H WWF κατηγορήθηκε για εξαπάτηση, συγκάλυψη και ανεντιμότητα

από | 30 Οκτ, 2021

H WWF κατηγορήθηκε για εξαπάτηση, συγκάλυψη και ανεντιμότητα σε ακρόαση της επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι “απογοητευμένος, εξοργισμένος και δύσπιστος για την έλλειψη ευθύνης της WWF” για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας υπογραμμίζει τις “συνεχείς επιπτώσεις της αποικιοκρατίας στη φύση”.

– Κατηγορεί την WWF για “σκανδαλώδη εξαπάτηση” και προειδοποιεί ότι “η WWF δεν θα αλλάξει τη στάση της εάν δεν αναγκαστεί να το κάνει”.

Σε μια  άνευ προηγουμένου ακρόαση  από την Επιτροπή Φυσικών Πόρων της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπρόσωποι και των δύο μερών και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αμαύρωσαν την εικόνα της WWF και κατήγγειλαν το μοντέλο «keep fort» που οδηγεί σε φρικαλεότητες εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση δέχθηκε σκληρή κριτική για τη συμμετοχή της σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη άρνησή της να αναλάβει την ευθύνη για αυτές.

Ο Fiore Longo , ερευνητής στο Survival International, χαρακτήρισε αυτή την υπόθεση “το αντίστοιχο στη βιομηχανία διατήρησης της φύσης του σκανδάλου του Abu Ghraib – αυτό είναι ένα σημείο καμπής από το οποίο δεν θα ανακάμψει ποτέ”.

Η ακρόαση ενισχύθηκε από τις αποκαλύψεις του  Buzzfeed News  μαζί με πολλές άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από αυτόχθονες πληθυσμούς που κυκλοφόρησε το Survival International εδώ και πολλά χρόνια, οι οποίες αποκάλυψαν τη συμμετοχή της WWF σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία.

Δεκάδες ιθαγενείς και ντόπιοι έχουν βιαστεί, σκοτωθεί και βασανιστεί στα χέρια φυλάκων που χρηματοδοτούνται από την WWF, η οποία γνώριζε για τις καταχρήσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να τις αντιμετωπίσει. Αυτές οι παραβιάσεις προέρχονται άμεσα από ένα μοντέλο διατήρησης της φύσης που ενθαρρύνει την εκδίωξη των αυτόχθονων κοινοτήτων κλέβοντας τα εδάφη τους για τη δημιουργία περιοχών διατήρησης. Άλλοι οργανισμοί έχουν επίσης εμπλακεί σε παρόμοιες καταχρήσεις, όπως η  Wildlife Conservation Society  και τα  Αφρικανικά Πάρκα .

https://vimeo.com/embed-redirect/308054995?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=90455731

Η Πωλέτ, μια γυναίκα Μπάκα, αφηγείται τις καταχρήσεις που υφίσταται το χωριό της από δασοφύλακες που χρηματοδοτούνται από την WWF.  από το  Survival International-español  στο  Vimeo .

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής  John Knox , ο οποίος ηγήθηκε μιας μελέτης που ανατέθηκε από την WWF σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα έργα του ίδιου του οργανισμού, δήλωσε στην ακρόαση: «Είμαι πολύ απογοητευμένος που η WWF δεν έχει σπάσει με το παρελθόν της… Η ηγεσία της WWF συνεχίζει να αρνείται το δικό της ρόλο στη διατήρηση του φρουρίου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Knox ζήτησε από τον οργανισμό να ζητήσει συγγνώμη [για τη συμμετοχή του σε προηγούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων] και να αναλάβει την ευθύνη [για τις αποτυχίες του] και επέπληξε την WWF για παραπλάνηση της επιτροπής: «Η δήλωση της WWF σε αυτήν την υποεπιτροπή βγάζει αποσπάσματα εκτός του πλαισίου της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων και δίνει έτσι μια εσφαλμένη εντύπωση για τα συμπεράσματα της ομάδας. Είναι ειλικρινά συγκλονιστικό (…) Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν επίσης υπογραμμίσει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της αποικιοκρατίας στη διατήρηση της φύσης: ο παραδοσιακός τρόπος εφαρμογής της διατήρησης, δηλαδή, οι Δυτικοί να έρχονται σε μια χώρα, να ιδρύουν ένα εθνικό πάρκο με σύνορα αυστηρούς κανόνες και να εκδιώκουν τοτς κατοίκους του, συνεχίζει να προκαλεί συγκρούσεις σήμερα».

Ο Mobutu Nakulire Munganga, ένας άνδρας Batwa από το Εθνικό Πάρκο Kahuzi Biega στη ΛΔΚ, ο οποίος σκοτώθηκε από έναν δασοφύλακα το 2017. Ο γιος του πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση. Και οι δύο μάζευαν φαρμακευτικά φυτά. Η Wildlife Conservation Society έχει υποστηρίξει το πάρκο. © Survival

Ο εκπρόσωπος Άλαν Λόουενταλ (Δημοκρατικός) είπε: «Είμαι απόλυτα συγκλονισμένος από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση των τοπικών και αυτόχθονων κοινοτήτων που καταγγείλατε σήμερα (…) Είναι καταστροφικό να ακούτε ότι «τα αμερικανικά κεφάλαια συνέβαλαν σε τρομερές φρικαλεότητες»». .

Ο πρόεδρος της επιτροπής Jared Huffman (D) επέκρινε τη Ginette Hemley, Ανώτερη Αντιπρόεδρο της WWF για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής, η οποία εκπροσώπησε την οργάνωση στην ακρόαση αφού ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΗΠΑ Carter Roberts αρνήθηκε να καταθέσει. Ο Huffman επέκρινε επίσης την αποτυχία της WWF να αναλάβει την ευθύνη για τις καταχρήσεις που χρηματοδότησε: «(…) Η διεθνής χρηματοδότηση για τη διατήρηση είναι δυνητικά σε κίνδυνο επειδή πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, εξοργισμένοι και δύσπιστοι με την αποτυχία της WWF να αναλάβει την ευθύνη. Όχι μόνο δεν απαντούν σε μια απλή ερώτηση ναι ή όχι για το αν έχουν κάποια ευθύνη, ακόμη λιγότερο δεν ζητούν συγγνώμη…».

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή, η WWF επικεντρώθηκε στο να βρίσκει δικαιολογίες για να απεμπλακεί από τους ισχυρισμούς» και συμπεριφέρθηκε «σαν να ήταν απλώς ένα πρόβλημα κακών δημοσίων σχέσεων για την WWF».

Ο εκπρόσωπος Cliff Bentz (Ρεπουμπλικανός) επέκρινε επίσης την οργάνωση: «Η WWF ήταν ανεύθυνη: η μαρτυρία τους είναι επαίσχυντη. Πρέπει να προχωρήσουν και να παραδεχτούν ότι είναι ένοχοι (…) Η λέξη αποικιοκρατία έρχεται στο μυαλό».

 Ο διευθυντής της εκστρατείας του Survival για την  Αποαποικιοποίηση της Διατήρησης της Φύσης ,  Φιόρε Λόνγκο , δήλωσε σήμερα: «Αυτό ήταν το ισοδύναμο στη βιομηχανία διατήρησης της φύσης με το σκάνδαλο του Άμπου Γκράιμπ, μια ολική κατεδάφιση του ελάχιστου που απέμεινε στην φήμη της WWF. Ξανά και ξανά, το έμφυτο ένστικτό τους να καλύπτονται, να αποφεύγουν τις ενοχές και να φαίνεται να αλλάζουν ενώ συνεχίζουν με τις συνήθεις πρακτικές τους έχει αποκαλυφθεί σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Survival,  Caroline Pearce: «Όπως είπε ο John Knox, ξ WWF δεν είναι ο μόνος οργανισμός που συμπεριφέρεται έτσι: αυτό το είδος κακοποίησης είναι βαθιά ριζωμένο στο παραδοσιακό κυρίαρχο μοντέλο διατήρησης της φύσης, το οποίο έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και, συγκεκριμένα, με τα δικαιώματα των ιθαγενών.. Για δεκαετίες, αυτό όχι μόνο αγνοήθηκε, αλλά υποστηρίχθηκε από μεγάλους οργανισμούς διατήρησης που συγκεντρώνουν τεράστια κρατική και εταιρική χρηματοδότηση, ενώ κλείνουν τα μάτια στις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά των αυτόχθονων πληθυσμών και άλλων τοπικών κοινοτήτων. Η κλοπή τεράστιων περιοχών γηγενών εδαφών στο όνομα της διατήρησης της φύσης είναι, όπως το έθεσε ο Μπεντς, είναι μια σύγχρονη αποικιοκρατία που τελικά έρχεται στο φως, ανελέητα».

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης, όχι μόνο για τις διασημότητες που υποστηρίζουν την WWF, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, αλλά και για τους φιλάνθρωπους και εταιρικούς υποστηρικτές που δίνουν χρήματα για τη διατήρηση της οργάνωσης που υποτίθεται ότι «προστατεύει» τους 30 % της γης: αυτοί οι οργανισμοί και το μοντέλο διατήρησής τους είναι τοξικά. Με την COP26 να ξεκινά, ένας βασιλικός δρόμος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας απαιτεί μια προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα που, ειδικότερα, αναγνωρίζει τα εδαφικά δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών. και όχι ότι περνά από ΜΚΟ διατήρησης για τις οποίες η κατάχρηση είναι χαρακτηριστικό και όχι λάθος».

Πηγή: https://www.survival.es/noticias/12684

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...