Θεσσαλονίκη | Video και ανταπόκριση από την φοιτητική διαδήλωση (8/4)

Για άλλη μια Πέμπτη το φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης ήταν συνεπές στο ραντεβού του με τον δρόμο. Περισσότεροι από 2000 φοιτητές, μαθητές, νεολαίοι, αλληλέγγυοι και μέλη αριστερών και αναρχικών οργανώσεων πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε ακόμη μια δυναμική φοιτητική διαδήλωση.

Η ημέρα άρχισε με προσυγκέντρωση στην πλατεία Χημείου, μέσα στο ΑΠΘ (11 πμ). Από εκεί οι φοιτητές ξεκίνησαν οργανωμένα για την κυρίως συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου (1μμ), περνώντας από τις οδούς Εθν. Αμύνης Τσιμισκή και Αριστοτέλους, ενώ στην πορεία ενώθηκαν και με τον κόσμο του Κατειλημμένου Ολύμπιον.

Η κυρίως πορεία ακολούθησε το συνηθισμένο δρομολόγιο Εγνατία – Βενιζέλου – Τσιμισκή – Αγίου Δημητρίου – Ιασωνίδου – Καμάρα – ΑΠΘ και ήταν σαφώς χωρισμένη σε δυο διακριτά μπλοκ: Προπορευόταν αυτό που συσπειρώνει συλλόγους και φοιτητές που πρόσκεινται στις συνεργαζόμενες δυνάμεις των ΠΚΣ-ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ-ΑΡΙΣ και άλλων αριστερών δυνάμεων, ενώ ακολουθούσε ένα σαφώς μεγαλύτερο (τετραπλάσιο ίσως) φοιτητικό μπλοκ, απαρτιζόμενο από συλλόγους και καταλήψεις σχολών που στηρίζονται από αυτόνομα σχήματα, ελευθεριακές δυνάμεις, αλλά και κάποιες αριστερές οργανώσεις.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αρκετά διακριτική καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας, αφού οι διμοιρίες που ακολουθούσαν δεν προσέγγισαν ποτέ σε πολύ κοντινή απόσταση. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να καθησυχάζει τον κόσμο του φοιτητικού κινήματος, καθώς πιθανότατα είναι κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης για να ρίξει τους τόνους τις ημέρες πριν από την ανακοινωμένη ημερομηνία τοποθέτησης των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς σε ότι αφορά την καταστολή, το κράτος ποτέ δεν “έπαιξε δίκαια”, ούτε τήρησε “ημερομηνίες”, ούτε και κράτησε  “υποσχέσεις”.

Ο αγώνας των φοιτητών  συνεχίζεται μέσα και έξω από το ΑΠΘ, με καταλήψεις σχολών, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, συνελεύσεις, αντιμαθήματα, συλλογική ζωή. Το campus είναι πλέον ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο από όλη την κοινωνία.

Ο Νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα καταργηθεί στον δρόμο και στην πράξη.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε video με στιγμιότυπα από την φοιτητική διαδήλωση 

 

**Για περισσότερο υλικό, ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την πορεία, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ