Συμβολική δράση από τους φοιτητές του Εικαστικού μέσα στο Ολύμπιον

Αναδημοσιεύουμε – όπως μας στάλθηκε σε μήνυμα- μια “δράση του Εικαστικού Τμήματος της σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, για λογαριασμό όλων των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, στη μια συμβολική 24ωρη κατάληψη που έγινε προχθές στο Ολύμπιον“.

Όπως μας ενημερώνουν οι φοιτητές, τα νοήματα πίσω από την εικαστική αυτή παρέμβαση είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Τα χέρια που κρατούν σφιχτά τα μπράτσα των θέσεων είναι οι «απόντες – παρόντες», είναι αποκομμένα από τα σώματά τους χέρια, συμβολίζοντας την απουσία των θεατών από τα κλειστά θέατρα.

Το «4» (σημ. τα τέσσερα δάκτυλα) ερμηνεύεται ως ενεργητική σιωπή, δηλαδή «σιωπώ και ακούω» στη μέθοδο της αριθμολογίας του καθηγητή του τμήματος θεάτρου Μιχαήλ Μαρμαρινού, που επέλεξε να συνυπογράψει το κείμενο στήριξης στην Μενδώνη. Τα φοιτητά του επιλέγουν να τον εγκαλέσουν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του.

Οι γροθιές, αν και δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξήγηση, είμαστε όλοι εμείς που, όπως είπαν και τα φοιτητά του τμήματος Κινηματογράφου, «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αλλάξουμε πραγματικά τις ζωές μας» Και αυτό δεν είναι απειλή. Αλλά υπόσχεση.”.

Εμείς από την μεριά μας να τονίσουμε πως ο αγώνας των φοιτητών, όπως και κάθε αγώνας που συσπειρώνει στο εσωτερικό του δημιουργικές δυνάμεις, ανάγκες και πόθους της νεολαίας, είναι από την φύση του πολύμορφος και πολύπλευρος. Είτε μιλάμε για πορείες και καταλήψεις (σε σχολές ή στο Ολύμπιον), για προβολές, για κουβέντες, για αντι-μαθήματα, είτε για τέτοιου είδους εικαστικές παρεμβάσεις, όλα είναι κομμάτι ενός αγώνα που προσπαθεί, εκτός των άλλων, να επικοινωνήσει προς την κοινωνία -αλλά και προς πιο συγκεκριμένα κομμάτια της, π.χ. οι καλλιτέχνες- τα νοήματα του, αλλά και γενικότερα την ανάγκη να αγωνίζεται κανείς ενάντια στο άδικο.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που μας έστειλαν οι φοιτητές του Εικαστικού, από την δράση τους μέσα στο Ολύμπιον.


εικατικού

εικαστικού

εικαστικού

εικαστικού

εικαστικού

εικαστικού

εικαστικού


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ