Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για μαθητές/μαθήτριες και τις οικογένειές τους.

Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας

«Χρειαζόμαστε και ένα λάπτοπ για την μικρή που κάνει μάθημα από το κινητό αλλά βασικά θέλουμε τρόφιμα. Αν μπορείτε να μας βοηθήσετε με λίγο λάδι, όσπρια, ζυμαρικά για να της μαγειρεύω», είπε μια μαμά στον δάσκαλο της εφτάχρονης κόρης της.

Αυτά τα λόγια είναι ενδεικτικά της τραγικής καθημερινότητας, που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες. Χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές βρέθηκαν για μήνες αποκλεισμένοι από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ αυτοί και οι οικογένειες τους εξωθούνται στην ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό γενικότερα. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την εκδικητική για τους «πολλούς» πολιτική της βυθίζει την κοινωνία στην ανεργία και την φτώχεια, χωρίς βεβαίως να έχει κανένα σχέδιο αλλά ούτε και την πρόθεση ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους μαθητές και τους/τις εκπαιδευτικούς. Μοναδική της έγνοια η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εξοπλισμούς και την αστυνομία, η αύξηση του πλούτου των αρίστων και μεγάλων επιχειρήσεων και εταιρειών, όπως αυτή που δημιούργησε την πλατφόρμα webex.

Μετά τις αμέτρητες καταγγελίες για την κρατική αναλγησία που σκανδαλωδώς οδήγησε στην διακοπή της διανομής των σχολικών γευμάτων οδηγώντας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 180.000 μαθητές και τις οικογένειες τους στην πείνα, εμείς απαντήσαμε με μια ελπιδοφόρα κίνηση αλληλεγγύης, που μέχρι στιγμής και χάρη στην μαζική ανταπόκριση και βοήθεια του κόσμου, έχει καταφέρει να ανακουφίσει πολλές οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ομάδες αλληλεγγύης, που δραστηριοποιούμαστε σε γειτονιές της Αθήνας, γονείς και εκπαιδευτικοί, που καλύτερα από όλους γνωρίζουμε την ιδιαίτερη συνθήκη κάθε σχολείου, έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες μια σχέση συνεργασίας προκειμένου να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών μας.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Για αυτό πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε την συνεργασία μας, να συγκεντρώσουμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας. Θέλουμε, οι δεκάδες δομές αλληλεγγύης (συλλογικές κουζίνες, συνελεύσεις, κοινωνικά κέντρα και λέσχες) μαζί με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα, απλώνοντας ένα δίχτυ έμπρακτης αλληλεγγύης, για να φτάσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε οικογένεια.

Τα παιδιά μας αξίζουν να ζουν με αξιοπρέπεια, φροντίδα και ελευθερία. Στα παιδιά μας αξίζουν σχολεία ασφαλή, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και όχι η δυστοπία της τηλεκπαίδευσης. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην παιδική ηλικία, στον ελεύθερο χρόνο, στην υπαίθρια μάθηση, στην πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και στην τεχνολογία. Τα παιδιά μας πρέπει να παίζουν, να χαμογελούν και όχι να λιποθυμάνε από την πείνα.

Αυτή την προσπάθεια σας καλούμε να στηρίξετε, σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε να συμμετέχετε. Πρώτο βήμα το ξεκίνημα μιας μεγάλης καμπάνιας συλλογής τροφίμων για τα σχολειά που τα χρειάζονται.

Το κείμενο μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας
Ομάδα παιδαγωγών «Τα θρανία της άνοιξης»
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ « Η Αθηνά»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κορυδαλλού-Αγ Βαρβάρας
Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής

Συλλογή των ειδών γίνεται ολόκληρη την εβδομάδα στις παρακάτω διευθύνσεις, ημέρες και ώρες:

– Αστέρας Εξαρχείων official, Τσαμαδού 10, Εξάρχεια
Καθημερινά 10.30-21.00
– Κ ΒΟΞ, Αραχώβης & Θεμιστοκλέους, Πλ. Εξαρχείων
Καθημερινά 18.00-20.00
– Κοινωνικό Κέντρο Σκοπευτήριο, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16-18, Καισαριανή
Τρίτη & Παρασκευή 18.00-20.00
– Αυτόνομη Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου Η Γειτονιά μας, Πρατίνου 38 (Σχολή Χορού), Παγκράτι
Τετάρτη – Παρασκευή – Κυριακή 11.00-13.30
– ΑρΧή Διαλόγου, Κοραή 34, Χαϊδάρι
Παρασκευή 17.00-18.30
– Συλλογικη Κουζινα El Chef, Τσαμαδού 13Α-15, Εξάρχεια
Καθημερινά εκτός Πέμπτης 11.30-14.30
– Mano Aperta, Αριστείδου 121, Καλλιθέα
Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00
– Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, Ι. Σούτσου 62, Γκύζη
Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-20.00
– Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, Επτανήσου 60 & Τενέδου, Κυψέλη
Πέμπτη 18.00-21.00 & Σάββατο 14.00-16.00
– Execute, Ζωοδόχου Πηγής 29
Καθημερινά 11.00-20.00
– Ιδιωνυμο / Βιβλιοπωλειο-Καφε, Κοραή 11Α, Κορυδαλλός
Καθημερινά 12.00-18.00

Πηγή: Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής (ΣΟΔΑΑ)


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ