Λονδίνο | Ο αγώνας των καθαριστριών στα γραφεία της εταιρείας «Facebook» συνεχίζεται

Ενώ το Facebook το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει σάλο στη δημόσια ψηφιακή σφαίρα εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του για περίπου επτά ώρες, με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ να έχει οικονομικές απώλειες της τάξης των 7 δισ. δολαρίων και της εταιρείας κάπου στα 50 δισ. δολάρια, οι εργαζόμενες καθαρίστριες στα γραφεία της εταιρείας του Λονδίνου, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στο εσωτερικό της εταιρείας.

Οι καθαρίστριες του Facebook οργανωμένες μέσα από την εργατική ένωση βάσης CAIWU, δίνουν εδώ και καιρό έναν αγώνα ενάντια στην εντατικοποίηση και τον αυξημένο φόρτο εργασίας, που γονατίζει καθημερινά τους εργαζόμενους. Σε απάντηση, η εταιρεία διαχείρισης εγκαταστάσεων «JLL» και η εργολαβική εταιρεία καθαρισμού «Churhill», απέλυσαν εκδικητικά έναν εργαζόμενο στην καθαριότητα που συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση των συνδικάτων. Οι καθαρίστριες όμως δεν το έβαλαν κάτω και προέβησαν σε τακτικές εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες, κόντρα στην απόλυση του συναδέλφου τους.

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα, αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παρά πέρα και να εκκινήσουν διαδικασίες ψηφοφορίας για να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Η ψηφοφορία έχει οριστεί για μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο απεργιακός αγώνας στην εταιρεία προβλέπεται για αρχές Δεκέμβρη, αν προχωρήσουν οι διαδικασίες σε αγωνιστική κατεύθυνση. Οι εργαζόμενες καθαρίστριες θα συνεχίσουν τις τακτικές τους κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή, με τις επόμενες δύο να έχουν οριστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Η ένωση CAIWU σκοπεύει να οδηγήσει την υπόθεση του απολυμένου εργαζόμενου στις αίθουσες των δικαστηρίων, ενώ οι καθαρίστριες αποφάσισαν να αυξήσουν τον πήχη των διεκδικήσεων τους, απαιτώντας να προσληφθούν μόνιμα με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ένα αίτημα που έχουν εκφράσει και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου.

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ