Reznicek

ΗΠΑ | Η σαμποτέρ Jessica Reznicek καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή

από | 3 Αυγ, 2021

ΗΠΑ | Η σαμποτέρ Jessica Reznicek καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή

Des Moines, IA – Την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, η Jessica Reznicek καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση, αφού παραδέχτηκε ότι σαμποτάρισε τον πολυμίσητο αγωγό πρόσβασης Ντακότα (DAPL) το 2017. H Reznicek είχε δηλώσει νωρίτερα ένοχη για την κατηγορία της Συνωμοσίας για ζημία. Σε μια Ενεργειακή Διευκόλυνση. Επίσης της διατάσσεται να πληρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και να εκτίσει τρία χρόνια εποπτευόμενης αποφυλάκισης.

Τον Ιούλιο του 2017, η Reznicek και η συνάδελφος ακτιβίστρια των Καθολικών Εργαζομένων Ruby Montoya ανέλαβαν την ευθύνη για σαμποτάζ κατά του αγωγού.

«Αφού διερευνήσαμε και εξαντλήσαμε όλους τους δρόμους της διαδικασίας … Το συμπέρασμά μας είναι ότι το σύστημα είναι σάπιο και εναπόκειται σε εμάς ως άτομα να αναλάβουμε ειρηνική δράση και να το διορθώσουμε, και αυτό το κάναμε, από ανάγκη … Μιλάμε δημόσια και προτρέπουμε τους άλλους να ενεργούν τολμηρά, με καθαρότητα καρδιάς, για να διαλύσουν τις υποδομές που μας αρνούνται τα δικαιώματά μας για νερό, γη και ελευθερία. “
– Δήλωση της Jessica Reznicek και της Ruby Montoya

Η κατασκευή του αγωγού DAPL αντιμετωπίστηκε με μαζικές διαμαρτυρίες το 2016 και το 2017, λόγω της απειλής που παρουσιάζει το έργο για τους ποταμούς Μισσούρι και Μισισιπή, καθώς και για το παγκόσμιο κλίμα, λόγω των αυξανόμενων εκπομπών  καυσίμων από το ορυκτό πετρέλαιο Bakken Shale που μεταφέρεται από τον αγωγό. Η διαδρομή του αγωγού εκτείνεται βόρεια των εδαφών της φυλής του Στάνγκ Ροκ Σιού και διασχίζει περιοχές που ορίζονται ως Εδάφη Συνθήκης, βάσει της Συνθήκης Φορτ Λαραμιέ του 1868.

Σε δήλωσή τους, οι Reznicek και Montoya περιέγραψαν την εξάσκησή τους να καταστρέφουν καλύτερα τις θέσεις εργασίας των αγωγών, καθώς βελτίωναν τις τεχνικές τους μέσω επανειλημμένων καύσεων τμημάτων σωλήνων και κατασκευαστικών μηχανημάτων με εργαλεία κοπής οξυ-ακετυλενίου, ελαστικά, κουρέλια εμποτισμένα με βενζίνη και λάδι κινητήρα.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι οι Reznicek και Μοντόγια είχαν στοχοποιηθεί για παρακολούθηση από την εταιρεία μισθοφόρων ασφάλειας του αγωγού Tigerswan . Τον Αύγουστο του 2017, πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι των Καθολικών Εργαζομένων στο Des Moines, όπου ζούσαν οι δύο γυναίκες. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που επαινεί τη σκληρή ποινή φυλάκισης, ο ειδικός πράκτορας του FBI Omaha, Eugene Kowel, χαρακτήρισε την  Reznicek « εγχώρια τρομοκράτη » και είπε ότι η ποινή της « πρέπει να είναι αποτρεπτική ». Ο Αμερικανός εισαγγελέας της Αϊόβα, Ρίτσαρντ Δ. Γουέστφαλ, διορισμένος από τον Τραμπ, αναφέρθηκε επίσης στην  Reznicek ως τρομοκράτη.

Η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρεμπέκα Έμπινγκερ, τάχθηκε στο πλευρό των εισαγγελέων, προσθέτοντας μια εγχώρια ενίσχυση της ποινής για τρομοκρατία, η οποία ενεργοποιήθηκε από τον νόμο PATRIOT. Η Έμπινγκερ, μια Ρεπουμπλικανή, προτάθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην έδρα το 2015.

Παρά τις ομοσπονδιακές αρχές που χρησιμοποιούν τη γλώσσα της «τρομοκρατίας» για να περιγράψουν τις ενέργειες της Reznicek, κανένα άτομο δεν έπαθε ζημιά από τις πράξεις της, ούτε καταδικάστηκε τεχνικά για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία. « 66 1366 – Καταστροφή ενεργειακής εγκατάστασης » – που περιλαμβάνει την κατηγορία συνωμοσίας για την οποία η Reznicek  δήλωσε ένοχη – παρατίθεται στον Κώδικα των ΗΠΑ στο Κεφάλαιο 65 – Κακόβουλο κακό . Τα εγκλήματα τρομοκρατίας παρατίθενται σε ξεχωριστό τμήμα του Κώδικα των ΗΠΑ, Κεφάλαιο 113Β – Τρομοκρατία .

«Το μόνο που έκανα ήταν να πάρω έναν συγκολλητή και να συγκολλήσω [τμήματα σωλήνων] μεταξύ τους », είπε η  Reznicek σε μια συνέντευξη . « Σίγουρα δεν πρόκειται για εσωτερική τρομοκρατία, ειδικά όταν οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τον αγωγό είναι οι άνθρωποι που τελικά συμβάλλουν στην βεβήλωση της γης. “

Ο χαρακτηρισμός του FBI και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Reznicek ως «εγχώριο τρομοκράτη» ταιριάζει σε ένα μοντέλο δεκαετιών των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τη ρητορική του “Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας” για να χαρακτηρίσουν τις άμεσες περιβαλλοντικές ενέργειες ως εσωτερική τρομοκρατία . Το ειδησεογραφικό Μέσο Unicorn Riot διαπίστωσε ότι η αμερικανική εισαγγελία της Αϊόβα αποτέλεσε σημείο εστίασης για τρομοκρατικές έρευνες και συνέστησε μεγάλες επιτροπές «Green Scare» εναντίον οικολόγων ακτιβιστών που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση Μπους. Νωρίτερα το 2021, οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί στη Βόρεια Ντακότα φυλάκισαν τον προστάτη του νερού Steve Martinez χωρίς κατηγορίες σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν μυστική μαρτυρία ενόρκων.

Πριν από την καταδίκη της, η Reznicek αντιμετώπιζε έως και 110 χρόνια φυλάκιση για τις ενέργειές της κατά του αγωγού. Η Kelcy Warren, διευθύνουσα σύμβουλος της Energy Transfer Partners, της εταιρείας πίσω από την DAPL, την αποκάλεσε « κάποιον που πρέπει να απομακρυνθεί από τη γονιδιακή δεξαμενή. »

« Δυστυχώς, οι ενέργειες για την προστασία του ανθρώπινου δικαιώματός μας στο νερό βρέθηκαν να είναι λιγότερο σημαντικές από το κέρδος και την ιδιοκτησία εταιρειών που καταστρέφουν τα εδάφη και τα νερά μας », δήλωσε ο δικηγόρος της Reznicek , Μπιλ Κουίγκλεϊ. « Για μια χώρα που ιδρύθηκε από την εξέγερση του Τσαγιού της Βοστώνης αυτό είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Αλλά η κοινότητα της αντίστασης θα συνεχίσει χωρίς αμφιβολία. Και η ιστορία θα κρίνει αν η Τζέσικα Reznicek είναι εγκληματίας ή προφήτης. Πολλοί από εμάς ποντάρουμε ότι είναι προφήτης. “

Το 2020, ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι ο αγωγός πρόσβασης Ντακότα κατασκευάστηκε παράνομα λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών ελέγχων, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει στο DAPL να συνεχίσει τις εργασίες του, καθώς προσβάλλεται η απόφαση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε τη θέση της εποχής Τραμπ να υποστηρίζει ότι θα επιτρέψει στον αγωγό να συνεχίσει να μεταφέρει πετρέλαιο.

Με την ομοσπονδιακή υποστήριξη για τον αγωγό πρόσβασης Ντακότα που εκτείνεται στις κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει μια δικομματική θέση να ανεχθεί τους παράγοντες της βιομηχανίας πετρελαίου που βλάπτουν το κλίμα, ενώ παράλληλα επιβάλλει την πλήρη ισχύ του νόμου εναντίον εκείνων που αναλαμβάνουν άμεση δράση για να τους αντιταχθούν. .

Σε δήλωση της καμπάνιας “Support Jessica Recnizek” σημειώνεται ότι,

« Στη δήλωσή της στο δικαστήριο, η Τζέσικα τόνισε πώς το σύστημα ύδρευσης για τη γενέτειρά της, το Ντε Μόιν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το Τμήμα Ύδρευσης της πόλης έχει παραδεχτεί ότι, τόσο ο ποταμός Des Moines όσο και ο Racoon, είναι τόσο μολυσμένοι και χαμηλοί σε στάθμη ώστε τις επόμενες εβδομάδες να μην μπορούν να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν για να τροφοδοτούν την πρωτεύουσα με πόσιμο νερό. Εν τω μεταξύ, το «θύμα», σε αυτήν την περίπτωση η Energy Transfer Partners και οι θυγατρικές της, είναι υπεύθυνες για 313 καταγεγραμμένες διαρροές από το 2012 σε γραμμές υγρού, 35 από τις οποίες προκάλεσαν μόλυνση νερού. Τα τελευταία 5 χρόνια η εταιρεία είχε περισσότερα ατυχήματα που έβλαψαν τους ανθρώπους ή το περιβάλλον από οποιονδήποτε άλλο φορέα εκμετάλλευσης ».
– Εκστρατεία «Υποστήριξη Jessica Reznicek»

« Ανεξάρτητα από την ποινή μου », είπε η Reznicek σε δήλωσή της , « Είμαι αισιόδοξη ότι οι κινήσεις για την προστασία του νερού θα συνεχιστούν στους αγώνες εναντίον της γραμμής 3 και του αγωγού Mountain Valley. Ενώ είπε επίσης ότι έχει ασκήσει έφεση και στην ποινή της.

Σε μια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι της Αϊόβα Local 5, η Reznicek είπε ότι « αισθάνεται δυνατή στο πνεύμα και έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ζωής της. Πρόσθεσε ότι « δεν έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις ενέργειες », διότι « δεν είχαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να χρησιμοποιήσουν εναντίον μου ».

Η Reznicek βρίσκεται σε κατ ‘οίκον περιορισμό και έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στο Ομοσπονδιακό Διορθωτικό ίδρυμα στη Waseca, MN στις 2 μ.μ. στις 11 Αυγούστου. Οι υποστηρικτές της έχουν ξεκινήσει μια διαδικτυακή αναφορά που καλεί τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να εκφραστούν ενάντια στη χρήση του PATRIOT Act για ενίσχυση της τρομοκρατίας στην περίπτωση της.

Δημόσια πρόσωπα που έχουν υποστηρίξει την Reznicek από την καταδίκη της είναι ο επιστήμονας της NASA για το κλίμα Peter Kalmus, η καθηγήτρια οικολογικής οικονομίας Julia Steinberger, η υποψήφια του Κογκρέσου Rebecca Parson (WA-06), το μέλος του Standing Rock Sioux Tribal και ο πρώην υποψήφιος του Κογκρέσου Chase Iron Eyes, οι κλιματικοί ακτιβιστές Josh Fox, Stephanie Quilao και Reverend Lennox Yearwood, ηλεκτρονικός μουσικός DJ Spooky και ο παίκτης του NFL  Kenny Bell.

Η Ruby Montoya, η οποία παραδέχτηκε ότι είχε σαμποτάρει τον αγωγό με την Reznicek, δεν έχει ακόμη καταδικαστεί.

Καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής εντείνονται, οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν να επεκτείνουν την υποδομή των αγωγών στην υπηρεσία των ιδιωτικών τους κερδών. Ενώ τα αυξανόμενα κινήματα δικαιοσύνης για το κλίμα επιδιώκουν να σταματήσουν τις συνεχείς εκπομπές ορυκτών καυσίμων που προκαλούν κλιματική καταστροφή, η επιβολή του νόμου συνεχίζει να καταπιέζει όσους κινούνται ενάντια σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εκθέσεις για την κλιματική επιστήμη   μας λένε ότι στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει απομείνει λιγότερο από μια δεκαετία για να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην η Γη εάν θέλει να αποφύγει τα αποκαλυπτικά επίπεδα περιβαλλοντικής καταστροφής.

πηγή: https://unicornriot.ninja/2021/dapl-saboteur-jessica-reznicek-sentenced-to-8-years/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...