Αστυνομική βία στις Φιλιππίνες, του Γ. Σταανου. Φιλιππινέζος άνδρας που συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, τιμωρήθηκε με 300 “βαθιά καθίσματα” από την τοπική αστυνομία.

Την Πέμπτη ο 28χρονος Ντάρεν Μαναόγκ Πεναρεντόντο εντοπίστηκε από αστυνομικούς να αγοράζει νερό μετά τις 18.00, που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη πόλη Τζένεραλ Τρίας της επαρχίας Καβίτε. Στη συγκεκριμένη επαρχία τα κρούσματα είναι αυξημένα και για αυτό βρίσκεται τώρα υπό αυστηρούς περιορισμούς lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 μέχρι τις 5:00. Ο 28χρονος μαζί με ένα άλλο άτομο οδηγήθηκαν την ίδια μέρα στην πλατεία Mαλάμπον μπροστά από το δημαρχείο της πόλης. Αντί να τους επιβληθεί πρόστιμο, οι αστυνομικοί τους επέβαλλαν να κάνουν αρχικά από 100 βαθιά καθίσματα,αλλά επειδή ήταν αδύνατο να συγχρονιστούν τους αυξήσανε τις επαναλήψεις στα 300. Την επόμενη μέρα ο Πεναρεντόντο γύρισε γύρω στις 6:00 το πρωί και εξαιτίας της κούρασης με δυσκολία μπορούσε να κινηθεί χωρίς βοήθεια.

Συγγενικό του πρόσωπο αναφέρει στο Facebook: “Όλη εκείνη τη μέρα δυσκολευόταν να βαδίσει, απλώς μπουσουλούσε”. Αργότερα άρχισε να παθαίνει κρίσεις κι η καρδιά του σταμάτησε. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά τελικά άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στις 10 το βράδυ της Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Μάρλο Νιλο Σολέρο, ανέφερε ότι δεν προβλέπεται σωματική τιμωρία για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αλλά μόνον επιπλήξεις. Επίσης ο δήμαρχος της πόλης Αντονιο Φερρερ,δήλωσε με μία ανάρτηση στο Facebook ότι η υπόθεση ερευνάται.

Αυτόν τον μήνα η Human Rights Watch ανέφερε ότι οι παραβάτες των περιορισμών του lockdown στις Φιλιππίνες κακοποιούνται από την αστυνομία. Υπήρξαν περιπτώσεις που η αστυνομία και οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν κλείσει τους ανθρώπους σε κλουβιά σκύλων και άλλοι αναγκάστηκαν να κάθονται ακάλυπτοι κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ