Μ.Βρετανία: νομάδες, ταξιδευτές και τσιγγάνοι υπό εκκαθάριση

από | 2 Απρ, 2021

Σκοτώστε το νομοσχέδιο: Οι νομάδες , οι ταξιδευτές, οι τσιγγάνοι θα «εκκαθαριστούν σε εθνικό επίπεδο» από τον βρετανικό δρακόντειο νόμο

Οι νομάδες θα «εκκαθαριστούν σε εθνικό επίπεδο»» από τις δρακόντειες νομοθετικές προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης που ποινικοποιούν τον τρόπο ζωής τους


Τα άλογα βόσκουν σε ένα χωράφι δίπλα σε ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της έκθεσης αλόγων στο Appleby στο Westmorland, Cumbria

Το μεγαλύτερο μέρος της διαμάχης γύρω απο το νομοσχέδιο για την αστυνομία, το έγκλημα, τις καταδίκες και τα δικαστήρια έχει επικεντρωθεί γύρω από την επίδρασή του στις διαμαρτυρίες, αλλά πολύ λίγη προσοχή δίνεται στο πώς θα αποδεκατίσει έναν ιστορικό τρόπο ζωής  χιλιάδων ανθρώπων.
Η Βρετανία είναι πιο διαιρεμένη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωντανή μνήμη. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, όπως φαίνεται από το κύμα της αντίδρασης μετά την αστυνομική δράση στη δημόσια αντίδραση για τη δολοφονία της Sarah Everard .

Έχουν επίσης ενισχυθεί από ένα τεράστιο νομοσχέδιο που δημιουργήθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, για την αστυνομία, το έγκλημα, τις καταδίκες και τα δικαστήρια . Προβλέψιμα, υπήρξε μια αντίδραση, κυρίως επειδή επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγξει τους χρόνους έναρξης και λήξης των διαδηλώσεων, ακόμη και αν έχουν μόνο ένα μέλος, κάτι που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι η εξάλειψη του δικαιώματος διαμαρτυρίας.

Αλλά κρυμμένες βαθύτερα είναι οι λιγότερο συζητούμενες εξουσίες που στοχεύουν την κοινότητα των τσιγγάνων, των Ρομά  των νομάδων και των ταξιδευτών (GRT) στη Βρετανία. Οι άνθρωποι του GRT βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1515 και ο αριθμός τους εκτιμάται σήμερα σε περίπου 120.000, αλλά ορισμένοι τους  ανεβάζουν μέχρι και 300.000.

Επί του παρόντος, βάσει του νόμου περί ποινικής δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης του 1994, η αστυνομία μπορεί να εμπλακεί εάν υπάρχουν έξι ή περισσότερα οχήματα σε μη εξουσιοδοτημένη κατασκήνωση. Όμως, ο ιδιοκτήτης γης πρέπει να λάβει εύλογα μέτρα για να τους μετακινήσει πρώτα και πρέπει «να έχει προκληθεί ζημιά στη γη / περιουσία ή να έχει χρησιμοποιηθεί απειλητική, καταχρηστική ή προσβλητική συμπεριφορά προς στον ιδιοκτήτη γης, την οικογένεια ή τους υπαλλήλους τους».

Το νέο νομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά αυτές τις εξουσίες, που σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να εμπλακεί εάν υπάρχει ένα μόνο όχημα, ο ιδιοκτήτης γης απλώς  αναφέρει το θέμα και η τοπική αρχή να έχει έναν εναλλακτικό χώρο. Δημιουργεί επίσης ένα νέο αδίκημα της «διαμονής στη γη χωρίς συγκατάθεση σε σκηνή ή με όχημα». Εκείνοι που κρίνονται ένοχοι μπορούν να φυλακιστούν για τρεις μήνες , να επιβληθούν πρόστιμα 2.500 £ και να καταστραφούν αγαθά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, τα οποία για την κοινότητα GRT είναι τα σπίτια τους.

Η Ruby-Leigh Smith που είναι μέλος της κοινότητας Traveling και προέρχεται από το Hertfordshire στην Αγγλία – είπε: «Το γεγονός ότι η Priti Patel και το Συντηρητικό Κόμμα σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα στους ανθρώπους για τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζήσουν την  ζωής τους – έναν τρόπο που ζούσε  η οικογένειά τους, για γενιές, κατά τη γνώμη μου, παραβιάζει το νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με το άρθρο 8, ένα άτομο έχει το δικαίωμα να ζει μια ιδιωτική, οικογενειακή ζωή. Δεν μπορείτε να επιβάλλεται πρόστιμο και να φυλακίσετε ανθρώπους για αυτό. Το άρθρο 14 είναι το δικαίωμα στην προστασία από τις διακρίσεις, αλλά ρωτώ πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις διακρίσεις, όταν η ίδια η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι σας προστατεύει κάνει διακρίσεις εναντίον σας; “

Ο Smith επισημαίνει επίσης αυτό που φαίνεται να είναι μια πολιτιστική παρανόηση σχετικά με την απειλή κατάληψης περιουσίας – και πρόσθεσε: «Το σπίτι ενός ταξιδιώτη είναι ιερό για ‘αυτούς. είτε βρίσκονται σε τροχόσπιτο είτε όχι. Τα σπίτια μας είναι πάντα πεντακάθαρα, πρέπει να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν περάσετε από την πόρτα – έχουμε κάποιες τελετές καθαρισμού, και εισβάλοντας στα σπίτια μας, παραβιάζετε αυτές τις τελετές και τις συνήθειες καθαρισμού και κάνετε τα σπίτια μας να αισθάνονται βρώμικα και ανασφαλή. “

Ο Σμιθ αποκάλυψε ότι μέσα στην κοινότητα  υπήρξε  σοκ από την επιβολή των νέων εξουσιών, καθώς αναμένουν άδικη αντιμετώπιση. Πρόσθεσε: «Λυπάμαι που λέω ότι δεν εκπλήσσομαι καθόλου με από την επιβολή του νομοσχεδίου ή καλύτερα απο αυτό που περιέχει. Οι άνθρωποι είναι ρατσιστές προς  εμάς χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ρατσισμός

Αισθάνομαι ότι τα πάντα είναι εναντίον μας το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα και το ποινικό σύστημα. Δυστυχώς, ο ρατσισμός απέναντι στους τσιγγάνους, τους Ρομά  τους ταξιδιώτες και τους νομάδες είναι η τελευταία αποδεκτή μορφή ρατσισμού, και αυτό το νομοσχέδιο το αποδεικνύει. “

Το κίνητρο για την καταστολή της πρότασης της βρετανικής κυβέρνησης είναι ασαφές, καθώς σύμφωνα με τα δικά τους στατιστικά στοιχεία, το 88% των ταξιδιωτών βρίσκονταν σε εγκεκριμένη γη στην Αγγλία το 2020 και ο αριθμός των τροχόσπιτων σε μη εξουσιοδοτημένη κατασκήνωση ήταν 694, δηλαδή 95 λιγότεροι από το 2019.

Έτσι, το πρόβλημα φαίνεται να περιλαμβάνει μια μειονότητα της κοινότητας GRT ενώ οι παραβιάσεις μειώνονται χωρίς την ανάγκη επιβολής αυτών των νέων νόμων.

Εν τω μεταξύ, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κοινωνική ένταξή τους είναι το αντίθετο. Το 2018 , το 19% των μαθητών από την Ιρλανδία και 13% από τους Τσιγγάνους τους Ρομά και τους νομάδες πέτυχαν στα Αγγλικά και τα μαθηματικά στο βαθμό 4 / C ή παραπάνω, σε σύγκριση με το 64% των μαθητών σε εθνικό επίπεδο καταδεικνύοντας την κυβερνητική αδιαφορία για αυτά τα τμήματα του πληθυσμού .

Είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά σχολικών αποκλεισμών και «υψηλά επίπεδα εκφοβισμού και φυλετικής κακοποίησης». Η εθνική απογραφή του 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τσιγγάνοι ή οι ιρλανδοί ταξιδιώτεςς και γενικά οι νομάδες ήταν η εθνική ομάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής αδράνειας.

Ο Σμιθ έχει μια ισχυρή άποψη για το γιατί εισάγονται νέοι περιορισμοί, ενώ η κοινότητα παραμένει απαλλαγμένη. Είπε: «Νόμοι όπως αυτοί μας εκκαθαρίζουν εθνοτικά. Δεν περιοριζόμαστε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, αλλά αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε έναν τρόπο ζωής που ακολουθούμε εδώ και αιώνες. Η ταξιδιωτική ζωή εξαφανίζεται και εδώ και δεκαετίες ».

Ένα άλλο μέλος της κοινότητας είναι ο θεατρικός συγγραφέας Richard O’Neill. Επισημαίνει την κατάργηση θέσεων για να σταματήσουν οι άνθρωποι του GRT, λέγοντας: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποτε είχαμε πολλά κοινά εδάφη και παραδοσιακά μέρη στάσεων που χρησιμοποιούσαμε για 500 χρόνια, τα οποία είχαν αφαιρεθεί στη δεκαετία του 1950 την δεκαετία του ’60 και του ’70, που άφησαν τους παραδοσιακούς ταξιδιώτες χωρίς κανένα σημείο να σταματήσουν.

Η κατάσχεση περιουσίας, ιδίως του σπιτιού κάποιου, είναι ένα βήμα που πάει πολύ μακριά, και πολλοί άνθρωποι που δεν ταξιδεύουν, αλλά παρκάρουν με τα τροχόσπιτά τους, θα μπορούσαν επίσης να το υποστούν αυτό, πρέπει να θυμόμαστε ότι σε ορισμένες πόλεις έχουμε ανθρώπους που ζουν σε φορτηγά με αυτούς τους  εργαζόμενους να μην είναι νομάδες αλλά απλά να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά υψηλό ενοίκιο.

 Επισημαίνει επίσης τη μαζική κατάληψη του Kinder Scout το 1932 από περιπατητές και το Young Communist League, το οποίο ήταν μια επιτυχημένη διαμαρτυρία για την κατάργηση δικαιωμάτων που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ανοιχτές περιοχές τής χώρας. Αυτό θεωρείται ευρέως ως θετική πράξη, αλλά η τρέχουσα καταστολή των ταξιδιωτών δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο βαθμό ενσυναίσθησης.

Τα στερεότυπα της κοινότητας τους περιγράφουν ως εγκληματίες που είναι επιρρεπείς σε βία και δεν σέβονται τη γη που καταστρέφουν. Αλλά το πρόσφατο κύμα καύσωνα στη Βρετανία έκρινε το ευρύ κοινό ένοχο για αυτό.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται το Πάρκο Abington του Northampton που βασίζεται σε εθελοντές για να καθαρίσουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων και ήταν το ίδιο στο Arboretum του Nottingham .

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να οδηγήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο.

  Το νέο νομοσχέδιο κατά της διαμαρτυρίας στοχεύει τους πιο περιθωριοποιημένους της Βρετανίας, αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί.

Ο Σμιθ είπε: «Κανείς δεν πρέπει να υποστηρίζει αυτό το νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από τις απόψεις του για τους νομάδες τους Τσιγγάνους και τους ταξιδιώτες».

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα παρακολουθείται έντονα, αλλά οι συνέπειες για την κοινότητα GRT δεν θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από αυτές τις προτάσεις νόμου. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο και να ποινικοποιούν τον τρόπο ζωής τους.

Πηγή: https://thefreeonline.wordpress.com/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μπάνια και παγωτά

Μπάνια και παγωτά Όσες και όσοι μετράνε πάνω από 30-35 χρόνια ζωής στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη Γη γνωρίζουν ότι στην παιδική ηλικία οι μονάδες μέτρησης ενός επιτυχημένου καλοκαιριού ήταν δύο και μόνο δύο: Μπάνια και παγωτά. Οι...

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere για την εκκένωση του κατειλημμένου ελευθεριακού στεκιού Primavera σήμερα το πρωί: ( Σήμερα, Δευτέρα 3/6 τα ξημερώματα έγινε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια με σκοπό να...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Α.Ε. στις Αχαρνές. Κράτος, παρακράτος, κεφάλαιο και μαφία. Τέσσερις πυλώνες που για δεκαετίες ανήκαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας για μεγάλο...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας καλούν αναρχικές συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αυριανής (Τρίτη 28/5) δίκης. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης...

Η μαζικότερη και πιο «βρώμικη ανάκληση» ιατρικών μηχανημάτων που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. 16.027 επικίνδυνες αναπνευστικές συσκευές 9.532 μη-ανιχνεύσιμες ζωες

" Αυτά τα ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να απειλήσει ζωές" "Ένα από τα δύο ή τρία χειρότερα πράγματα που έχω δει ποτέ…", Δρ. Sidney Wolfe Στις 21 Ιουνίου 2021, εν μέσω πανδημίας η “ολλανδική” πολυεθνική Philips Respironics ανακοίνωσε...

Απεργία πείνας για την Παλαιστίνη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα

Ονομάζομαι Léa Courtois Dakpa και είμαι 1 από τους 9 διεθνείς Ευρωπαίους κρατούμενους/ες που βρισκόμαστε σήμερα υπό απέλαση στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, μετά την παράνομη απαγωγή μας από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης για την Παλαιστίνη....

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2 ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΗ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (10:00, κτήριο 2) Συνέχεια της δίκης του συντρόφου και μέλους μας Γιώργου Καλαϊτζίδη, που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική και διώκεται με τον 187Α για...

Ναυάγιο Πύλου: Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης για την επιβολή κράτησης των 9 επιζόντων που αθωώθηκαν

    Παρά την αθώωσή τους από το Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου, οι 9 επιζόντες συνεχίζουν να διώκονται από το ελληνικό κράτος και την αντιμεταναστευτική πολιτική του.  Το Εφετείο συγκεκριμένα, έκρινε αθώους τους επιζόντες για το αδίκημα της...

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας από την αντιτρομοκρατική για ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Στο παρελθόν ο Ρουβίκωνας και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουμε μιλήσει για χούντα χαμηλής...