Λευκορωσία | Ποινή 18 μηνών καταναγκαστικής εργασίας για αντιφασίστα μουσικό

Ποινή 18 μηνών καταναγκαστικής εργασίας αποφάσισε δικαστήριο της Λευκορωσίας για τον αντιφασίστα τραγουδιστή του συγκροτήματος Mister X, Ιγκόρ Μπάντσερ. Ο λόγος; Μια street performance μπροστά από περιπολικό, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μπάντσερ έδειξε τον γυμνό πισινό του. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης μπαίνει στο στόχαστρο του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Λουκασένκο και τιμωρείται με παράλογες ποινές, όπως θα διαβάσουμε και στο παρακάτω άρθρο, μεταφρασμένο από την Αγγλική αναρχική ενημερωτική ιστοσελίδα Freedom News.


Ο Λευκορώσος ακτιβιστής, αντιφασίστας και τραγουδιστής του πανκ συγκροτήματος του δρόμου Mister X, Ιγκόρ Μπάντσερ (Igor Bancer / Ігар Рaманaвіч Банцар) , στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας, μετά από δικαστική απόφαση που τον σε καταδικάζει 18 μήνες καταναγκαστικής εργασίας

Ο Ιγκόρ δεν είναι ξένος στην κρατική καταστολή και έχει συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, ο Μπάντσερ συνελήφθη και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για χουλιγκανισμό στις 20 Οκτωβρίου του 2020. Το «έγκλημα» του ήταν μια παράσταση δρόμου, η οποία περιελάμβανε χορό μπροστά από ένα περιπολικό, ενώ ο Μπάντσερ έδειξε στους μπάσους και τον γυμνό πισινό του. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος πίσω από τη σύλληψη και την κράτησή του φαίνεται να είναι η ασυμβίβαστη αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς της Λευκορωσίας, η συμμετοχή του στις διαμαρτυρίες μετά τις εκλογές που ξέσπασαν στη χώρα πέρυσι και η μακροχρόνια πολιτική του δραστηριότητα. (Σ.τ.μ. μπορείτε να διαβάσετε άρθρα σχετικά με την κατάσταση στην Λευκορωσία και τους αναρχικούς και αντιφασίστες διωκόμενους ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ )

Ο Μπάντσερ πέρασε 5 μήνες στη φυλακή μετά τη σύλληψή του, τον Οκτώβριο του 2020. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, αντιμετώπισε πολλαπλή καταστολή: η κράτησή του παρατάθηκε παράλογα και η δίκη του αναβλήθηκε. Του αρνήθηκαν επισκέψεις από την οικογένειά του και δεν δέχθηκαν να του παραδώσουν δέματα. Μετακινήθηκε μεταξύ διαφόρων φυλακών και υπέστη απομόνωση, με το πρόσχημα της πανδημίας Covid-19, σε καθεμία από αυτές.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Ιγκόρ συνέχισε να απαιτεί τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα. Ως τιμωρία για αυτό, στάλθηκε σε ψυχιατρική φυλακή, όπου αρνήθηκε την ιατρική διαβούλευση χωρίς την παρουσία του νόμιμου εκπροσώπου του. Στις 3 Μαρτίου του 2021 ο Μπάντσερ ξεκίνησε μια σκληρή απεργία πείνας/δίψας για να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση και την κράτησή του. Στη συνέχεια καταδικάστηκε στις 19 Μαρτίου και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή μεταφοράς του σε φυλακή. Στις 17 Ιουνίου, στάλθηκε πίσω στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Μπορείτε να γράψετε στον Igor στην ακόλουθη διεύθυνση:

Bantser Igor Romanovich

IUOT-9, ul. 3 Chepinskaya

Vitebsk, 210034

Ο Μπάντσερ είναι ένας από τους πολλούς αναρχικούς και αντιφασιστές που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος την τεράστια καταστολή στη Λευκορωσία. Για Περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του ABC Belarus.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ