6 Μαΐου τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά και απεργούμε.

«Παράξενη Πρωτομαγιά, μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια»
(Γκάτσος Ν.)

Πέρασαν 130 χρόνια από τη στιγμή της εργατικής διεκδίκησης στο Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρου και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Το 1886 στο Σικάγο 400.000 εργάτες απήργησαν και βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα εργατικά τους δικαιώματα τα οποία κερδήθηκαν ύστερα από άγριες συγκρούσεις και δολοφονίες εργατών από την αστυνομία. Εκείνη η στιγμή χαράχθηκε στη μνήμη όλων των εργαζομένων παγκοσμίως ως μέρα τιμής και αγώνα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα μας. Δουλεύουμε το λιγότερο 8ώρες τη μέρα με απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Το κλίμα αβεβαιότητας και επισφάλειας συνοδεύεται με το φόβο της απόλυσης, την ανασφάλιστη εργασία και την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Οι καιροί θέλουν να θεωρείται τυχερό το άτομο που δουλεύει 48 ώρες την εβδομάδα και λαμβάνει 586 ευρώ. Και ο κόσμος που στέκεται στην ουρά του ΟΑΕΔ για την κάρτα ανεργίας όλο και πληθαίνει.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης, φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με μοναδικό στόχο να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να αφαιρέσει κάθε εργατικό δικαίωμα από εμάς. Ο προς ψήφιση νόμος έρχεται να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Παράλληλα βάζει στο στόχαστρο και το δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.

Η επίθεση όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αύξηση μισθού, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

  • Άμεση Απόσυρση του Αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη
  • Οργάνωση στους χώρους εργασίας
  • Αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις
  • Δημόσια υγεία και παιδεία για όλους/όλες

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες να απεργήσουν και να συμμετέχουν στο κάλεσμα στις 6/5 στις 10.30, Καμάρα

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

e-mail επικοινωνίας: psyxoswmateio@riseup.net

https://svepsykoi.espivblogs.net/

6 Μαΐου τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ