Η ανείπωτη προδοσία της Γαλλίας. Συλλήψεις 7 Ιταλών μαχητών

Έχουν συλληφθεί επτά Ιταλοί μαχητές ακροαριστερών αντάρτικων οργανώσεων, οι οποίοι κρύβονταν στη Γαλλία για δεκαετίες μετά την άρνησή τους να  υπηρετήσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις της Ιταλικής αστικής δικαιοσύνης.

Οι γαλλικές αρχές αναζητούν επίσης άλλους τρεις  Ιταλούς αγωνιστές που καταδικάστηκαν για «τρομοκρατικές» πράξεις που σχετίζονται με βομβιστικές επιθέσεις και εκτελέσεις μεταξύ του τέλους της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Η ιταλική κυβέρνηση προτρέπει τη Γαλλία εδώ και χρόνια να συλλάβει και να εκδώσει τους δραπέτες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν  στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και είναι  οι Μαρίνα Πετρέλλα, Τζιοβάνι Αλιμόντι, Ένζο Καλβίττι, Ρομπέρτα Κάππελι, Σέργιο Τορναγκίι, Γιώργιο Πιτροστεφάνι και Νάρκισο Μανέντι.

Οι τρεις που μέχρι στιγμής κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη είναι οι Luigi Bergamin, Maurizio Di Marzio και Raffaele Ventura.

Η Ιταλία αρχικά ζήτησε τη σύλληψη 200 καταζητούμενων ατόμων, ανέφερε το γραφείο του Macron. Η εισαγγελία του Παρισιού είπε ότι θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα έκδοσης από την Ιταλία

Πέντε από τους κομμουνιστές μαχητές ανήκαν στις ακροαριστερές Ερυθρές Ταξιαρχίες,

Σύμφωνα με το «δόγμα Mitterrand», η Γαλλία επέτρεψε στους καταδικασμένους τρομοκράτες να παραμείνουν στη χώρα και να αποφύγουν την έκδοση στην Ιταλία , αρκεί να υποσχεθούν να παραιτηθούν από τη βία.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από συνάντηση στις 8 Απριλίου μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Marta Cartabia, και του Γάλλου ομολόγου της, Éric Dupond-Moretti, την οποία ακολούθησε τηλεφωνική κλήση την επόμενη μέρα μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού, Mario Draghi και του Γάλλου προέδρου , Εμμανουήλ Μακρόν.

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  των Dupond-Moretti, η Καρταβία επανέλαβε ότι οι εκδόσεις αποτελούν προτεραιότητα για την Ιταλία και πρέπει να γίνουν γρήγορα,  καθώς το καταστατικό των ευρωπαϊκών ενταλμάτων  για τη σύλληψή τους, καθώς και για τη σύλληψη του Pietrostefani,  λήγουν τον Δεκέμβριο, του 2023”, δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλού υπουργού.

Ο Ντράγκι δήλωσε οτι: «Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της Γαλλίας να κινήσει τις δικαστικές διαδικασίες, που ζήτησε η ιταλική πλευρά, εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για πολύ σοβαρά τρομοκρατικά εγκλήματα, τα οποία έχουν αφήσει ανοιχτή πληγή. Η μνήμη αυτών των βαρβαρικών πράξεων είναι ζωντανή στη συνείδηση ​​των Ιταλών ».

Ο Καππέλι και η Πετρέλα, και οι δύο από τη Ρώμη, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στη εκτέλεση του Στρατηγού Ενρίκο Γκαβαλιγκί το 1980. Ο Καππέλι καταδικάστηκε επίσης για τη εκτέλεση του φρουρού ασφαλείας Μιέλε Γκράνατο το 1979 και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Η Petrella καταδικάστηκε επίσης για απαγωγή του δικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης Giovanni D’Urso, ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος για 35 ημέρες το 1980.

Ο Tornaghi, από το Μιλάνο, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία και στους Calvitti και Alimonti δόθηκαν ποινές φυλάκισης 11 ετών και 18 ετών αντίστοιχα για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας.

Ο Pietrostefani, συνιδρυτής  της Lotta Continua, καταδικάστηκε το 1997 για τη εκτέλεση του αστυνομικού επιτρόπου του Μιλάνου το 1972., και ο Manenti, μέλος των Nuclei Armati, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης για δολοφονία.

Μία δήλωση από το γραφείο του Macron ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ήθελε να επιλύσει ένα ζήτημα που προκάλεσε από καιρό ένταση με τη Ρώμη. «Η Γαλλία, η οποία επίσης πλήττεται από την τρομοκρατία, κατανοεί την απόλυτη ανάγκη παροχής δικαιοσύνης στα θύματα», ανέφερε η δήλωση. «Είναι επίσης μέρος της απόλυτης ανάγκης να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη δικαιοσύνης στην οποία η αμοιβαία εμπιστοσύνη πρέπει να είναι κεντρική».

Η Irène Terrel, δικηγόρος που εκπροσωπεί πέντε από τους επτά των οποίων οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «ανείπωτη προδοσία από τη Γαλλία».

“Αυτοί οι άνθρωποι ζουν υπό γαλλική προστασία από τη δεκαετία του 1980, έχουν ξεκινήσει μια νέα ζωή εδώ, γνωστή σε όλους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους”, δήλωσε η δικηγόρος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ανείπωτη


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ