Φουκουσίμα 10 χρόνια μετά: Μετασεισμοί, ψέματα και αποτυχημένη απολύμανση ..

από | 19 Μαρ, 2021

Πέρασαν 10 χρόνια από την καταστροφική τριπλή κατάρρευση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Όπως το έθεσε ο Joseph Mangano του προγράμματος Ακτινοβολία και Δημόσια Υγεία πριν από τρία χρόνια «Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του καισίου, του στροντίου, του πλουτωνίου και του ιωδίου εκπέμπονται στον αέρα και οι απελευθερώσεις των ίδιων τοξινών στον Ειρηνικό δεν έχουν σταματήσει ποτέ, καθώς οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν πάνω από 100 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. “

Το Nukewatch και εκατοντάδες άλλες ομάδες και επιστημονικά περιοδικά έχουν εκδώσει δεκάδες αναφορές σχετικά με την καταστροφή. Έχουν δημοσιευτεί πολλά βιβλία για το θέμα και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει τουλάχιστον ετήσιες κριτικές για τις επίσημες προσπάθειες εκκένωσης, καθαρισμού και απολύμανσης. Με τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες, δεν είναι δυνατό να κάνετε περισσότερα από το να παρουσιάσετε μια άλλη ενημέρωση για τις πρόσφατες ειδήσεις και αναλύσεις.

Εικόνα στο “Mechanics of a Nuclear Meltdown Explained”, από την Jenny Marder, PBS News Hour, 15 Μαρτίου,

Υπάρχουν ειδήσεις για την έλλειψη μελετών υγείας στη Φουκουσίμα. μεγάλοι σεισμοί (μετασεισμοί) που αντιδρούν αρνητικά στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές απορριμμάτων. εταιρική και κυβερνητική ανεντιμότητα σχετικά με την απολύμανση · νέα ραδιενεργά σωματίδια διασκορπισμένα · και ανανεωμένη μόλυνση ψαριών.

Πολύ λίγες μελέτες υγείας

«Μέχρι στιγμής μόνο μία οντότητα ασθένειας έχει εξεταστεί συστηματικά σε ανθρώπους στη Φουκουσίμα: ο καρκίνος του θυρεοειδούς», λέει ο Δρ Alex Rosen, ο Γερμανός πρόεδρος Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου. Άλλες ασθένειες, όπως η λευχαιμία ή οι δυσπλασίες, που σχετίζονται με αυξημένη έκθεση σε ακτινοβολία, δεν έχουν διερευνηθεί, δήλωσε ο Rosen στο γερμανικό ιατρικό περιοδικό  Deutsches Ärzteblatt  στις 2 Μαρτίου.

(Πέντε μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ανωμαλίες γεννήσεων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο: τρεις στα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, μία στα λιποβαρή νεογέννητα και μία στα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων 9 μήνες μετά τον Μάρτιο του 2011. *)

Η μελέτη για τη νόσο του πληθυσμού ήταν μια εξέταση για καρκίνο του θυρεοειδούς σε 380.000 τοπικά παιδιά κάτω των 18 ετών. Τον Ιανουάριο του 2018, το περιοδικό Thyroid ανέφερε 187 περιπτώσεις μετά από πέντε χρόνια. Εξετάζοντας τη μελέτη, ο Mangano γράφει στο  Washington Spectator  ότι «Ένας τυπικός πληθυσμός 380.000 παιδιών θα παρήγαγε 12 περιπτώσεις σε πέντε χρόνια». Η αύξηση μεταξύ των παιδιών είναι «ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς εάν η Φουκουσίμα ήταν ένας παράγοντας, καθώς η ακτινοβολία είναι πιο βλαβερή για το έμβρυο, το βρέφος και το παιδί», δήλωσε ο Mangano.

Νέα συντρίμμια και ρωγμές από τους σεισμούς

Ένας άλλος μεγάλος σεισμός, μεγέθους 7,3, χτύπησε στις 13 Φεβρουαρίου, και πάλι στα ανοικτά των ακτών του συγκροτήματος αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, και τα αναφερόμενα 30 δευτερόλεπτα τρόμου ακολουθήθηκαν από 14 μετασεισμούς μέχρι το μέγεθος 5

Ο σεισμός ήταν αρκετά σοβαρός ώστε η Tokyo Electric Power Co. (Tepco) και οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να υποπτεύονται ότι προκάλεσε επιπλέον ζημιά στους αντιδραστήρες 1 και 3 όπου τα επίπεδα του νερού ψύξης μειώθηκαν απότομα, όπως ανέφερε το Associated Press. Ο σεισμός στις 13 Φεβρουαρίου έγινε αισθητός στο Τόκιο 150 μίλια μακριά. Ο μετεωρολογικός οργανισμός της Ιαπωνίας είπε ότι πιστεύεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος μετασεισμός του σεισμού του 2011.

Σε συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου, οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι ο σεισμός είχε πιθανώς επιδεινώσει τις υπάρχουσες σεισμικές ζημιές στους αντιδραστήρες 1 και 3 ή δημιούργησε  νέες ρωγμές προκαλώντας πτώση της στάθμης του νερού ψύξης, ανέφερε το AP.

«Επειδή (ο σεισμός του 2011) ήταν τεράστιος με μέγεθος 9,0, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει  ένας μετασεισμός αυτής της κλίμακας 10 χρόνια αργότερα», δήλωσε ο Kenji Satake, καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Σεισμό του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Έχουν υπάρξει έξι σημαντικοί μετασεισμοί στην περιοχή της Φουκουσίμα από τον Μάρτιο του 2011: 7 Απριλίου 2011 (μέγεθος 7.1). 11 Απριλίου 2011 (6.6) 10 Ιουλίου 2011 (7.0) 26 Οκτωβρίου 2013 (7.1) 26 Νοεμβρίου 2016 (6,9) και 13 Φεβρουαρίου 2021 (7.3).

Οι σεισμοί δεν είναι ο μόνος επαναλαμβανόμενος εφιάλτης που στοιχειώνει τους επιζώντες του σεισμού που σκότωσε 19, 630. Ο τυφώνας Hagibis χτύπησε στην πόλη Tamura τον Οκτώβριο του 2019 και σάρωσε έναν άγνωστο αριθμό σακιδίων ραδιενεργών συντριμμιών που είχαν συσσωρευτεί κοντά σε ένα ποτάμι .

Η πυρηνική χέρσα περιοχή της Φουκουσίμα. Πηγή: Suffolk.edu

Από τον Μάρτιο του 2011, πάνω από 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου εδάφους και άλλων υλικών από περιοχές που επλήγησαν από την πτώση έχουν συλλεχθεί σε μεγάλες μαύρες πλαστικές σακούλες και συσσωρεύονται σε τοποθεσίες προσωρινής αποθήκευσης σε χιλιάδες μέρη. («Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα πολεμούν το κρατικό σχέδιο για την κατασκευή δρόμων με χώμα με ακτινοβολία», Japan Times, 29 Απριλίου 2018) Ωστόσο, τα μολυσμένα  χώματα είναι η κορυφή του παγόβουνου: Σύμφωνα με τον R. Ramachandran, στο  The Hindu , 31 Ιανουαρίου 2020 , δεν προγραμματίζονται δραστηριότητες απολύμανσης για την πλειονότητα των δασικών περιοχών που καλύπτουν περίπου το 75% της κύριας μολυσμένης έκτασης 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. “

Συγκαλύψεις και παραπληροφόρηση

Αναφέροντας στις 14 Φεβρουαρίου σχετικά με τον τελευταίο σεισμό, το AP σημείωσε ότι η Tepco «έχει επανειλημμένα επικριθεί για συγκαλύψεις και καθυστερημένη αποκάλυψη προβλημάτων». Στις 22 Ιουνίου 2016, ο Πρόεδρος της Tepco Naomi Hirose παραδέχτηκε δημοσίως ότι η μακροχρόνια άρνηση της εταιρείας να μιλήσει για τις «καταστροφές» που γνώριζε στους τρεις αντιδραστήρες της ισοδυναμούσε με συγκάλυψη και ζήτησε συγγνώμη για αυτό.

Η  Washington Post  ανέφερε στις 6 Μαρτίου 2021 ότι, «Για χρόνια, η Tepco ισχυρίστηκε ότι το επεξεργασμένο νερό που ήταν αποθηκευμένο στο εργοστάσιο περιείχε μόνο τρίτιο, αλλά τα στοιχεία που βρίσκονται χαμένα στον ιστότοπό της έδειξαν ότι η διαδικασία επεξεργασίας είχε αποτύχει. Οι δεξαμενές περιέχουν τώρα περίπου 1,25 εκατομμύρια τόνους μολυσμένων λυμάτων. «Το 2018, η [Tepco] αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι το 70 τοις εκατό του νερού είναι ακόμα μολυσμένο με επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένου του στροντίου-90.

Έκρηξη Φουκουσίμα Φωτογραφία: Magzter

Η εργασία που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Science of the Total Environment  τεκμηριώνει νέα, εξαιρετικά ραδιενεργά σωματίδια που απελευθερώθηκαν από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα. Η μελέτη διεξήχθη από τους Δρ Satoshi Utsunomiya και Kazuya Morooka του Πανεπιστημίου Kyushu. «Δύο από αυτά τα σωματίδια έχουν τη μεγαλύτερη ραδιενέργεια καισίου που μετρήθηκε ποτέ για σωματίδια από τη Φουκουσίμα», σύμφωνα με την έρευνα. Η μελέτη ανέλυσε σωματίδια που ελήφθησαν από επιφανειακά εδάφη που συλλέχθηκαν 3,9 χιλιόμετρα από τη θέση του αντιδραστήρα.

Μιλώντας με το  Science Daily  στις 17 Φεβρουαρίου, ο Δρ Utsunomiya είπε: «Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, οι επιπτώσεις στην υγεία των νέων σωματιδίων πιθανότατα περιορίζονται σε κινδύνους εξωτερικής ακτινοβολίας κατά τη στατική επαφή με το δέρμα». Τα σωματίδια φέρεται να εκχύθηκαν από τις εκρήξεις υδρογόνου που συγκλόνισαν τα κτίρια του αντιδραστήρα και έπεσαν σε μια στενή ζώνη που εκτείνεται ~ 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις καταστροφές.

Ωστόσο, ο Δρ Utsunomiya είπε επίσης ότι η μακροχρόνια ραδιενέργεια του καισίου στα «νεοσυσταθέντα εξαιρετικά ραδιενεργά σωματίδια δεν έχει ακόμη αποσυντεθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, θα παραμείνουν στο περιβάλλον για πολλές επόμενες δεκαετίες και αυτός ο τύπος σωματιδίων θα μπορούσε περιστασιακά να βρεθεί σε θερμές περιοχές ακτινοβολίας. “

Μικρότερα ραδιενεργά σωματίδια ουρανίου, θορίου, ραδίου, καισίου, στροντίου, πολωνίου, τιλουρίου και αμερικίου βρέθηκαν να επιπλέουν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιαπωνία, σύμφωνα με έκθεση των Arnie Gundersen και Marco Kaltofen που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2017 στο  Science of the Total Environment . Τα ραδιενεργά θερμά σωματίδια βρέθηκαν σε σκόνες και εδάφη. Λήφθηκαν περίπου 180 δείγματα σωματιδίων από φίλτρα αέρα αυτοκινήτου ή σπιτιού, σκόνη εξωτερικής επιφάνειας και σακούλες ηλεκτρικής σκούπας. Περίπου 142 από τα δείγματα (περίπου 80 τοις εκατό) περιείχαν καίσιο-134 και καίσιο-137 που εκπέμπουν έντονη ακτινοβολία βήτα και είναι πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής. «Η πλειονότητα αυτών των δειγμάτων συλλέχθηκαν από τοποθεσίες σε απολυμανμένες ζώνες που εκκαθαρίστηκαν για κατοίκηση από την Εθνική Κυβέρνηση της Ιαπωνίας», αποκάλυψαν οι συγγραφείς.

Η Greenpeace αναφέρει αποτυχίες και εξαπάτηση εκκαθάρισης

Η Greenpeace Japan κυκλοφόρησε δύο σημαντικές εκθέσεις στις 4 Μαρτίου, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους θετικούς ισχυρισμούς απολύμανσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας μετά το 2011.

«Διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια… προσπάθησαν να διαπράξουν έναν μύθο για την πυρηνική καταστροφή. Έχουν προσπαθήσει να εξαπατήσουν τον ιαπωνικό λαό παραπλανώντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος απολύμανσης και αγνοώντας τους ακτινολογικούς κινδύνους », δήλωσε ο Shaun Burnie, Ανώτερος Πυρηνικός Ειδικός στην Greenpeace Ανατολική Ασία και συν-συγγραφέας της πρώτης έκθεσης.

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης ακτινοβολίας Fukushima 2011-2020 είναι:

·         Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ειδικής απολύμανσης (SDA) των 840 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την απολύμανση, παραμένει μολυσμένη με ραδιενεργό καίσιο. … Ένας συνολικός μέσος όρος μόλις 15% έχει απολυμανθεί. • Δεν θα επιτευχθεί επίπεδο στόχου μακροπρόθεσμης απολύμανσης σε πολλούς τομείς. Οι πολίτες θα υποβάλλονται για δεκαετίες σε έκθεση σε ακτινοβολία που υπερβαίνει το… προτεινόμενο μέγιστο. • Στις περιοχές όπου καταργήθηκαν οι εντολές εκκένωσης το 2017, συγκεκριμένα το Namie και το Iitate, τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν πάνω από τα ασφαλή όρια, δυνητικά εκθέτοντας τον πληθυσμό σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης παροπλισμού του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi είναι:

·         Το τρέχον σχέδιο παροπλισμού στο χρονικό πλαίσιο των 30-40 ετών είναι αδύνατο να επιτευχθεί και είναι απατηλό. • Τα ραδιενεργά απόβλητα που δημιουργούνται στο πεδίο δεν πρέπει να μεταφέρονται. Η Fukushima Daiichi είναι ήδη και θα πρέπει να παραμείνει μακροχρόνια τοποθεσία αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Ο John LaForge  είναι συν-διευθυντής της Nukewatch, μιας ομάδας ειρήνης και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στο Ουισκόνσιν, και εκδίδει το ενημερωτικό δελτίο της.

Πηγή: Towardfreedom.org

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...