150 κιλά σκατά στα γραφεία της Frontex

«Δεν αφορά τη μεταρρύθμιση ή τη βελτίωση της Frontex», λέει η δήλωση του συλλόγου, αλλά το έργο επικεντρώνεται στην «διάλυση του βιομηχανικού συγκροτήματος των συνόρων και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν και να ζουν ελεύθερα»

Σήμερα το απόγευμα, μια ομάδα συμμετεχόντων στο Caravana Abriendo Fronteras έβαλε 150 κιλά σκατά στην είσοδο των γραφείων που χρησιμοποιεί η Frontex στο Λας Πάλμας των Μεγάλων Κανάριων για να απαιτήσει το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνόρων.

Περισσότερα από 30 άτομα έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Περιφερειακού Κέντρου Συντονισμού των Καναρίων Νήσων, το κτίριο της Αστυνομικής Φρουράς από όπου παρέχονται όλες οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας σχετικά με τη μετακίνηση σκαφών και βαρκών σε αυτήν την περιοχή του Ατλαντικού.


Οι πρωταγωνιστές αυτής της διαμαρτυρίας τοποθέτησαν μπροστά από την κεντρική πόρτα του κέντρου ένα κόκκινο χαλί το οποίο στη συνέχεια κάλυψαν με περιττώματα αλόγων, ενώ άνοιξαν ένα πανό με το σύνθημα «Frontex, είσαι βουτηγμένη στην κοπριά μέχρι το λαιμό σου”».

Αρκετοί εκπρόσωποι του Abriendo Fronteras Caravan διάβασαν ένα μανιφέστο που ζητούσε την εξαφάνιση της Frontex, ενός ευρωπαϊκού οργανισμού στον οποίο αποδίδονται συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετοχή σε απελάσεις, συνεργασία με τρίτες χώρες και ενίσχυση των συνόρων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Frontex έχει λάβει προφίλ έναντι πολλών δράσεων που αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία ή η Ελλάδα.

Επιπλέον, έχουν καταγγείλει ότι οι συνοριακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «εγγενώς ρατσιστικές» και «ενισχύουν τις αποικιακές και καπιταλιστικές δομές εξουσίας», για τις οποίες ζητούν «να καταργήσουν την Frontex και αυτό που εκπροσωπεί».

Απαίτησαν επίσης να νομιμοποιήσουν τους μετανάστες, να τερματίσουν όλες τις απελάσεις, να σταματήσουν τις συλλήψεις, να σταματήσουν τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και την επιτήρηση όσων μετακινούνται και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη.


Με τον ίδιο τρόπο, απαιτούν τον τερματισμό των πολιτικών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν, την ελεύθερη κυκλοφορία για όλους τους ανθρώπους και να τερματίσουν το συνοριακό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν αφορά τη μεταρρύθμιση ή τη βελτίωση της Frontex», λέει η δήλωση του Caravana Abriendo Fronteras, αλλά το έργο επικεντρώνεται στην «διάλυση του βιομηχανικού συγκροτήματος των συνόρων και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν και να ζουν ελεύθερα».

Σε δράση, κρατώντας τις μύτες τους με τα δάχτυλά τους, φώναξαν « Frontex = σκατά», ή «κανένα άτομο δεν είναι παράνομο» και «Frontex, CIEs, επιδρομές και σύνορα, έτσι χτίζεται ο ευρωπαϊκός πλούτος».


Αυτή η διαμαρτυρία προστίθεται στο σύνολο των δράσεων που έχει αναπτύξει το Caravan Opening Borders αυτήν τη Δευτέρα στα Μεγάλα Κανάρια, με συγκεντρώσεις μπροστά από το στρατόπεδο υποδοχής για τους μετανάστες Canarias 50, τη Ναυτική Βάση του Λας Πάλμας, τα γραφεία της Frontex (λίγες ώρες πριν για να γεμίσει την είσοδό του με κοπριά) και θα συνεχιστεί στο CIE Barranco Seco και στην κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Στην πρώτη από τις ενέργειες, τα ονόματα των 40.555 ανθρώπων που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη κρέμονται στην πρόσοψη του ίδιου κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει τους νεκρούς που πνίγηκαν σε παράτερες διαδρομές, πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας των συνόρων διαφορετικών χωρών, κρατούνται, βασανίζονται ή έχουν αυτοκτονήσει μετά την απέλαση.

Προειδοποίησαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τον προϋπολογισμό της Frontex από το 2005, και μεταξύ 2021 και 2027 5,6 δισεκατομμύρια προορίζονταν για την υπηρεσία. Επιπλέον, προειδοποιούν ότι ο αριθμός των συνοριοφυλάκων έχει αυξηθεί και ότι αναμένεται να φτάσει τα 10.000 στρατεύματα το 2027.

πηγή: https://thefreeonline.wordpress.com/2021/07/23/the-opening-borders-caravan-abriendo-fronteras-dumps-150-kilos-of-manure-at-the-frontex-offices/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ