Γαλλία

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι είναι όλο και πιο θυμωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σε σχέση με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Είναι εξοργισμένοι που αναγκάζονται να εργάζονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους σε μη βασικούς τομείς της παραγωγής, ενώ τα αφεντικά είναι σε θέση να ξεφύγουν μέσω της τηλεργασίας. Αυτή η αντιμετώπιση έχει πυροδοτήσει μια σειρά από απεργίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο εργοστάσιο αεροναυπηγικής Dassault στο Argenteuil. Στην εν λόγω εταιρεία – η οποία κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη – 300 εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία και οι εργοδότες αναγκάστηκαν να κλείσουν το εργοστάσιο.

Επίσης, αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon αποχώρησαν από το πόστο τους λόγω της ανησυχίας τους σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους σε σχέση με τον κορωνοϊό. Στην αποθήκη της στο Σαράν, κοντά στην Ορλεάνη, 250-300 εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία και ζήτησαν το κλείσιμο της αποθήκης στις 18 Μαρτίου.

Ο Πάτρικ Μάρτιν, επικεφαλής της Medef, της γαλλικής ομοσπονδίας εργοδοτών, σχολίασε ότι «έχει υπάρξει μια εξαιρετικά σκληρή αλλαγή στη στάση των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας».

Βρετανία

Εργαζόμενοι σε δέκα δημόσιες βιβλιοθήκες στο Λάμπεθ του Νότιου Λονδίνου αποχώρησαν από την εργασία τους την Παρασκευή 21 Μαρτίου, όταν τους ειπώθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ άλλοι δήμοι είχαν κλείσει τις βιβλιοθήκες τους. Στην παρούσα συγκυρία, όλες οι δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν κλείσει από το καθεστώς Τζόνσον.

ΗΠΑ

Σαράντα εργαζόμενοι σε μια μονάδα επεξεργασίας πουλερικών και χοιρινού κρέατος στην πολιτεία της Georgia κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες υγειονομικές συνθήκες εργασίας αλλά και χρηματική αποζημίωση μετά την έκθεση αρκετών εργαζομένων στον ιό. Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι αυτοκινήτων έχουν κατέβει σε απεργίες χωρίς την υποστήριξη της ηγεσίας των συνδικάτων τους τόσο στο Michigan όσο και στο Ohio.

Ιταλία

Μεταλλουργοί στη Λομβαρδία της βόρειας Ιταλίας προειδοποίησαν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου ότι θα απεργήσουν, εάν δεν κλείσουν περισσότερα εργοστάσια λόγω του κορωνοϊού.

Ζιμπάμπουε

Νοσοκομειακοί γιατροί στη Ζιμπάμπουε κατέβηκαν σε απεργία την Τετάρτη 25 Μαρτίου λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.

Νέα Ζηλανδία

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας πλαστικών Sistema στο Όκλαντ αποχώρησαν από το πόστο τους λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού και έλλειψης μέτρων αποφυγής συνωστισμού στις 25 Μαρτίου.

Πρωτότυπο άρθρο: https://www.anarchistcommunism.org/2020/03/27/coronavirus-strikes-latest/

Μετάφραση: Πάνος Ασημακόπουλος


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ