Η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων-Asociación Internacional de los Trabajadores (IWA-AIT) κάλεσε τη Διεθνή Εβδομάδα κατά των Απλήρωτων Μισθών, που θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η Διεθνής Εβδομάδα κατά των Απλήρωτων Μισθών καθιερώθηκε το 2019 από τη Διεθνή Ένωση Εργαζομένων (IWA) για να επισημάνει το φαινόμενο των απλήρωτων μισθών και τις δυνατότητες αντιμετώπισης με αναρχοσυνδικαλιστικές μεθόδους. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Έχετε εμπειρία με απλήρωτους μισθούς; Θα θέλατε να διαδώσετε το θέμα στους δρόμους της γειτονιάς σας ή στα κοινωνικά μέσα; Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε ενέργειες κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του έτους και όχι μόνο όσον αφορά τους απλήρωτους μισθούς; Επικοινωνήστε μαζί, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

Διεθνής Εβδομάδα Ενάντια στους Απλήρωτους μισθούς. Γιατί;

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου πρέπει να δουλέψουμε για χρήματα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε χρήματα για φαγητό, στέγαση, εκπαίδευση, υγεία, αλλά και για πολιτισμό, δραστηριότητες αναψυχής  κ.λπ. Συχνά δυσκολευόμαστε να καλύψουμε όλα μας τα έξοδα, οπότε όταν συμβαίνει να μην πληρωνόμαστε τον μισθό μας, αυτό έχει δραστικές συνέπειες για εμάς και για τους ανθρώπους που βασίζονται σε εμάς.

Οι απλήρωτοι μισθοί είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο και επηρεάζει τόσο σκληρά τη ζωή μας, ώστε η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων (IWA) αποφάσισε να καθιερώσει την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε έτους ως Διεθνής Εβδομάδα κατά των Απλήρωτων Μισθών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συνδικάτα που συνδέονται με το IWA ευαισθητοποιούν σχετικά με το θέμα, οργανώνουν δράσεις διαμαρτυρίας μπροστά σε εταιρείες που δεν πληρώνουν μισθούς και, γενικά, μιλούν για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πράξη.

Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων μπορείτε να βρείτε, για παράδειγμα, σε ένα άρθρο που αξιολογεί την περσινή Διεθνή Εβδομάδα Ενάντια στην άρνηση πληρωμής μισθών . Θα ενημερώσουμε για περισσότερα κατά την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Πώς Αγωνιζόμαστε
Βοηθούμε ο ένας τον άλλον, ενημερωνόμαστε, κινητοποιούμαστε, διαμαρτυρόμαστε. Μέσω της συλλογικής δράσης, προσπαθούμε να χτυπήσουμε τα αφεντικά εκεί όπου αποκομίζονται τα κέρδη και η δύναμή τους. Λειτουργούμε ως ομάδα, ως ένωση και τους δείχνουμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν δεν σχετίζονται με άτομα, αλλά με μια ευρύτερη κοινότητα που έχει συγκεντρωθεί και αγωνίζεται μαζί.

Διοργανώνουμε άμεσες δράσεις, δηλαδή συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας – αυτές μπορεί να είναι «πικέτες» έξω από τους χώρους εργασίας, αποκλεισμοί, ενημέρωση για επιβλαβείς εταιρικές πρακτικές, έκθεση των πρακτικών σε επιχειρηματικούς εταίρους, μποϊκοτάζ προϊόντων ή υπηρεσιών, διεθνείς εκστρατείες αλληλεγγύης ή ακόμη και επίσκεψη υπευθύνων στον τόπο κατοικίας τους κ.ο.κ.

Τα αφεντικά γνωρίζουν ότι μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από τη μη καταβολή μισθών (συμπεριλαμβανομένης της δόκιμης δόσης, των επιδομάτων υπερωριών, αποζημίωση για μισθούς και μισθούς κ.λπ.). Ειδικά σε χώρους εργασίας με αμφίβολα (ή όχι) συμβόλαια και άτυπες προφορικές συμφωνίες. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, εάν οι εργαζόμενοι καταφέρουν να συγκεντρωθούν, εάν δεν τρομοκρατηθούν και αν δεν βασίζονται στα δικαστήρια αλλά στις δικές τους ικανότητες και συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα, έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν πίσω τους μισθούς τους. Και αν δρουν μέσω συνδικάτων, αυξάνονται οι πιθανότητες όχι μόνο να πάρουν τους μισθούς που τους οφείλουν, αλλά και να βελτιώσουν την κατάσταση στο χώρο εργασίας.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στη Διεθνή Εβδομάδα κατά των Απλήρωτων Μισθών

– Εάν το αφεντικό σας σας χρωστάει μισθούς και θέλετε να δράσετε, επικοινωνήστε μαζί μας .

– Μοιραστείτε την εμπειρία σας για το πώς καταφέρατε να λάβετε τους μισθούς σας.

– Διανείμετε προπαγανδιστικό υλικό σχετικά με το θέμα (αυτοκόλλητα ή αφίσες) στην περιοχή σας.

– Μοιραστείτε δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα στα κοινωνικά μέσα.

– Γενικά, συμμετέχετε σε αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων στην περιοχή σας.

Η αναρχοσυνδικαλιστική προσέγγιση
Ενώ θεωρούμε ότι οι τακτικές άμεσης δράσης είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη πληρωμής των χρεωμένων μισθών, αναγνωρίζουμε ότι ακόμη και αν κερδίσουμε όλους τους μισθούς που οφείλονται, δεν θα σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο. Η φύση του καπιταλιστικού συστήματος θα παίζει πάντα στα χέρια των αφεντικών και θα τους επιτρέπει να δοκιμάζουν κόλπα πάνω μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ζητάμε «δίκαιους» μισθούς ή μεταχείριση. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το μισθολογικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί την εργασία μας για να πλουτίσει τον εαυτό του και σε βάρος της κοινωνίας. Ούτε πιστεύουμε ότι οι άμεσες ενέργειες είναι αυτοσκοπός. Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνουν συλλογική οργάνωση, λήψη αποφάσεων, ανταλλαγή εμπειριών και συνολική οικοδόμηση της κουλτούρας της αμοιβαίας βοήθειας.

Άλλωστε, ο στόχος των συνδικάτων που συνδέονται με το IWA δεν είναι μόνο η επίτευξη βραχυπρόθεσμων υλικών νικών. Γνωρίζουμε ότι ο καθημερινός αγώνας ενάντια στους απλήρωτους μισθούς είναι μόνο μια αντίδραση στο άμεσο πρόβλημα. Αλλά ενώ πρόκειται για έναν αμυντικό αγώνα, είναι επίσης μέρος του ευρύτερου, μακροπρόθεσμου αγώνα μας για θεμελιώδεις αλλαγές στην κοινωνία.

Θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο οι ανάγκες των ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας. Χωρίς τον καπιταλισμό και την παραγωγή του για κέρδος, που μας έχει φέρει στα πρόθυρα της οικολογικής καταστροφής. Χωρίς ιεραρχίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής που τεχνητά μας χωρίζουν και αποτελούν γόνιμο έδαφος για ανισότητα και καταπίεση. Και χωρίς το κράτος ως σωτήρα του καπιταλισμού και κάτοχο της εξουσίας στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα από αυτά για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή και να αναπτύξουμε την κοινωνία.

Γι ‘αυτό οργανωνόμαστε και συγκροτούμε μαζί με εργάτες σε όλο τον κόσμο. Εάν η προσέγγισή μας είναι κοντά σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Για να μάθετε περισσότερα για το IWA, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.iwa-ait.org .


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ