Την Κυριακή 2 Μαΐου, η κυβέρνηση του Ivan Duque ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου φορολογική ς μεταρρύθμισης μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 28 Απριλίου έως εκείνη την ημέρα στην Κολομβία. αυτό αφού η αστυνομία και ο στρατός δολοφόνησαν αγωνιζόμενους πολίτες σε αρκετές πόλεις της χώρας, τραυματίζοντας εκατοντάδες ακόμη και προχωρώντας σε περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας.

Στις 15 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Κογκρέσο της Δημοκρατίας ένα νομοσχέδιο που ετοίμαζε για μήνες, το οποίο περιλάμβανε: αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19% στη βενζίνη, αύξηση του φόρου εισοδήματος κλιμακωτά σε μισθούς δυόμιση εκατομμύριων πέσος (650 $), αύξηση στους συνταξιοδοτικούς φόρους και πολλές άλλες τροποποιήσεις στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Αυτό εν μέσω μιας από τις πιο οξείες στιγμές οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, όπου το 14,2% του πληθυσμού είναι άνεργο και το 42,5% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας .

Η στιγμή να το παρουσιάσει δεν θα μπορούσε να είναι το πιο λάθος: η χώρα βιώνει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου με ημέρες κοντά σε 500 άτομα και ένα σύνολο που έχει ήδη περάσει εβδομήντα χιλιάδες θανάτους. Δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε αν ήταν ο κυνισμός του υπουργού που σκέφτηκε ότι ήταν μια στιγμή που κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν, αλλά, ανεξάρτητα από τον υπολογισμό του , δεν προέβλεπαν ποτέ τι θα συνέβαινε.

Αν και τα κοινωνικά δίκτυα ήταν ήδη ενεργά ενάντια στη μεταρρύθμιση από τότε που παρουσιάστηκε, η αιχμή της κινητοποίησης συνέβη στις 28 Απριλίου, την ημέρα κατά την οποία η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή (η οποία συγκεντρώνει τις κύριες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις συνταξιοδοτικές οργανώσεις και ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις) κάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να απορριφθεί το μέτρο. Όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια , η έκκληση όχι μόνο ξεπέρασε τις προσδοκίες αλλά περιλάμβανε και πολλούς άλλους τομείς που την μετέτρεψαν σε κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα. Με την πρόθεση να διατηρηθεί η απεργία ως αόριστη, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή , αφού αξιολόγησε την ημέρα ως ικανοποιητική, διατήρησε το κάλεσμα για κινητοποίηση για την 29η και κάλεσε μια νέα ημέρα απεργίας στις 19 Μαΐου.

Η συμμετοχή της δεύτερης ημέρας δεν ήταν τόσο μαζική όσο η προηγούμενη σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε πόλεις όπως το Cali οι κάτοικοι όχι μόνο παρέμειναν να αντιστέκονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η επίθετικότητα της αστυνομίας ξεπέρασε το σημείο όπου τους ανάγκασε να αποσυρθούν από κάποια μπλόκα. Ακριβώς λόγω των τρόπων με τους οποίους οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή κατά τη διάρκεια των ημερών 28 και 29 Απρίλη, ο πρώην πρόεδρος Alvaro Uribe ζήτησε το «δικαίωμα των στρατιωτών και της αστυνομίας να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», που συνέπεσε με τη δολοφονία πολλών διαδηλωτών στο Cali και σοβαρούς τραυματισμούς σε εκατοντάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Αν και η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή δεν είχε καλέσει κινητοποιήσεις για τις 30 Απριλίου και εξέδωσε ρητά δήλωση που ανέφερε ότι δεν κάλεσαν κινητοποιήσεις για την 1η Μαΐου (υποστηρίζοντας λόγους βιοασφάλειας και προσκαλώντας σε εικονικές διαμαρτυρίες), η απεργία είχε ήδη σταματήσει τα πάντα, απο τον κόσμο που ήταν αποφασισμένος, οπότε και τις δύο μέρες έγιναν και πάλι μαζικές διαδηλώσεις. Αντιμέτωπος με αυτήν την επιμονή που επέδειξε ο λαός, ο Πρόεδρος Ντούκ ανακοίνωσε περίπου στις 4 το απόγευμα της 1ης Μαΐου τη συμμετοχή του στρατού στον έλεγχο των διαδηλώσεων, όχι μόνο προκαλώντας περισσότερη βία στη σύγκρουση εναντίον των διαδηλωτών, αλλά και τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή τους. οπότε και τις δύο μέρες έγιναν ξανά μαζικές διαδηλώσεις

Στην περίπτωση της Μπογκοτά, μια από τις διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα με περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να κατευθύνονται προς το σπίτι του προέδρου καταστάληκε βίαια, όπως συνέβη με διαδηλώσεις σε άλλα μέρη της πόλης εκείνη την ημέρα. Η απειλή να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες δεν τους εμπόδισε να καλέσουν ξανά για τις 2 Μαΐου. Ωστόσο, αυτήν την τελευταία ημέρα διαμαρτυριών, και εν μέσω της έντασης που προκλήθηκε από την στρατιωτικοποίηση, την ίδια στιγμή που έλαβαν χώρα κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Duque ανακοίνωσε σε προεδρική ομιλία ότι αποσύρει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, αυτή η μικρή νίκη αμαυρώνεται από τη σφαγή που λαμβάνει χώρα. Η ΜΚΟ Temblores κατήγγειλε πώς όλες αυτές τις μέρες ενημερώθηκαν οι ακόλουθες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν μόνο σε αυτά που συλλέχθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επι της ουσίας δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα μέρη όπου καταπιέστηκαν οι άνθρωποι. Έτσι, η εκτίμηση για τουλάχιστον τραυματίες και νεκρούς είναι σίγουρα υψηλότερη από τα καταχωρημένα στοιχεία.

Παρά την ανακοίνωση της απόσυρσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, αρκετές κοινωνικές οργανώσεις στη χώρα διατηρούν τις κινητοποιήσεις καθώς μια άλλη μεταρρύθμιση στο καθεστώς υγείας βρίσκεται επίσης υπό επεξεργασία στο Κογκρέσο. Ομοίως, διάφοροι οργανισμοί και άτομα διατηρούν την ανάγκη να διατηρηθεί η κινητοποίηση για να αποφευχθεί η ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σε απάντηση σε αυτό, στις 3 Μαΐου, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή ζήτησε επισήμως την απόσυρση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και την διάλυση της Mobile Anti-hiot Squad (ESMAD) που έφερε την ευθύνη για την καταστολή αυτών των ημερών.

πηγή: https://kaosenlared.net/pueblo-colombiano-es-masacrado-en-medio-de-protestas-contra-reforma-tributaria/#

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

φορολογική φορολογική φορολογική φορολογική φορολογική φορολογική


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ