Κινηματογραφική ομάδα Πολ. Επιστημών ΑΠΘ «Cinepolsci»: Προβολή ταινίας και αυτοπαρουσιαστικό κείμενο

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο που μας έστειλε η Κινηματογραφική ομάδα των φοιτητών της σχολής Πολ. Επιστημών ΑΠΘ «Cinepolsci», με το οποίο η ομάδα επεξηγεί αναλυτικά τη δράση της, τη στήριξή της στον αγώνα που δίνεται συνάμα με τον καταλυτικό ρόλο των πολιτιστικών δρώμενων σε αυτόν.

Επιπλέον, η «Cinepolsci» διοργανώνει προβολή της ταινίας “V for Vendetta”, αύριο, Κυριακή 4/4, 16:00, έξω από τον σύλλογο Φοιτητών Πολ. Επιστημών. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω και την αφίσα της προβολής.


Ένα χρόνος συμπληρώνεται από την ημερομηνία που μπήκαν λουκέτα στις σχολές και στα αμφιθέατρα μας. Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την τελευταία φορά που είδαμε τα πανεπιστήμια γεμάτα, με δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρο στα campus. Σαν να μην έφτανε αυτό, την ήδη δύσκολη και επιβαρυντική για εμάς κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την παιδεία, σε συνάρτηση με τις ήδη αυταρχικές τάσεις του πρύτανη Παπαϊωάννου και των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το εν λόγω νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές για τα δικαιώματα των φοιτητ(ρι)ών και για το χώρο του πανεπιστημίου, όπως τις διαγραφές, τα πειθαρχικά, τη βάση εισαγωγής και την καθιέρωση ενός σώματος ασφαλείας για την αποκλειστική φύλαξη των πανεπιστημίων. Αυτές είναι όλες ρυθμίσεις που αφανίζουν σταδιακά τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αυταρχικοποιούν και εντατικοποιούν την εκπαίδευση, νομιμοποιούν ένα καθεστώς ελέγχου και πειθάρχησης, απειλούν την ασφάλεια και τις ελευθερίες μας, ενώ ταυτόχρονα διαστρεβλώνουν την έννοια της δημοκρατίας .

Την πρόωρη εφαρμογή του νομοσχεδίου και αυτού του καθεστώτος ελέγχου και πειθάρχησης, ήρθε να μας παρουσιάσει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, όταν εκκένωσε δύο φορές , και επεδίωξε ακόμα μια φορά την μεταμεσονύκτια εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ, την οποία τελούσαν φοιτητ(ρι)ες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου και την καταστολή την οποία υφίστανται.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις εκκενώσεις της κατάληψης, αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει περιμετρικά το ΑΠΘ, ενώ κατά την εγκληματική εισχώρηση τους στο campus ξυλοκόπησαν βάναυσα, βασάνισαν και συνέλλαβαν πλήθος φοιτητ(ρι)ών, στις/στους οποίες/ους προσάφθηκε μια σειρά από φαιδρές και πλαστές κατηγορίες. Οι τραγικές αυτές εικόνες προμηνύουν ακριβώς την κατάσταση που θα επικρατεί από ΄δω και στο εξής με την νομιμοποιημένη, πλέον, είσοδο της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο, όπου η στοχοποίηση των φοιτητ(ρι)ών, οι αναίτιες ποινικές διώξεις τους και η παρεμπόδιση τους από το να κυκλοφορούν ελεύθερα και με άνεση θα αποτελούν την καινούργια νόρμα. Το ελεύθερο και ανοιχτό για όλες και όλους πανεπιστήμιο, ως εστία κοινωνικοποίησης και συνδιαλλαγής ιδεών, το οποίο γνωρίζαμε μέχρι τώρα, θα αποτελεί πλέον παρελθόν. Αντ’ αυτού, θα μετατραπεί σε ένα χώρο αποστειρωμένο από πολιτιστικές δραστηριότητες και παροχής κατευθυνόμενης και στείρας γνώσης, δεδομένων των προσκείμενων εχθρικών τάσεων προς την ύπαρξη πολιτιστικών ομάδων που προάγουν ένα ελεύθερο χώρο πολιτιστικής ζύμωσης.

Ως κινηματογραφική ομάδα, λειτουργούμε από το 2008 αυτοοργανωμένα εντός του πανεπιστημιακού χώρου του ΑΠΘ. Είναι γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια η διεκπεραίωση των δράσεών μας στηρίζεται στον δημοκρατικό χαρακτήρα συνδιαλλαγής και στήριξης των ποικίλων διαφορετικών απόψεων που στελεχώνουν την ουσία της ομάδας μας, με απόλυτο σεβασμό στον προσωπικό χρόνο και δυνατότητα προσφοράς κάθε ατόμου. Έτσι λοιπόν και το καθήκον που φέρουμε ως πνευματικός φορέας διαφύλαξης των αξιών αυτών εντός ενός χώρου που υποτίθεται ότι τις διασφαλίζει με την ελεύθερη και ανοικτή πρόσβαση, είναι μείζονος σημασίας. Η δραστηριοποίηση μας στη διάρκεια του έτους αποτελείται από την εβδομαδιαία προβολή διαθεματικών ταινιών και επακόλουθων συζητήσεων μεταξύ μελών και ακροατών, σε παράλληλο πλαίσιο με τη στήριξη εγχώριων καλλιτεχνών αλλά και την εξωστρεφή κοινωνικοποίηση με τις άλλες κινηματογραφικές μέσω συμμετοχής στο Φεστιβάλ που διοργανώνεται στα τέλη του εαρινού εξαμήνου, σε πνεύμα ελεύθερης πρόσκλησης. Πιστεύουμε πως το πανεπιστήμιο οφείλει και πρέπει να είναι ενεργό και ζωντανό σε συνεχόμενη βάση, ενώ ταυτόχρονα δε δεχόμαστε παρεμβατικές συμπεριφορές που να υποσκελίζουν τον χαρακτήρα της καθολικής έκφρασης απόψεων και ατομικής συνύπαρξης, όσο για συμπεριφορές σεξιστικού, φασιστικού, ρατσιστικού και ομοφοβικού/ τρανσοφοβικού χαρακτήρα, τις καταδικάζουμε και αναλαμβάνουμε άμεση δράση καταγγελίας και καταπολέμησής τους. Θεωρούμε, επομένως, πως γίνεται ξεκάθαρο ότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη διατήρηση ενός εύφορου και ασφαλούς για όλους/ες/α εδάφους αρμονικής συμβίωσης αποτελεί χαρακτήρα της βασικής μας προτεραιότητας, έτσι ώστε κάθε άτομο να απολαμβάνει την κάθε πτυχή της έβδομης τέχνης που αποκαλύπτεται κάθε φορά ενώπιον μας.

Μπροστά, λοιπόν, στην ολομέτωπη επίθεση αυτή που δεχόμαστε, ζωντανεύουμε τα πανεπιστήμια και τις σχολές μας και τις επανοικειοποιούμαστε ως κοινωνικούς μας χώρους, με προβολές ταινιών, προτασσόμενες/οι πάντα τις αξίες της συλλογικής δράσης, της ελεύθερης συνύπαρξης και ανοιχτού διαλόγου και της αλληλεγγύης.


Η αφίσα της προβολής της ταινίας “V for Vendetta” που διοργανώνει η «Cinepolsci»

«Cinepolsci»


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ