακό φοιτητικό μπλοκ, το οποίο στήριξαν και ορισμένα σχήματα της ΕΑΑΚ, είχε μαζική και δυναμική περιφρούρηση και φώναζε διαρκώς ταξικά, φοιτητικά, αντικρατικά και αντικατασταλτικά συνθήματα. Η παρουσία των μπάτσων ήταν σχετικά διακριτική καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Το σώμα των διαδηλωτών κινήθηκε από το άγαλμα Βενιζέλου επί της Εγνατίας και πορεύθηκε στους εξής κεντρικούς δρόμους της πόλης: Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, πραγματοποιώντας σύντομη στάση μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιώντας στάση μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης που φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, Ιασωνίδου. Στρίβοντας από την Ιασωνίδου προς την Εγνατία η διαδήλωση δε συνάντησε αστυνομικό φραγμό στο ύψος της Καμάρας, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες πορείες. Έτσι, η διαδήλωση συνέχισε μέχρι το πανεπιστημιακό campus και εισήλθε μαζικά στο προαύλιο της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ανακατέλαβαν και επανοικειοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο και με μαζικούς όρους τους χώρους του πανεπιστημίου, υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημιακού campus και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πείσμα της στρατηγικής του κράτους και των επιταγών των αφεντικών. Οι μαύρες, οι κόκκινες και οι μαυροκόκκινες σημαίες που ανέμιζαν μέσα στο πανεπιστημιακό campus υπό την παρουσία χιλιάδων φοιτητών μάς υπενθυμίζουν πως η καρδιά των κοινωνικών και ταξικών αγώνων χτυπά δυνατά μέσα στα πανεπιστήμια.

Ο αγώνας των φοιτητών θα συνεχιστεί. Οι γενικές συνελεύσεις και οι καταλήψεις σχολών συνεχίζονται. Η κοινωνική βάση στέκεται δίπλα στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Πρώτον, επειδή είναι δίκαιος και αποτελεί οργανικό κομμάτι των κοινωνικών διεκδικήσεων. Δεύτερον, επειδή οι φοιτητικές διαδηλώσεις αποτελούν όχημα για την υλική έκφραση της αντικυβερνητικής αγανάκτησης των από τα κάτω στους δρόμους. Η σύνδεση των ταξικών συμφερόντων, των αναγκών και των αγωνιών των από τα κάτω έχει βγάλει μαζικά τον κόσμο στους δρόμους. Η μαζικοποίηση των διαδηλώσεων, των διαδικασιών και των σχηματισμών βάσης είναι απαιτούμενα για την όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας απέναντι στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση και το αστυνομικό κράτος της γενικευμένης καταστολής που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Βίντεο από τη διαδήλωση:

Φωτογραφίες από τη διαδήλωση:

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Χιλιάδες φοιτητές ανακαταλαμβάνουν το campus του ΑΠΘ μετά από μεγάλη πορεία

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...