15 Απρίλη: Το φοιτητικό κίνημα αντεπιτίθεται, το κράτος υποχωρεί (vid & photos)
Στις 15/4 ήταν προγραμματισμένη από το κράτος η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται από τον προσφάτως ψηφισμένο αντι-εκπαιδευτικό νόμο. Ως αναμενόμενο, αυτή η ημερομηνία ήταν δεδομένο ότι θα αποτελούσε σημείο κορύφωσης της σύγκρουσης του φοιτητικού κινήματος με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.
Εδώ και πολλούς μήνες το φοιτητικό κίνημα ανασυγκροτείται και μάχεται σε αγωνιστική και συγκρουσιακή κατεύθυνση με τις βίαιες πολιτικές των ταξικών αποκλεισμών, της περιστολής των κοινωνικών ελευθεριών και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, όπως αυτές μεθοδεύονται από την κυβέρνηση κατά την απαίτηση των κεφαλαιοκρατών. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών και τους μαθητές αγωνίζονται από κοινού για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως.
Στη Θεσσαλονίκη κάθε Πέμπτη πραγματοποιούνται πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις σταθερά κάθε Πέμπτη, σχολές και τμήματα βρίσκονται υπό κατάληψη από τους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ η Πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί υπό κατάληψη για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών, έπειτα από δυο κατασταλτικές επιχειρήσεις εκκένωσης από την αστυνομία. Το πανεπιστήμιο έχει γίνει ξανά πραγματικά δημόσιος χώρος, καθώς έχει επανοικειοποιηθεί μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των φοιτητών, ενώ έχει αγκαλιαστεί ξανά από την κοινωνία σαν χώρος ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και αναψυχής, ελεύθερος και ανοιχτός προς όλους.
Στις 14/4, ο Υφυπουργός Παιδείας, Α. Συρίγος, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι αστυνομικοί θα μπουν στα πανεπιστήμια κατά τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο προβλεπόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός αναβάλλεται μπροστά στις αντιστάσεις που δείχνει το φοιτητικό κίνημα, σημαίνοντας μια προσωρινή, αλλά σημαντική υποχώρηση από μεριάς του κράτους. Το κράτος υπέστη μια συμβολική ήττα που οφείλεται στις μαζικές, δυναμικές και συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις της φοιτητικής κοινότητας, γι’ αυτό αναδιπλώθηκε προσωρινά. Για διασκεδασμό των εντυπώσεων ο Συρίγος ανέφερε ότι οι φοιτητές «κάνουν επαναστατική γυμναστική», επειδή τα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα παραμένουν κλειστά. Η θρασεία διακωμώδηση είναι παραδοσιακό μέσο που μετέρχεται η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της γυμνοσάλιαγκες, που ούτως ή άλλως δεν έχουν ίχνος αξιοπρέπειας, προκειμένου να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τους αγώνες των από τα κάτω και να κερδίσουν τη συμπάθεια του συντηρητικού και αντιδραστικού τους ακροατηρίου. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η πανικόβλητη και βιαστική δήλωση του κυβερνητικού στελέχους της ΝΔ συνιστά μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μη παραδοχής της ήττας που υπέστη η κυβέρνηση από το ταξικό κίνημα.
Στις 15/4 τουλάχιστον 7000 άνθρωποι πλαισίωσαν τη φοιτητική διαδήλωση. Από τις πρωινές ώρες οι καταλήψεις των σχολών, των τμημάτων, της πρυτανείας, αλλά και οι πύλες του campus του ΑΠΘ περιφρουρούνταν από τους φοιτητές. Στις 11:00 οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ και κινήθηκαν με πορεία ως το άγαλμα Βενιζέλου, όπου είχε οριστεί το κεντρικό κάλεσμα για τη διαδήλωση. Στην πορεία σχηματίστηκαν δύο κεντρικά φοιτητικά μπλοκ. Το ένα από φοιτητικούς συλλόγους που πήραν αποφάσεις μέσα από ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα πλαίσια στις γενικές τους συνελεύσεις, το οποίο στηρίχτηκε από τα ελευθεριακά/αυτόνομα σχήματα και από ορισμένα αριστερά σχήματα, ενώ το άλλο μπλοκ από φοιτητικούς συλλόγους που πρόσκεινται στις δυνάμεις της ΚΝΕ και των αριστερών οργανώσεων ΑΡΙΣ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ. Το μπλοκ των ανοιχτών και αδιαμεσολάβητων πλαισίων συγκέντρωσε πενταπλάσιο κόσμο σε σύγκριση με το έτερο μεγάλο μπλοκ της διαδήλωσης. Πρόκειται για έναν σταθερό πλέον διαχωρισμό που τέμνει το εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος και καταδεικνύει διαφορετικές λογικές αγώνα, συνδικαλιστικής δράσης και κινηματικής αντίληψης. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο διατηρείται απόσταση κάποιων μέτρων στον δρόμο μεταξύ των δύο κεντρικών μπλοκ.
Το μπλοκ των ανοιχτών και αδιαμεσολάβητων πλαισίων είχε πολυάριθμη και δυναμική περιφρούρηση και ο κόσμος του φώναζε διαρκώς συνθήματα. Το σώμα της διαδήλωσης κινήθηκε από το άγαλμα Βενιζέλου επί των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου, όπου πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, συνέχισε επί της Ιασωνίδου και από την Εγνατία κατέληξε στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας η παρουσία των μπάτσων ήταν διακριτική. Στο ύψος του σιντριβανιού, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις παρακείμενες αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν επί της Εθνικής Αμύνης, ρίχνοντας μολότοφ στους μπάτσους. Η περιφρούρηση του μπλοκ των ανοιχτών και αδιαμεσολάβητων πλαισίων κράτησε δυναμικά τις θέσεις της και περιφρούρησε υποδειγματικά το σώμα του μπλοκ της, επιτρέποντας στο κόσμο να εισέλθει με ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με αναφορές τοπικών καθεστωτικών δημοσιογραφικών μέσων, φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία προσαγωγή κατά την ώρα των συγκρούσεων.
Ο αγώνας των φοιτητών θα συνεχιστεί. Οι γενικές συνελεύσεις και οι καταλήψεις σχολών συνεχίζονται. Η κοινωνική βάση στέκεται δίπλα στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Πρώτον, επειδή είναι δίκαιος και αποτελεί οργανικό κομμάτι των κοινωνικών διεκδικήσεων. Δεύτερον, επειδή οι φοιτητικές διαδηλώσεις αποτελούν όχημα για την υλική έκφραση της αντικυβερνητικής αγανάκτησης των από τα κάτω στους δρόμους. Η σύνδεση των ταξικών συμφερόντων, των αναγκών και των αγωνιών των από τα κάτω έχει βγάλει μαζικά τον κόσμο στους δρόμους. Η μαζικοποίηση των διαδηλώσεων, των διαδικασιών και των σχηματισμών βάσης είναι απαιτούμενα για την όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας απέναντι στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση και το αστυνομικό κράτος της γενικευμένης καταστολής που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση πλανάται, αν νομίζει πως ο αγώνας των φοιτητών θα κοπάσει λόγω της όποιας καλοκαιρινής ανάπαυλας. Όλο αυτό το διάστημα οι φοιτητές έχουν αποδείξει τη δέσμευση και τη συνέπειά τους στον αγώνα, αψηφώντας την κρατική καταστολή και τις διώξεις. Γιατί, η δύναμή μας βρίσκεται στη συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων και των κοινωνικών μας αναγκών, στην αυτοοργάνωση, την αντίσταση και τη συλλογική διεκδίκηση. Γι’ αυτό δε θα κάνουμε βήμα πίσω. Το κράτος θα συνεχίσει να βρίσκει μπροστά στο διάβα του το φοιτητικό κίνημα και την κοινωνική βάση, γιατί η κοινωνική και ταξική αναμέτρηση δεν αναστέλλεται, αλλά το κράτος έχει φροντίσει, μάλιστα, να οξύνει εν μέσω πανδημίας και γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας για τους πολλούς την επίθεσή του στους από τα κάτω.
Βλέπουμε ότι με τη συνέπεια, τη συλλογικοποίηση, τη μαζικοποίηση και την όξυνση των αγώνων μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Συνεχίζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σίγουρο πως μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα και αυτό είναι που τρέμουν οι κυρίαρχοι.
Βίντεο από τη φοιτητική διαδήλωση:
Εικόνες από την πορεία
Εικόνες από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν
Φωτογραφίες από τη φοιτητική διαδήλωση: