Οι Ταλιμπάν ανακτούν την εξουσία στο Αφγανιστάν,οι οποίοι από το πρωί της Κυριακής καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καμπούλ,που αποτελεί τον τελευταίο προμαχώνα της κυβέρνησης,χωρίς κάποια αντίσταση.Όμως είχαν προηγηθεί μια σειρά γεγονότων με την πτώση των μεγάλων πόλεων της χώρας.
Aρχικά στις 14 Απριλίου 2021 μετά απο την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπαίντεν περί απόσυρσης των αμερικανικών και των συμμαχικών(ΝΑΤΟ) στρατευμάτων απο το Αφγανιστάν ,ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2021 η ραγδαία προέλαση των Ταλιμπάν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ oι Ταλιμπάν μέχρι τα μέσα του Ιουνίου κατέλαβαν περισσότερες απο 50 περιοχές στον βορρά Κουντούζ και Μπαγκλάν όπου βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν.Στα τέλη του ίδιου μήνα οι σφοδρές συγκρούσες φτάσανε και στην επαρχία Παρβάν,η οποία βρίσκετα αρκετά κοντά απο την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Στις 2 Ιουλίου τα τελευταία στρατεύματα του ΝΑΤΟ αποχωρούν από τη αεροπορική βάση του Αφγανιστάν,ως επίσημη σηματοδότηση για το τέλος της εμπλοκής των συμμαχικών στρατευμάτων στον πόλεμο.
5 Ιουλίου Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν ότι θα παρουσιάσουν μία γραπτή πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας στην αφγανική κυβέρνηση έως τον Αύγουστο.
21 Ιουλίου: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το ήμισυ των επαρχιών της χώρας.
25 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ υπόσχονται να μη σταματήσουν την στρατιωτική στήριξη στην Αφγανική κυβέρνηση
26 Ιουλίου: Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ 2.400 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τους μήνες Μαΐο και Ιούνιο.Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από το 2009
6 Αυγούστου: Η Ζαράντζ στα νότια της χώρας γίνεται η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνεται απο τους Ταλιμπάν. Απο αυτή την κατάληψη η προέλαση θα επιταχυνθεί και θα δώσει στους μουτζαχεντίν τον έλεγχο δεκάδων ακόμη πόλεων στρατηγικής σημασίας.
13 Αυγούστου: Σε μια μέρα 4 πρωτεύουσες επαρχιών πέφτουν. Μεταξύ αυτών και η Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
14 Αυγούστου: Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ χώρις κάποια αντεπίθεση.
15 Αυγούστου: Το Τζαλαλαμπάντ πέφτει αμάχητι νωρίς το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα αρχίζει η εισβολή στην Καμπούλ.
Το πρωί της Κυριακής στα προάστια της Καμπούλ έντονη είναι η παρουσία των Ταλιμπάν ανταρτών,που προελαύνουν ασταμάτητα προς την πρωτεύουσα απο όλα τα μέτωπα με σκοπό την περικύκλωση της.Μετά απο ώρες στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παραιτήται και η μετάβαση της εξουσίας γίνεται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για <<ειρηνική παράδοση>> σύμφωνα με τη μετάδοση του Reuters .Το Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ γίνεται κατάληψη στα χέρια των ανταρτών ενώ ο πρόεδρος της χώρας καταφεύγει στο Τατζικιστάν.Αυτό το τραγικό γεγονός διαψεύδει αναμφισβήτητα τις εκτιμήσεις από τις υπηρεσιές πληροφοριών των ΗΠΑ ,ότι η πρωτεύουσα θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα,ιδίως στις χώρες που διατηρούν προσωπικό στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη.Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε χθές από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio μετέδωσε ότι η Σουηδία σήμερα θα απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας από την Καμπούλ,αυτή η επιχείρηση εκκένωσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί σημέρα,δήλωσε χθές την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.
Ο Καναδάς έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία του στην Καμπούλ και το προσωπικό απομακρύνθηκε, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. ”Αποφασίστηκε να ανασταλούν προσωρινά οι διπλωματικές δραστηριότητές μας στην Καμπούλ”, ανέφερε το καναδικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως οι διαδικασίες θα επαναλειτουργήσουν όταν η κατάσταση “θα επιτρέψει να εγγυηθούμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και την επαρκή ασφάλεια του προσωπικού μας”.
Η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους.
Ο γερμανικός στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους,έγραψε η κυριακάτικη Bild am Sonntag.. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, και μεταφέρονται εκτάκτως στο αεροδρόμιο,όπουν έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σύμφωνα με το Reuters.
Η Βρετανία εργάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και να βοηθήσει άλλους πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Από την πλευρά της, η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν. Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους.
Ένας αξιωματούχος στο Reuters ανέφερε χθές,ότι το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης,επίσης είπε «Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν».
Σύμφωνα με αναφορές της New York Times που πήρε πληροφορίες απο δύο ανώνυμους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αμερικής,αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή με τους Ταλιμπάν μέσω του εκπροσώπου της στο Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad,με σκοπό την εκκένωση της πρεσβείας σε περίπτωση που καταληφθεί πλήρως η Καμπούλ απο τους εισβολείς.Ο Khalizad,ο οποίος έφτασε νωρίς στο Κατάρ,πρωτεύουσα της Ντόχα,για την πραγματοποίηση πολλών συναντήσεων με εκπρόσωπους των Ταλιμπάν αλλά και με της Κίνας,Πακιστάν και Ιράν,ελπίζει να πείσει τις αρχές των Ταλιμπάν να παραμείνει ασφαλής η Αμερικάνικη Πρεσβεία προβλέπωντας τους Ταλιμπάν να ζητήσουν απο τις Η.Π.Α οικονομική αλλά και άλλων ειδών στήριξης στο μέλλον.Οι αναφορές τονίζουν ότι ο αρχηγός τους Mawlawi Hibatullah Akhundzada επιθυμεί να τον αναγνωρίσουν ως νόμιμο εκπρόσωπο του Αφγανιστάν και ότι προσπαθεί να φτιάξει σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια.
(πηγές Reuters,The New York Times)