Εκδήλωση Κυριακή 9 Μαΐου | Συζητώντας για τις συνέπειες της καύσης των σκουπιδιών στην υγεία μας – Support Earth

Την Κυριακή 9 Μαΐου, σε διαδικτυακή εκδήλωση του Support Earth, τρεις επιστήμονες μας ενημερώνουν για τις συνέπειες της καύσης των σκουπιδιών στην υγεία μας.

Θα μιλήσουν οι:
– Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π και πρώην πρύτανης Ε.Μ.Π
– Δημήτρης Ζάγκλης, Ιατρός-νευρολόγος και Επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής 1ου Νοσοκομείου και
– Βασίλης Ντόβολης, Ιατρός-πνευμονολόγος,

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μια σειρά από μεγάλα νομοσχέδια (νέο ΕΣΔΑ, σχέδιο νόμου για την προώθηση της ανακύκλωσης) μετατρέπουν το σύνολο της διαχείρισης απορριμμάτων σε καύση. Αυτό συμβαίνει καθώς τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από την Ευρώπη, τα οποία τα έκαιγε. Έτσι μεγάλο φορτίο αυτού του βάρους έρχεται να αναλάβει η Ελλάδα ως μια έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη χώρα εντός της ΕΕ.

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπεται η κατασκευή 4 νέων μεγάλων μονάδων καύσης μέσω Συμπράξεων Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε με ταχύτατες διαδικασίες τον Αύγουστο του 2020 και οι κινητοποιήσεις πολιτών και ακτιβιστών αντιμετωπίστηκαν με βία. Το δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει στα εργοστάσια τις συμφωνηθείσες ποσότητες απορριμμάτων για τα επόμενα 25 τουλάχιστον έτη. Επίσης, προκύπτει και αξιόλογη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων καύσης αλλά και των σχετικών υποδομών που θα τους παρέχουν το απορριμματογενές καύσιμο, θα καλύπτεται μέσω των δημοτικών τελών.

Οι μονάδες καύσης θα δεσμεύουν την χώρα σε σταθερή, αν όχι αυξανόμενη παραγωγή και εισαγωγές απορριμμάτων. Η Ελλάδα κατασκευάζει μονάδες καύσης σε μια χρονική στιγμή κορύφωσης της κρίσης των συστημάτων ανακύκλωσης πλαστικού παγκοσμίως , που αναδείχτηκε όταν η Κίνα το 2017 σταμάτησε την εισαγωγή χαμηλής ποιότητας και μη ανακυκλώσιμων πλαστικών. Το πρόβλημα εντείνεται καθώς η ΕΕ πρόσφατα δεσμεύτηκε πως τα πιο ρυπογόνα και μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματά δεν θα μπορούν να εξάγονται πλέον χωρίς έλεγχο εκτός ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ανακύκλωσης προβλέπει πως ό,τι δεν ανακυκλώνεται θα καίγεται από 01.01.2022. Η πρακτική της καύσης απορριμμάτων αποδεδειγμένα μειώνει τους ρυθμούς ανακύκλωσης, που για την Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Ως τώρα η ΕΕΑΑ (το παλαιότερο και μεγαλύτερο σύστημα διαχείρισης συσκευασιών) που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους, έδειξε ότι είναι αναποτελεσματική. Τα τελευταία 9 έτη έχει ανακυκλωθεί μόλις το 7% των παραχθέντων από συσκευασίες απορριμμάτων. Ουσιαστικά, από τον όγκο των συσκευασιών που συλλέγονται, σε ανακύκλωση οδηγούνται μόνο συσκευασίες που μπορούν να αποφέρουν κέρδος (πλαστικά μπουκάλια PET, γυάλινα μπουκάλια και αλουμινένια). Η εισαγωγή της καύσης, η έλλειψη μέτρων για την μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και την διασφάλιση της ανακυκλωσιμότητας των παραγόμενων συσκευασιών και προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια λάθος βάση διαχείρισης που θα επιβαρύνει το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία μας.

Η καύση απορριμμάτων και γενικά απορριμματογενών καυσίμων αποτελεί μία από τις τακτικές που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν αύξηση παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών (Ortega-Garcia et al, 2017) και αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε κατοίκους γύρω από εγκατάσταση καύσης απορριμμάτων (Domingo et al, 2017)

Σε κοινό κείμενο που έχουν συνυπογράψει 65 επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών περιβαλλοντολόγοι, γιατροί και χημικοί μηχανικοί, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, κοινώς στην καύση σκουπιδιών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την επικινδυνότητα της καύσης απορριμμάτων για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον, κυρίως εξαιτίας του ότι παράγονται διοξίνες και φουράνια, χημικές ουσίες δηλαδή άκρως καρκινογόνες και βιοσυσσωρεύσιμες και ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη περί καύσης απορριμμάτων.

Ήδη η ΑΓΕΤ-Lafarge στον Βόλο και στο Μηλάκι της Εύβοιας, ο Τιτάν στη Θεσσαλονίκη, στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία καίνε εδώ και χρόνια τόνους σκουπιδιών από Ελλάδα και Ευρώπη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, αλλά και την ποιότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται σε κάθε περιοχή.
Εκτός από τα παραπάνω, με τη συνέχιση της καύσης από τις τσιμεντοβιομηχανίες και την κατασκευή νέων μονάδων καύσης, καταστρατηγείται η ιεράρχηση των στερεών αποβλήτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) όπως ορίζει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Ως Support Earth θεωρούμε την υγεία και την πρόσβαση σε ένα αξιοβίωτο περιβάλλον αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα. Ζούμε σε έναν κόσμο υπερκατανάλωσης, προσθέτοντας καθημερινά τόνους σκουπιδιών, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει ένα υγιές περιβάλλον για εμάς και εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς. Ας το επιδιώξουμε όσο ακόμα μπορούμε, είναι μια πράξη συλλογικής ευθύνης.

SUPPORT EARTH
________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είναι επικίνδυνο για τη ζωή όλων μας- Support Earth

https://supportearth.gr/ethniko-sxedio-diaxeirisis…/
—-
link live μετάδοση για την εκδήλωση στο youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCgVd-qYiVqWCY-GB5sCYWOg

 

Εκδήλωση


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ