Ferda Çetin: Covid-19… Θα ξαναγίνουν όλα καλά;

από | 7 Απρ, 2020

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον Ferda Çetin, δημοσιογράφο και συντάκτη της ημερήσιας φιλοκουρδικής εφημερίδας Yeni Özgür Politika.

Η πανδημία ίσως έχει κάνει μια τελευταία χάρη στην ανθρωπότητα. Έχει αποκαλύψει ότι το παραμύθι της “απίστευτης βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου”, το οποίο διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο από τους καπιταλιστές, είναι ένα γιγαντιαίο ψέμα.

Η πανδημία έχει αποδείξει ότι όσοι κατέστρεψαν τα τοπία, τα χωριά, τις αυτοσυντηρούμενες οικονομίες, όσοι μετέτρεψαν με τα σφετεριστικά τους σχέδια τους ανθρώπους σε αγοραίους καταναλωτές, αφού πρώτα τους ώθησαν στα αστικά κέντρα, δεν έχουν καμία απολύτως στρατηγική για το μέλλον, ζουν μόνο για το παρόν.

Αποδείχθηκε ότι τα δεκάδες μεγάλα και μικρά κράτη, που θέλουν να φέρουν “ειρήνη και σταθερότητα” στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, δε διαθέτουν αναπνευστήρες, φάρμακα και λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία τους.

Εκείνοι που δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμικά αεροσκάφη, ρουκέτες, τανκς και βόμβες δεν έχουν σκεφτεί καν να εξασφαλίσουν μάσκες, οι οποίες κατασκευάζονται από ένα κομμάτι ύφασμα.

Τα κράτη που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, που στέλνουν δορυφόρους στο διάστημα και παράγουν drones όλων των ειδών, που ξοδεύουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους σε αεροσκάφη, τανκς και πυρομαχικά ούτε καν σκέφτηκαν να παράξουν απολυμαντικά και προϊόντα υγιεινής.

Τα κράτη, με τα λόγια και τις ενέργειές τους, έκαναν και πάλι σαφές ότι λογαριάζουν τους ανθρώπους ως κοπάδια. Ο “θρίαμβος του πολέμου” ως “λύση” της Ιταλίας ή η “ανοσία της αγέλης” της Μεγάλης Βρετανίας αποτελούν σαφείς αποδείξεις του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους η καπιταλιστική νεοτερικότητα. Πρόκειται για την έκφραση της ανικανότητας των κρατών.

Ο Λεβιάθαν, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συλλέγει φόρους, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων και ανέργων, πτωχών και πλούσιων, νέων και ηλικιωμένων, ξεκινά, με την εξάπλωση του ιού, να διατηρεί καταλόγους με εκείνους που πρόκειται να πεθάνουν πρώτοι. Ο Covid-19 χρησιμοποιεί όρους όπως “οικονομία της ελεύθερης αγοράς” ή “φιλελευθερισμός”, προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό κακό, δηλαδή τον καπιταλισμό.

Ο Covid-19 έδειξε για ακόμα μία φορά ότι το κράτος είναι ένα παράσιτο που εξαναγκάζει τους ανθρώπους να εργάζονται ασταμάτητα για 60 έως 65 χρόνια. Το κράτος τούς υπόσχεται ότι θα πληρώσει για την περίθαλψη και τις ανάγκες τους, όταν αυτοί γεράσουν, αλλά τώρα δηλώνει ότι, παρά τη συλλογή φόρων επί 65 ολόκληρα χρόνια, δεν μπορεί να παράσχει αναπνευστήρες, φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.

Σήμερα βλέπουμε κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, που δηλώνουν υπεύθυνα για την παγκόσμια τάξη και την ανθρωπότητα, να γίνονται ανίκανα, ασήμαντα και αναποτελεσματικά αντικείμενα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθεί να πιστεύει μεγαλόψυχα ότι μπορεί να συνεχίσει το σύστημά του, το οποίο βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, δίχως να αναγνωρίζει την ανικανότητά του. Βασίζεται στη λήθη των ανθρώπων. Με την κυρίαρχη αλαζονεία του πλούτου να τον κατέχει, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτό ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα”.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κάντλοου, με τις ακόλουθες λέξεις επιβεβαιώνει την παραπάνω δήλωση του Αμερικανού προέδρου: “Ο πρόεδρος έχει δίκιο. Τα μέσα που έχουν βρεθεί δεν πρέπει να είναι χειρότερα από την ίδια την ασθένεια. Το προσεχές διάστημα θα πρέπει να κάνουμε κάποιες πολύ δύσκολες παραχωρήσεις.”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο οικονομικός σύμβουλός του, Κάντλοου, προφανώς γνωρίζουν για τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 και τις σημαντικές κρίσεις που ακολούθησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούν τόσο πολύ.

Η μεγάλη κρίση του 1929 έπληξε πιο σκληρά τις βιομηχανικές πόλεις. Προκάλεσε μεγάλο αριθμό ανέργων και αστέγων, κατέστρεψε τα υλικά μέσα ατομικής επιβίωσης και τις μικρές αποταμιεύσεις δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ οδήγησε 4.000 μεγάλες τράπεζες στη χρεοκοπία.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στα χωριά και στην ύπαιθρο. Το περιβάλλον εργασίας και οι οικονομίες τους τούς ήταν αρκετά για να ζήσουν.

Σήμερα, τη στιγμή που η κρίση του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, η κατάσταση είναι ακριβώς αντίθετη από εκείνη που επικρατούσε το 1929, καθώς το 65-70% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα ζει σε πόλεις. Ο αριθμός των κατοίκων της υπαίθρου και των χωριών που μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυτοσυντηρούμενη γεωργία είναι πολύ χαμηλός.

Συνεπώς, δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή μέντιουμ, για να διαπιστώσει ότι την πανδημία του κορωνοϊού θα διαδεχθεί μια οικονομική κρίση που θα υπερβεί σε διαστάσεις τις αντίστοιχες κρίσεις του 1929 και του 1945.

Αυτή η κρίση θα έχει μέγεθος που δεν επιθυμούν ο Τραμπ, ο Ξι Γινπίνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Όσο συνεχίζεται η πανδημία, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα εργοστάσια, οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, η αγροτοβιομηχανία, ο κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία εξόρυξης και η γεωργία δε θα λειτουργούν πια στο πλαίσιο των καπιταλιστικών κανόνων. Δε θα είναι πλέον σε θέση να παράγουν και να εμπορεύονται. Το εισόδημά τους θα ελαχιστοποιηθεί, αλλά τα έξοδα και τα χρέη τους θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από αυτήν την κατάσταση. Μετά την πανδημία, στην αρχή οι μάζες στις πόλεις δε θα μπορούν πια να πληρώσουν το ενοίκιο τους. Επιπλέον, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξασφάλισης τροφής και πόσιμου νερού. Οι άνεργοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι, όσοι λαμβάνουν επιδόματα και όσοι χάσουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας θα αποτελέσουν έτσι έναν στρατό απόρων και εκτοπισμένων. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα αναζητούν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Οι σημερινές συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες των δύο αντίπαλων μπλοκ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία αποτελούν μέρος του ίδιου συστήματος. Συνεπώς, δε θα υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ προς αρωγή του ενός μπλοκ, όπως συνέβη το 1945 υπό το Δόγμα Τρούμαν.

Η ιστορική εμπειρία, οι τρέχουσες εξελίξεις και η πορεία τους καταδεικνύουν τη μεγάλη ύφεση που έπεται του κορωνοϊού.

 

Πηγή: https://komun-academy.com/2020/03/30/is-everything-going-to-be-alright-again/

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Ευριπίδης Καλτσάς

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2. Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κλήθηκε μέσω e-mail να αποστείλει άμεσα στοιχεία μελών του που ήταν παρόντα στον τραυματισμό...

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ. Συναδέλφισσα, συνάδελφε! Με αφορμή την αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων PhilosII με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων...

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ Την Πέμπτη 28 Μαρτίου εκπρόσωποι των σωματείων «ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», πραγματοποίησαν συνάντηση με...

Μέγας Αλέξανδρος: ΗΡΩΑΣ ή ΣΦΑΓΕΑΣ;

Μέγας Αλέξανδρος: ΗΡΩΑΣ ή ΣΦΑΓΕΑΣ; Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός – Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=UwhoJKHEwAM Είναι γεγονός ότι από πολύ μικρή...