Παρακάτω ακολουθεί η προσωπική μαρτυρία ενός διεθνιστή συντρόφου, που συμμετέχει στη Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα (Internationalist Commune of Rojava), αναφορικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νεολαίας στην κοινωνική επανάσταση της Ροζάβα:

 

Ως νεαρός που μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά αισθανόμουν χειραγωγημένος, σαν να είχε ακυρωθεί η αντίληψή μου για τον κόσμο. Φαινόταν ότι κάθε φορά που οι αναλύσεις μου δε συμβάδιζαν με τις προσδοκίες της κοινωνίας, απορρίπτονταν ως ανώριμες. Έτσι, ήταν για μένα ένα απίστευτο γεγονός να παρατηρώ τον επαναστατικό ρόλο της νεολαίας στη Βορειοανατολική Συρία. Για παράδειγμα, στην πόλη Τιλ Τεμίρ η νεολαία λειτουργεί αυτόνομα, προκειμένου να κινητοποιήσει όλη την κοινωνία. Η δουλειά της επαναστατικής νεολαίας δεν περιορίζεται μόνο στην απασχόληση του χρόνου των νέων για να τους «κρατήσει μακριά από μπελάδες», αλλά τους κινητοποιεί να οργανώσουν το σύστημα διοίκησης, να οικοδομήσουν πολιτικές σχέσεις με την κοινωνία και να προετοιμάσουν την υπεράσπιση της πόλης τους ενάντια στην απειλή του πολέμου. Η επαναστατική νεολαία αναλαμβάνει καίριες θέσεις που ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό, ο οποίος αποτελεί την καρδιά της επανάστασης.

Για παράδειγμα, οι νέοι σύντροφοι, τους οποίους συναντήσαμε, λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος για την επαφή και την επικοινωνία με τους πρόσφυγες που διέφυγαν από τη Σερεκανίγιε κατά την εισβολή του τουρκικού κράτους, ακούν τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής και βρίσκουν λύσεις. Διαχειρίζονται, επίσης, πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας και της μουσικής. Το πνεύμα που διέπει κάθε τους δράση έχει αφήσει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην κοινωνία. Ως ομάδα κατανοούν τη σημασία του ρόλου τους και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Όταν συγκρίνουμε την παραπάνω συνθήκη που επικρατεί στη Βορειοανατολική Συρία με την υποτιμητική προσέγγιση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα στην πράξη. Το να αντιμετωπίζεις κάποιον ως ανίκανο θα οδηγήσει τελικά στη μνησικακία και την αποδέσμευσή του από την κοινωνία. Αντιθέτως, δίνοντας νόημα στις δυνατότητες της νεολαίας αποκτούμε τεράστια συλλογική δύναμη.

Η νεολαία στο Τιλ Τεμίρ και στις αυτόνομες περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας αποτελεί ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν η νεολαία και οι γυναίκες αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

*Τιλ Τεμίρ: Πόλη στη βορειοδυτική Συρία. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

**Σερεκανίγιε: Πόλη στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία. Από τις 20/10/2019, μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), έπειτα από 11 μέρες ηρωικής αντίστασης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η πόλη βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο.

 

Πηγή: https://internationalistcommune.com/the-role-of-the-revolutionary-youth-in-til-temir-an-internationalist-perspective/

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Ευριπίδης Καλτσάς


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ