Πράσινοι

Οι Γερμανοί Πράσινοι στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ

από | 26 Απρ, 2021

Οι Γερμανοί Πράσινοι θα συμμετάσχουν στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου με την Annalena Baerbock ως υποψήφια για καγκελάριο. Οι δύο συν-ηγέτες του κόμματος, η Baerbock και ο Robert Habeck, το ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα το πρωί.

Η απόφαση αναμενόταν με αγωνία. Εάν οι τρέχουσες τάσεις στις δημοσκοπήσεις παραμείνουν, οι Πράσινοι έχουν την ευκαιρία να διορίσουν τον διάδοχο της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραιτείται μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.
Η Baerbock και ο Habeck πήραν την τελική απόφαση σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και την έκρυψαν από τις επιτροπές του κόμματος, τα μελη και το κοινό. Αυτό που οι Πράσινοι, (που κάποτε αναδύθηκαν από αμεσοδημοοκρατικές διαδικασίες), θα περιέγραφαν στο παρελθόν ως μια σάπια συμφωνία παρασκηνίου, επαινέθηκε από την Baerbock ως μια νέα πολιτική κουλτούρα στην οποία όλοι συνεργάζονται αντί να εναντιώνονται ο  ένας τον άλλον.

Στην πραγματικότητα, όλες οι πολιτικές συζητήσεις καταργήθηκαν επειδή οι Πράσινοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μέρκελ, παρόλο που αυτή είναι βαθιά περιφρονημένη από την κοινωνική βάση. Από τα κακά εκλογικά τους αποτελέσματα το 2017, τα κόμματα του Συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), έχουν χάσει άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στήρηξης, αφήνοντάς τους μια συνδυασμένη υποστήριξη λιγότερο από 45 τοις εκατό.

Αποκαλύπτοντας, η Baerbock και ο Habeck δεν επέκριναν τις πολιτικές του Grand Coalition στη συνέντευξη Τύπου τους. Αντ ‘αυτού, υποσχέθηκαν ένα διαφορετικό στυλ πολιτικής, μια «διαφορετική πολιτική κουλτούρα» και μια «νέα αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας». Με άλλα λόγια: οι ίδιες πολιτικές σε νέο περιτύλιγμα.

Όταν τα 16 χρόνια του Helmut Kohl ως καγκελάριος έληξαν το 1998, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Το SPD και οι Πράσινοι κέρδισαν τις ομοσπονδιακές εκλογές επειδή υποσχέθηκαν περισσότερες κοινωνικές και ειρηνικές πολιτικές – υποσχέσεις που μετέτρεψαν στα αντίθετά τους μόλις μπήκαν στην κυβέρνηση. Οι Πράσινοι άνοιξαν το δρόμο για τις πρώτες ξένες επεμβάσεις από τις ένοπλες δυνάμεις και υιοθέτησαν με το SPD την Ατζέντα 2010, τη μεγαλύτερη κοινωνική αντεπανάσταση μετά το σχηματισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Μετά την 16χρονη καγκελαρία της Μέρκελ, η οποία εμβάθυνε τις στρατιωτικές και αντικοινωνικές πολιτικές της Ατζέντας 2010 και είναι υπεύθυνη λόγω της πολιτικής «κέρδη πριν από τη ζωή» για περισσότερους από 80.000 θανάτους από τον κοροναϊό, οι Πράσινοι δεν αποτελούν καν πολιτική αντιπολίτευση .

Η Baerbock υποσχέθηκε να «απελευθερώσει» όλες τις δυνάμεις για να ενισχύσει τη χώρα, ωθώντας την συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung να σχολιάσει με ικανοποίηση, «Δεν μίλησε μόνο για βασικά πράσινα ζητήματα, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας και των μεσαίων επιχειρήσεων. ” Ο εκδότης του Spiegel , Dirk Kurbjuweit ενθουσιάστηκε ότι μετά «κακοδιαχείριση της οικονομίας» από το CDU, οι «υψηλής πειθαρχίας Πράσινοι θα μπορούσαν να είναι η επόμενη άγκυρα σταθερότητας για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία».

Η 40χρονη Baerbock έχει όλα τα προσόντα ως υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, επειδή ενσωματώνει περισσότερο από ίσως οποιονδήποτε άλλον τη σωστή αλλαγή του κόμματος. Προσχώρησε στους Πράσινους το 2005, όταν η κυβέρνηση SPD / Green κατέρρευσε επειδή οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το SPD.

Σπούδασε πολιτική επιστήμη, δημόσιο δίκαιο και διεθνές δίκαιο στο Αμβούργο και στο London School of Economics και ήταν ενεργή σε διάφορες ηγετικές λειτουργίες για τους Πράσινους σε ευρωπαϊκό, εθνικό και κρατικό επίπεδο. Εκλέχτηκε στο κοινοβούλιο το 2013 και ως συν-ηγέτης μαζί με τον Habeck τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά που η δεξιά πτέρυγα «realo» του κόμματος διόρισε και τους δύο συν-ηγέτες.

Ενώ οι Πράσινοι ήταν επίσημα ένα κόμμα της αντιπολίτευσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπό τους Baerbock και Habeck, ήταν στην πραγματικότητα ο τέταρτος τροχός στο βαγόνι του Grand Coalition. Το 2017, διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία συνασπισμού με το CDU, το CSU και τους Ελεύθερους Δημοκρατικούς (FDP) που διαλύθηκε μόνο όταν το FDP αποκλείστηκε την τελευταία στιγμή.

Στη συνέχεια, οι Πράσινοι υποστήριξαν τη θανατηφόρα πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού της κυβέρνησης πιο έντονα από ό, τι ορισμένοι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων. Επικεντρώθηκαν επίσης στην επίθεση της κυβέρνησης από τα δεξιά στον μιλιταρισμό και την εξωτερική πολιτική της, ειδικά έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Για παράδειγμα, η Baerbock απέρριψε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Σε κρατικό επίπεδο, όπου οι Πράσινοι συμμετέχουν σε 11 από τις 16 κυβερνήσεις, συνεργάζονται με το CDU, το SPD, το FDP και το Left Party σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Στο Μπάντεν-Βυρτεμβέργη, όπου ο Πράσινος πολιτικός Winfried Kretschmann εισέρχεται στην τρίτη θητεία του ως Υπουργός Προεδρίας, εδώ και πολύ καιρό έγινε ο αγαπημένος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τον Ιούνιο του 2020, οι Πράσινοι δημοσίευσαν ένα νέο κομματικό πρόγραμμα που ζήτησε μαζική ενίσχυση στρατιωτικών και εγχώριων δυνάμεων κρατικής καταστολής και επιδίωξη μιας επιθετικής ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής. «Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί την παγκόσμια πολιτική», δήλωσαν, και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες «σύμφωνα με τις ευθύνες και τα καθήκοντά της».

Στο συνέδριο του κόμματος που ενέκρινε το πρόγραμμα τον Νοέμβριο, η Baerbock κατέστησε σαφές ότι το κεντρικό ζήτημα του κόμματος, η κλιματική αλλαγή, θα στοχεύει στη στήριξη του γερμανικού κεφάλαιου. «Μη φοβάστε, αυτή η επανάσταση στην κλιματική αλλαγή είναι εξίσου τρελή με ένα συμβόλαιο στεγαστικών δανείων. Μια νέα δομή του οικονομικού συστήματος δεν σημαίνει την ανατροπή του, αλλά απλώς την προστασία του κόσμου », επέμεινε.

Λίγο αργότερα, η Baerbock μίλησε ρητά σε μια μακρά συνέντευξη στην  Süddeutsche Z eitung υπέρ ενός μεγάλου προγράμματος εξοπλισμού και νέων στρατιωτικών παρεμβάσεων. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν για μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, είπε, «Και αυτό σημαίνει επίσης να μιλάμε για ξένες παρεμβάσεις. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ζήτημα. “

Όσον αφορά την πολιτική για τους πρόσφυγες, η Baerbock υποστηρίζει επίσης τη στρατηγική σφράγισης των συνόρων που επιδιώκει ο Μεγάλος Συνασπισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Υποστηρίζει την οικοδόμηση κέντρων υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπου οι πρόσφυγες θα «καταγράφονται γρήγορα, θα λάβουν έλεγχο ασφαλείας και θα αναλύονται τα δεδομένα τους». Σύμφωνα με την Baerbock, μια «ανθρωπιστική πολιτική για τους πρόσφυγες» μπορεί να λειτουργήσει μόνο με μια αυστηρότερη πολιτική απέλασης.

Πολιτικά, οι Baerbock και Habeck συμφωνούν σε όλα τα θέματα. Εάν οι Πράσινοι – αναμφίβολα μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα έχοντας επιρροή τμήματα της κυβερνώντας ελίτ – αποφάσισαν ότι η Μπάερμποκ θα έπρεπε να είναι υποψήφια καγκελάριος, αυτό δεν οφειλόταν μόνο στο φύλο της, όπως εικάζουν πολλά μέσα ενημέρωσης. Θεωρείται ότι είναι πιο σκληρή, σκληρότερη και ικανότερη να επιβάλει τη θέλησή της από τον Habeck, ο οποίος είναι 11 χρόνια γηραιότερος.

Το μυστικό όπλο της Baerbock είναι «απαιτώντας περισσότερα από τον εαυτό της και από το κόμμα της από ό, τι είναι χωρίς πόνο», έγραψε το Süddeutsche Zeitung . Αντίθετα, ο Habeck ανήκει σε μια «πράσινη γενιά που κάποτε ξέσπασε από το γονικό νοικοκυριό σε αναζήτηση της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας των επιδόσεων».

Η Baerbock δεν είναι απλώς μια “Merkel in Green” με ένα “ένστικτο για τυχερά παιχνίδια με υψηλά στοιχήματα”, αλλά και η Γερμανίδα Margaret Thatcher. Αντιπροσωπεύει εκείνα τα προνομιακά στοιχεία της μεσαίας τάξης – την πιο σημαντική βάση υποστήριξης για τους Πράσινους – που έχει επωφεληθεί από την έκρηξη του χρηματιστηρίου τα τελευταία χρόνια και την υπονόμευση της εργατικής τάξης που τη συνόδευε. Αντιδρούν τώρα με αυξημένη εχθρότητα στην αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων.

Η επιλογή της Baerbock ως υποψηφίου καγκελάριου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για την εργατική τάξη μεταξύ των καθιερωμένων κομμάτων. Το SPD και το Αριστερό Κόμμα που κυβερνούν με τους Πράσινους σε πολλές πολιτείες και θα ενταχθούν αμέσως σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, υποστηρίζοντας τις ίδιες δεξιές πολιτικές.

Το άρθρο «Οι Πράσινοι της Γερμανίας επιλέγουν την Baerbock ως υποψήφιο καγκελάριο» του Peter Schwarz δημοσιεύτηκε στο www.wsws.org στις 21 Απρίλη του 2021.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...