Σαουδαραβικός πόλεμος στην Υεμένη. 6 χρόνια επικής αποτυχίας

από | 26 Μαρ, 2021

Σαουδαραβικός πόλεμος στην Υεμένη. 6 χρόνια επικής αποτυχίας: Η αποικιακή γενοκτονία του Ριάντ πλουτίζει τις κατεστραμμένες οικονομίες των ΗΠΑ και το Ηνωμένου Βασιλείου ..

Με τη διεθνή κοινότητα απασχολημένη με το COVID-19, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο επιδεινώθηκε, αφήνοντας τους Υεμένιους να αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, τις ασθένειες και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος σε έναν συρρικνωμένο προϋπολογισμό βοήθειας.

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος της κρίσης στην Υεμένη: περίπου ένα παιδί πεθαίνει κάθε 12 λεπτά στη χώρα, όπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Η Υεμένη υπήρξε θύμα περιφερειακής διαμάχης, αλλά και δυτικών δυνάμεων. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων περιγράφει ότι έχει «πρόσβαση σε μερικές από τις πιο εξελιγμένες και ακριβές στρατιωτικές τεχνολογίες στον κόσμο» , μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τις πιο αιματηρές τακτικές σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο. Όπως έγραψε η Martha Mundy, ομότιμη καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας στο London School of Economics, «Οι στρατηγικές του συνασπισμού στον πόλεμο της Υεμένης» , περιλαμβάνουν έναν αποκλεισμό στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα, ο οποίος χρησιμοποίησε την πείνα ως μέθοδο πολέμου, και αδιάκριτες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και της παραγωγής τροφίμων.

Για να διαπράξει τέτοιες ωμότητες, ο Σαουδαραβικός συνασπισμός χρειαζόταν αποφασιστική υλικοτεχνική βοήθεια από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συνέπειες είναι βάναυσες. Σύμφωνα με μια έκθεση από τον Απρίλιο του 2019 από το Κέντρο Pardee για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στοιχεία από την ACLED , ο αριθμός των νεκρών στην χώρα από την αρχή του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ τις 250.000 και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 300.000.

Eχουν περάσει ήδη 6 χρόνια. Χθες είδα έναν παλιό χάρτη της Βόρειας Υεμένης τη δεκαετία του ’70. Τα σύνορα ήταν σχεδόν ίδια με την περιοχή Houthi. Λοιπόν, τι πήγε στραβά;  Για κάποιους η Υεμένη δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει ένα κράτος.

Οι Χούτι έχουν τη δική τους αρχαία κουλτούρα που βασίζεται στα ψηλά βουνά, την δική τους αντίληψη της σιιτικής θρησκείας και τη δική τους κοινωνική επανάσταση, που ονομάζεται Ansarullah (το Houthi είναι απλώς το όνομα ενός ηγέτη).

Όλα αυτά είναι ένα ανάθεμα για τη Βουλή του Σαουντ, που φοβούνται και καταπιέζουν βάναυσα τις φυλές της ίδιας Σιιτικής αντίληψης (περίπου 6 εκατομμύρια) στο Qatif στην Ανατολική Σαουδική Αραβία, και μάλιστα στα βουνά ακριβώς απέναντι από τα σύνορα της Υεμένης.

Όταν η Σαουδική Αραβία επέλεξε τον Χαντί ως πρόεδρο της Υεμένης (εξελέγη αλλά ήταν ο μόνος υποψήφιος και οι «εκλογές» νομιμοποίησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας), οι Χούθι (Ανσαρλάχ) εξεγέρθηκαν και όταν οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν πάντα τις διαπραγματεύσεις, τελικά ξέσπασε πόλεμος.

«Βλέπουμε ένα εκπληκτικό νέο επίπεδο ανθρώπινης καταστροφής στο οποίο οι ΗΠΑ πωλούν όπλα αξίας 110.000.000.000 δολαρίων στο τρομοκρατικό κράτος της Σαουδικής Αμερικής, ενώ το βοηθούν ενεργά σε βομβαρδισμούς και στην λιμοκτονία του λαού των Υεμενιτών .

Σήμερα η Βόρεια Υεμένη παραμένει αδιάσπαστη παρά την πείνα από τον πλήρη αποκλεισμό και τους συνεχείς βομβαρδισμούς από Σαουδάραβες οπλισμένους και εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ ο νότος χωρίζεται σε ελεγχόμενες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του ISIS, μεταξύ άλλων. Ο Πρόεδρος Χαντί ζει φυσικά στη Σαουδική Αραβία

Σαουδικός πόλεμος στην Υεμένη. Εξαετής αποτυχία
Από το South Front μέσω Global Research , 23 Μαρτίου 2021

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, και αυτός συνεχίζεται χωρίς κανένα σημάδι ειρηνικής λύσης στον ορίζοντα.

Η «περίσταση» «εορτάστηκε» με μια ενημέρωση από το Ansar Allah, ή όπως είναι δημοφιλές – ως Χούτι. Μοιράστηκαν μερικούς εντυπωσιακούς αριθμούς.

Ο εκπρόσωπος των Houthi Yahya Sari είπε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε περισσότερες από 266.150 αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των 6 ετών. Ο κυρίαρχος αριθμός αυτών των επιθέσεων στόχευσε πολίτες της Υεμένης, σπίτια, πόλεις και άλλες υποδομές.

Από την πλευρά των Χούτι, ξεκίνησαν τουλάχιστον 1.348 ξεχωριστές επιχειρήσεις πυραύλων, με σχεδόν 500 να κατευθύνονται πίσω από τις εχθρικές γραμμές σε βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Βασιλείου και των ΗΑΕ. Συνολικά, η Πολεμική Αεροπορία Houthi πραγματοποίησε 12.623 επιδρομές με αεροσκάφη. Μόνο το 2021, το Ansar Allah πραγματοποίησε 1.464 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 124 επιχειρήσεων επίθεσης και οι υπόλοιπες αναγνώρισης. Βίντεο: Αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης. Επιθέσεις Houthi Drone σε αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας

Οι επίγειες δυνάμεις του Ansar Allah πραγματοποίησαν 12.366 πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Όταν πρόκειται για απώλειες, οι Χούτι δεν ανακοίνωσαν τις δικές τους. Ισχυρίστηκαν ότι κατά τη διάρκεια των 6 ετών, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας υπέστη σημαντικές απώλειες. Συνολικά, περισσότεροι από 240.000 μαχητές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν

Αυτό περιλαμβάνει δυνάμεις των ΗΑΕ, μισθοφόρους του Σουδάν, ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τα στρατεύματα της κυβέρνησης μαριονέτας της Υεμένης.

Όπως αναμενόταν, η ενημέρωση επικεντρώνεται περισσότερο στα όσα πέτυχαν οι Χούτι και τι έχει χάσει η Σαουδική Αραβία, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι η παρέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως  λαμπερό παράδειγμα επιτυχίας.

Τις τελευταίες μέρες, που οδήγησαν έως τις 22 Μαρτίου, οι Χούτι έκαναν μια σημαντική επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco. Ένα διυλιστήριο χτυπήθηκε από 6 drone. Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίστηκε ότι η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά που «γρήγορα» ελέγχθηκε από το προσωπικό του διυλιστηρίου. Οι δορυφορικές εικόνες, ωστόσο, έδειξαν ότι η ζημιά ήταν πολύ πιο εκτεταμένη από ό, τι άφησε να εννοηθεί το Ριάντ.

Ένα άγνωστο θύμα της χειρότερης σφαγής μέχρι στιγμής. 140 Yemenis κάηκαν ζωντανοί και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν στην επίθεση Σαουδικής Αραβίας / ΗΠΑ .

Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, δημοσίευσε πλάνα από τις αεροπορικές επιθέσεις της ενάντια στο Ansar Allah στην επαρχία Marib. Τα βίντεο παρουσίασαν 17 ακριβείς αεροπορικές επιδρομές από πολεμικά αεροπλάνα του Ριάντ σε οχήματα και θέσεις σε διάφορα μέτωπα της επαρχίας. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δημοσίευσε  επίσης ένα βίντεο που δείχνει αεροπορικές επιθέσεις ακριβείας σε μια σπηλιά που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσαν οι Χούτι για να αποθηκεύσουν αεροσκάφη αυτοκτονίας. Η περιοχή  τοποθετήτε κοντά στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Παρά αυτά τα βίντεο, και την απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να παρουσιάσει την κατάσταση υπο ένα κάπως θετικό φως, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας υποχωρεί αργά στο Marib. Έχουν περάσει έξι χρόνια πολέμου στην Υεμένη, όπου το Ριάντ «επένδυσε» τεράστια χρηματικά ποσά για να ξεκινήσει έναν πόλεμο που ακόμα δεν μπορεί καν να υποθέσει ότι μπορεί να νικήσει.

Αυτό που συνέβη μέχρι τώρα στην Υεμένη είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς καταστρέφει πολλές παραδοχές που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα από ειδικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς. Ο λαός της Υεμένης κατέδειξε: ότι μπορεί να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός αντάρτικος πόλεμος εναντίον δορυφόρων και αεροσκαφών, τόσο στο δικό τους όσο και στο εχθρικό έδαφος, και εν μέσω ασύμμετρου πολέμου. Ότι οι φυσικοί αποκλεισμοί στα έθνη δεν είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθούν. Ότι εάν οι αριθμοί δείχνουν ότι η νίκη είναι από την πλευρά των Σαουδαράβων, τα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν παράγοντες που μετράνε περισσότερο από τους αριθμούς

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ .. Πράσινο φως των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου Γενοκτονία εκατομμυρίων κερδών στην Υεμένη

·         Βίντεο: Aεροπορικές επιδρομές στη Σαουδική Αραβία κατά της Υεμένης. Οι επιθέσεις Houthi Drone στα αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας στις 11 Μαρτίου 2021

πηγή:https://thefreeonline.wordpress.com/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μπάνια και παγωτά

Μπάνια και παγωτά Όσες και όσοι μετράνε πάνω από 30-35 χρόνια ζωής στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη Γη γνωρίζουν ότι στην παιδική ηλικία οι μονάδες μέτρησης ενός επιτυχημένου καλοκαιριού ήταν δύο και μόνο δύο: Μπάνια και παγωτά. Οι...

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere για την εκκένωση του κατειλημμένου ελευθεριακού στεκιού Primavera σήμερα το πρωί: ( Σήμερα, Δευτέρα 3/6 τα ξημερώματα έγινε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια με σκοπό να...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Α.Ε. στις Αχαρνές. Κράτος, παρακράτος, κεφάλαιο και μαφία. Τέσσερις πυλώνες που για δεκαετίες ανήκαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας για μεγάλο...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας καλούν αναρχικές συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αυριανής (Τρίτη 28/5) δίκης. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης...

Η μαζικότερη και πιο «βρώμικη ανάκληση» ιατρικών μηχανημάτων που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. 16.027 επικίνδυνες αναπνευστικές συσκευές 9.532 μη-ανιχνεύσιμες ζωες

" Αυτά τα ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να απειλήσει ζωές" "Ένα από τα δύο ή τρία χειρότερα πράγματα που έχω δει ποτέ…", Δρ. Sidney Wolfe Στις 21 Ιουνίου 2021, εν μέσω πανδημίας η “ολλανδική” πολυεθνική Philips Respironics ανακοίνωσε...

Απεργία πείνας για την Παλαιστίνη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα

Ονομάζομαι Léa Courtois Dakpa και είμαι 1 από τους 9 διεθνείς Ευρωπαίους κρατούμενους/ες που βρισκόμαστε σήμερα υπό απέλαση στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, μετά την παράνομη απαγωγή μας από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης για την Παλαιστίνη....

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2 ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΗ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (10:00, κτήριο 2) Συνέχεια της δίκης του συντρόφου και μέλους μας Γιώργου Καλαϊτζίδη, που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική και διώκεται με τον 187Α για...

Ναυάγιο Πύλου: Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης για την επιβολή κράτησης των 9 επιζόντων που αθωώθηκαν

    Παρά την αθώωσή τους από το Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου, οι 9 επιζόντες συνεχίζουν να διώκονται από το ελληνικό κράτος και την αντιμεταναστευτική πολιτική του.  Το Εφετείο συγκεκριμένα, έκρινε αθώους τους επιζόντες για το αδίκημα της...

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας από την αντιτρομοκρατική για ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Στο παρελθόν ο Ρουβίκωνας και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουμε μιλήσει για χούντα χαμηλής...