Μεταξύ της έξωσης, της λοίμωξης και της άρνησης: Απεργία πληρωμής ενοικίου στις Η.Π.Α. Καναδά την 1η Απρίλη

από | 1 Απρ, 2020

Την 1η Απριλίου, ενώ οι εταιρείες λιανικής πώλησης αναστέλλουν τις πληρωμές και οι ιδιοκτήτες σπιτιών επιτρέπεται να προχωρούν σε εξώσεις , εκατομμύρια ενοικιαστές θα πρέπει να πληρώσουν το ενοίκιο τους. Ακόμη και πριν από την τρέχουσα πανδημία και την οικονομική κρίση που την ακολουθεί, οι πόλεις στις ΗΠΑ βιώνουν μια κατάσταση αυξανόμενων ενοικίων και ένταση της λεγόμενης “εξυγίανσης”. Αυτή η κρίση στέγασης έχει αναγκάσει πολλούς εργάτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μένουν στα οχήματά τους και έχει πλημμυρίσει τις τάξεις των αστέγων.

Τώρα εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν εργασία, εισόδημα ή οικονομίες. έχουν διαταχθεί να “μείνουν στα σπίτια τους” με κυβερνητικό διάταγμα, καθώς οι ΗΠΑ οδηγούν τώρα τον κόσμο στις λοιμώξεις του COVID-19 και τα νοσοκομεία αρχίζουν να κατακλύζονται . Καθώς οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες είναι έτοιμες να λάβουν κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια δολάρια , ο Trump πιέζει τώρα  όλους μας να επιστρέψουμε στην εργασία. μια κίνηση που απειλεί εκατομμύρια ζωές .

Ως ενοικιαστές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού με το να μένουμε στο σπίτι, ελπίζοντας ότι οι πενιχρές αποταμιεύσεις μας θα το κάνουν αυτό δυνατό ή απλά θα αυξήσουμε τα χρέη μας. Μπορούμε να γίνουμε άστεγοι και να αναζητήσουμε τις πιθανότητές μας στους δρόμους ή στα αυτοκίνητά μας (αν έχουμε). ή όταν ο Trump το αποφασίζει, να κινδυνεύσουμε να μολυνθούμε – ή να μολύνουμε τους αγαπημένους μας, επιχειρώντας να γυρήσουμε ή να βρούμε δουλειά.

Αλλά υπάρχει άλλη επιλογή. Ως τάξη ανθρώπων που νοικιάζουν, μπορούμε να συναντηθούμε σε μαζικούς αριθμούς και να πολεμήσουμε χρησιμοποιώντας μία δύναμη που έχουμε: τη δύναμη της άρνησης. Αυτό είναι και η άρνηση να πληρώσουμε τα ενοίκια μας, να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, αλλά πάνω από όλα, η άρνηση να φύγουμε αφήνοντας ο ένας τον άλλον πίσω .

Σε όλες τις ΗΠΑ, και τον Καναδά – οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς αυτό. Την 1η Απριλίου, οι άνθρωποι της τάξης μας πραγματοποιούν απεργία ενοικίου. Κάποιοι από την επιλογή, άλλοι επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι διοργανωτές σε διάφορες πόλεις που κινητοποιούνται για την απεργία υποστηρίζουν ότι καθώς πολλοί είναι στα πρόθυρα της έλλειψης στέγης και της μόλυνσης, βρισκόμαστε σε πολύ ασφαλέστερο μέρος όταν οργανωνόμαστε και απεργούμε.

Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει την 1η Απριλίου.

Τι Συμβαίνει Την 1η Απριλίου;

Την 1η Απριλίου υπάρχει μια έκκληση προς τους ενοικιαστές να αρνούνται να πληρώσουν το ενοίκιο τους – αλλά, παράλληλα, είναι να προταχθεί η απαίτηση της ακύρωσης του ενοικίου. Ήδη, ορισμένοι ενοικιαστές έχουν ήδη απαντήσει στην έκκληση και έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα πληρώνουν ενοίκιο . Σε πολλές πόλεις, δημιουργήθηκαν αυτόνομες ομάδες , οργανώνοντας τους ενοικιαστές και πιέζοντας δημοσίως για μια απεργία ενοικίου. Σε άλλες πόλεις, οι καθιερωμένες οργανώσεις ενοικιαστών καλούν σε απεργία . Τέλος, πολλές ομάδες μισθωτών συναντώνται μόνοι τους, έξω από οποιοδήποτε δημόσιο οργανισμό.

Όπως μιλάμε, και τα δύο κυρίαρχα κόμματα προωθούν ένα τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων  σε διάφορες εταιρείες και βιομηχανίες που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού. Τι παίρνουμε; Μια επιβλητική εφάπαξ επιταγή των $ 1.200 που θα μας αποσταλεί – κάποια στιγμή . Όπως και το 2008, οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να πληρώσουν για αυτή την κρίση, ενώ οι πλούσιοι θα αποζημιωθούν με τα χρήματά μας.

Την 1η Απριλίου, εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτός εργασίας και που μόλις είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ενοίκια τους πριν από την κρίση του COVID-19, θα αντιμετωπίσουν τώρα την έλλειψη στέγης σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν τον κόσμο σε λοιμώξεις από κοροναϊό. Ενώ κάποιες κυβερνήσεις πολιτειών έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εξώσεις, αυτό σημαίνει απλώς ότι οι ενοικιαστές θα βρεθούν με περαιτέρω χρέη μετά την κρίση. Αυτό δεν είναι λύση.

Ήδη, στις ΗΠΑ και στον κόσμο, οι εργαζόμενοι, οι κρατούμενοι και τα μέλη της κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι εκμεταλλευόμενοι και οι αποκλεισμένοι δεν θα πληρώσουν για την κατάρρευση του καπιταλισμού. 

Τι Είναι Μια Απεργία Ενοικίου;

Μια απεργία ενοικίου είναι μια συλλογική άρνηση από μισθωτές ενός κτιρίου, ενός έργου στέγασης ή κατοικίας για να πληρώσει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη τους

Σε όλη την ιστορία , οι απεργίες ενοικίου αποτελούν μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ενοικιαστές για να καταπολεμήσουν , τον ρατσισμό και τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα υψηλά ενοίκια, αλλά και την υπεράσπιση των κατοικιών για τους φτωχούς και εργαζόμενους σε περιόδους κρίσης, πανδημίας και οικονομικής κατάθλιψης.

Τα τελευταία χρόνια, ενόψει της αυξανόμενης στεγαστικής κρίσης, οι απεργίες ενοικίου έχουν αυξηθεί στη δημοτικότητα στις μεγαλύτερες πόλεις ως μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ενοικιαστές για την καταπολέμηση των αρπακτικών ιδιοκτητών. Οργανισμοί όπως η Union Tenants Union και η Parkdale Organize κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τεράστιες απεργίες ενοικίου, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές νίκες για τους ενοικιαστές. Οι καταλήψεις κενών κατοικιών, όπως η πρόσφατη κατάληψη που διοργάνωσε η Moms 4 Housing στο Όκλαντ, Καλιφόρνια , έχουν επίσης οδηγήσει σε νίκες.

Ποιος Καλεί Για Την Απεργία;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτόνομες ομάδες, οργανώσεις, δίκτυα και άτομα που πιέζουν για την απεργία ενοικίου. Αυτό περιλαμβάνει:

Ένα δίκτυο αυτόνομων αντικαπιταλιστικών ομάδων και οργανώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η οργάνωση Rent Strike 2020 , η οποία προώθησε αναφορές υπογεγραμμένες από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ομάδες μισθωτών, όπως η αναρχική συλλογικότητα στέγασης, Station 40 , που βρίσκεται στην περιοχή Mission του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι δήλωσαν δημόσια ότι θα ξεκινήσουν απεργία ενοικίου από την 1η Απριλίου.

Oργανώσεις μισθωτών όπως το Parkdale Organize .

Δεν έχει η κυβέρνηση αναστείλει τις εξώσεις;

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές έχει θέσει ένα μορατόριουμ στις εξώσεις. Αυτό σημαίνει απλά ότι για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, συμφωνούν να μην εξώσουν όποιον δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, αλλά ακόμα αναμένουν ότι θα το πληρώσετε αργότερα και εγκαίρως. Αυτό σημαίνει περισσότερο χρέος και περισσότερη πληρωμή χρημάτων που δεν έχετε.

Η Κυβέρνηση δεν θα δώσει βοήθεια στους ανθρώπους;

Ο τρέχων λογαριασμός ανακούφισης δίνει έναν εφάπαξ πόσο των $ 1.200 για κάθε άτομο που πληρεί τις προϋποθέσεις . Δεν είναι γνωστό πότε θα φθάσουν αυτές οι επιταγές. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, αυτό το μικρό χρηματικό ποσό πιθανότατα θα μεταφερθεί απευθείας στους ιδιοκτήτες και τους συλλέκτες χρεών. Αυτό δεν είναι ένα σχέδιο διάσωσης, αλλά ένα δώρο για εταιρείες και κατόχους ακινήτων.

Όπως η ομάδα,  Tenant and Neighborhood Councils  (TANC) έγραψαν :

Η κυβέρνηση έχει παραμελήσει να προσφέρει στους ανθρώπους έναν τρόπο να ζήσουν, ακόμα και όταν το κράτος προσφέρει στις επιχειρήσεις γενναιόδωρα δάνεια και διασώσεις για να ξεπεράσουν την κρίση. Εάν η κυβέρνηση δεν μας βοηθήσει, τότε πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Εάν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους χαμένους μισθούς και τη συλλογική υγεία μας, αυτό το “Μένουμε σπίτι” είναι απλώς μια άλλη περίπτωση σκληρότητας. Αρκετά! Εάν η κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει την ευημερία μας, τότε θα πρέπει να οργανωθούμε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

Εάν δεν έχουμε μισθό, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε να πληρώσουμε ενοίκιο. Απαιτούμε άμεσα την αναστολή των ενοικίων από κάθε ιδιοκτήτη. Το γεγονός ότι ο καθένας πρέπει να φοβάται ότι θα εκδιωχθεί λόγω της ανικανότητάς του να πληρώσει το ενοίκιο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας υγείας καταδεικνύει την απόλυτη κακία αυτού του συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το ενοίκιο πρέπει να χαριστεί εντελώς. δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία προσδοκία να το πληρώσετε τώρα ή να το πληρώσετε στο μέλλον.

Πέρα από αυτό, ο Trump έχει αυξήσει την πίεση του για να επιστρέψει τους ανθρώπους στην εργασία μέχρι τα μέσα Απριλίου. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ οδηγούν τον κόσμο σε λοιμώξεις από κορονοϊό, πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι μια τέτοια επιστροφή θα οδηγούσε σε θάνατο πιθανώς εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων – πράγμα που θα οδηγούσε βέβαια σε ανεξέλεγκτη οικονομία.

Όμως, ο Τραμπ γνωρίζει ότι με την οικονομία στα βράχια οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι χαμηλές – γι ‘αυτόν τον λόγο προσπαθεί να επανεκκινήσεις την οικονομία υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να επανεκκινήσεις το ΑΕΠ, παρά με ένα απεγνωσμένο εργατικό δυναμικό τρομοκρατημένο από την έξωση – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μολυνθούν δυνητικά από τον κορονοϊό.

Εν ολίγοις, αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για αυτήν την κρίση με περισσότερα από ότι τα χρήματά μας, αλλά με τις ίδιες μας τις ζωές.

Η απεργία δεν χτυπά τους ιδιοκτήτες;

Με απλά λόγια, για τους ιδιοκτήτες μεσαίας τάξης που ενοικιάζουν επιπλέον ακίνητα, υπάρχουν απλώς περισσότερες προστασίες λόγο των περιορισμών από ότι υπάρχουν για τους ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών σε όλες τις ΗΠΑ παίρνουν ομοσπονδιακή βοήθεια στεγαστικών δανείων και η HUD έχει επίσης ζητήσει την παύση των κατασχέσεων . Σύμφωνα με την NPR, οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν επίσης να μειώσουν ή να αναστείλουν τις πληρωμές υποθηκών για έως και 12 μήνες. Σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, υπάρχει επί του παρόντος μορατόριουμ για υποθήκες για 90 ημέρες , ενώ στην Καλιφόρνια, όσοι πληρώνουν υποθήκη θα λάβουν περίοδο χάριτος .

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά εταιρικά καταστήματα λιανικής πώλησης δεν είναι επίσης σε θέση να πληρώσουν ενοίκιο και εργάζονται επί του παρόντος με τους ιδιοκτήτες για να πληρώσουν μειωμένο ή αναδιαρθρωμένο ενοίκιο – ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με τις περιόδους χάριτος.

Για τους ενοικιαστές, αυτές οι προστασίες δεν υπάρχουν – ο μόνος δρόμος μας προς τα εμπρός είναι μέσω συλλογικής δράσης. Όπως η οργάνωση Parkdale έγραψε:

Οι πόροι των ιδιοκτητών θα τους επιτρέψουν να αντέξουν την πανδημία COVID-19 καλύτερα από τους περισσότερους, ενώ οι ενοικιαστές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την καθημερινή επιβίωσή μας. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει οικονομική στήριξη και αναστολές υποθηκών για επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες. Διατηρώντας το ενοίκιο μας, θα έχουμε περισσότερα χρήματα για είδη παντοπωλείου, φάρμακα, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα. Οι ιδιοκτήτες μας θα είναι εντάξει χωρίς το ενοίκιο μας. Εμείς όμως μπορεί να μην είμαστε.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...