Πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο για την εργασία και το εργατικό κίνημα μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη.

Ο νέος νόμος Χατζηδάκη για τη “ρύθμιση της εργασίας” κατοχυρώνει νομικά και πλαισιώνει όλες τις αλλαγές που προέκυψαν από την υπερδεκαετή επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας. Αποτελεί όμως και τη βάση για την περαιτέρω αλλαγή προς το δυσμενέστερο του συσχετισμού δύναμης μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Η απορρύθμιση του ωραρίου αλλά και η ουσιαστική παρανομοποίηση του συνδικαλισμού αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της εργατικής τάξης και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.

Η αντίσταση απέναντι σε αυτό το εμβληματικό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης νομοσχέδιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναιμική. Η ΓΣΕΕ απέδειξε πως δεν έχει πλέον καμία σχέση με την εργατική τάξη και λειτουργεί ως βραχίονας του κεφαλαίου. Οι παλινωδίες του ΠΑΜΕ σχετικά με τη μέρα κήρυξης της πρώτης γενικής απεργίας κάνουν εμφανές το πρόβλημα στρατηγικής του παρά τις σημαντικές δυνάμεις που έχει, κυρίως σε τμήματα της κλασικής εργατικής τάξης. Οι ανεξάρτητες συνδικαλιστικές κι εργατικές δυνάμεις για ακόμη μια φορά δεν κατάφεραν να διευρύνουν την απεύθυνσή τους σε μια κρίσιμη μάζα που θα μπορούσε να δώσει νέα δυναμική στις κινητοποιήσεις. Τελικά οι κινητοποιήσεις ήταν περισσότερο μια μάχη για την τιμή των όπλων παρά πραγματικά επιθετική οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στο νομοσχέδιο.

Η βίαιη κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όμως κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Το ερώτημα είναι πως θα επιτευχθεί αυτό. Πως ο κόσμος της εργασίας που δε βγήκε να υπερασπιστεί το 8ωρο θα οργανωθεί τώρα, μετά την ψήφιση του νόμου; Ως συντακτική ομάδα του Alerta παίρνουμε την πρωτοβουλία εκκίνησης ενός διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της εργασίας και του εργατικού κινήματος. Απευθυνόμαστε σε σωματεία, εργατικά σχήματα κι ομάδες, πολιτικές συλλογικότητες, εργαζόμενους κι εργαζόμενες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Δίνουμε ενδεικτικά κάποιες κατευθύνσεις στις οποίες θα μπορούσαν να κινηθούν τα άρθρα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι είναι δεσμευτικές:

  • Ζητήματα σύνθεσης της εργατικής τάξης
  • Οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης
  • Οι συνδέσεις χρόνου εργασίας-μισθού-ελεύθερου χρόνου κι οι απαντήσεις της εργατικής βάσης.
  • Νέες μορφές εργατικής οργάνωσης και παρέμβασης με βάση την ταξική σύνθεση και τις σύγχρονες ανάγκες
  • Σχέση του πολιτικού στοιχείου με το ταξικό
  • Διαιρέσεις και ιεραρχίες μέσα στο σώμα της εργατικής τάξης
  • Οι προοπτικές για ένα συμπεριληπτικό εργατικό κίνημα
  • Ο ρόλος του εργατικού κινήματος στην πάλη για επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας

Η αποστολή των άρθρων μπορεί να γίνεται στο mail alerta_gr@riseup.net ή μέσω των social media του Alerta.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ