Η αθώωση του Kyle Rittenhouse: Μια δικαστική παρωδία

από | 24 Νοέ, 2021

Την Παρασκευή, μετά από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, το δικαστήριο της Kenosha επέστρεψε στην έδρα την ετυμηγορία «αθώος σε όλες τις κατηγορίες» εναντίον του Kyle Rittenhouse. Ο Rittenhouse είχε κατηγορηθεί ότι σκότωσε άδικα δύο άτομα, τραυμάτισε έναν τρίτο και σχεδόν χτύπησε έναν τέταρτο με ένα τουφέκι AR-15 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία στην Kenosha του Ουισκόνσιν, πέρυσι στις 25 Αυγούστου.


Ο Rittenhouse δείχνει μια χειρονομία λευκής υπεροχής ενώ συναντιέται με μέλη των Proud Boys

Ο Rittenhouse, 17 ετών την εποχή των πυροβολισμών, είχε ταξιδέψει στην Kenosha από το Ιλινόις για να συμμετάσχει σε μια ακροδεξιά «πατριωτική» πολιτοφυλακή που αυτοαποκαλείται «Φρουρά Kenosha», η οποία είχε κινητοποιηθεί για να «υπερασπιστεί την ιδιοκτησία» και να βοηθήσει την αστυνομία στη συντριβή των διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει δύο μέρες νωρίτερα μετά τα πυρά της αστυνομίας εναντίον του Τζέικομπ Μπλέικ. Ο Μπλέικ πυροβολήθηκε επτά φορές στην πλάτη, μπροστά στα μάτια των παιδιών του, μένοντας παράλυτος.

Οι πυροβολισμοί στην Κενόσα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην αμερικανική ιστορία, κατά τις οποίες υπολογίζεται ότι 15 έως 26 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ για να διαμαρτυρηθούν για το κρεσέντο αστυνομικών δολοφονιών και της επίσημες συγκαλύψεις τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, ένοπλες ακροδεξιές πολιτοφυλακές, οι οποίες είχαν κινητοποιηθεί μήνες νωρίτερα, ενάντια στα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19, παρουσιάστηκαν για να ενισχύσουν την αστυνομία στη βάναυση πανεθνική καταστολή που ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ. Οι πυροβολισμοί στην Κενόσα, που σημειώθηκαν την παραμονή του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, αγκαλιάστηκαν από τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους, την περίοδο που προηγήθηκε της βίαιης απόπειρας πραξικοπήματος στις 6 Ιανουαρίου, κατά την οποία οι Proud Boys και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούσαν τις εφεδρείες για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Η ετυμηγορία του Rittenhouse θα εμψυχώσει αυτές τις βίαιες παραστρατιωτικές δυνάμεις που έχουν καλλιεργηθεί στην τροχιά του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η αθώωση του Rittenhouse ήταν αποτέλεσμα μιας δίκης παρωδίας, στην οποία ένας δεξιός δικαστής υπονόμευσε συστηματικά τη δίωξη, αποκλείοντας όλα τα στοιχεία που θα αντέκρουαν τον ισχυρισμό του Rittenhouse ότι ενεργούσε σε «αυτοάμυνα».

Ο δικαστής του δικαστηρίου της κομητείας Kenosha, Bruce Schroeder, δεν επέτρεψε στους ενόρκους να ακούσουν το γεγονός ότι ο Rittenhouse μετά την καταβολή εγγύησης, γιόρτασε τις δολοφονίες σε μια παμπ με κορυφαία μέλη της οργάνωσης Proud Boys, όπου αστράφαν τα λόγκο “white power”, τραγουδούσε τον ύμνο των Proud Boys και χαμογελούσε βγάζοντας selfies με άλλα μέλη των Proud Boys.

Ούτε ο δικαστής επέτρεψε στην κριτική επιτροπή να ακούσει ότι πριν από τον πυροβολισμό, ο Rittenhouse ηχογραφήθηκε να λέει ότι ήθελε να πυροβολήσει ανθρώπους που νόμιζε ότι έκλεβαν καταστήματα. «Αδερφέ, μακάρι να είχα το AR μου», είπε. «Θα άρχιζα να πυροβολώ εναντίον τους».

Ο δικαστής διέταξε ότι δεν θα επιτραπεί στους εισαγγελείς να αναφέρουν τους άνδρες που πυροβολήθηκαν από τον Rittenhouse ως «θύματα» ή ακόμη και «υποτιθέμενα θύματα». Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Rittenhouse είχαν το ελεύθερο δικαίωμα να αναφέρουν τα θύματα ως «εμπρηστές» και «ταραχοποιούς».

Αυτό το δίπολο εμφανιζότανε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων κλεισίματος της δίκης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ενώ οι εισαγγελείς ειδοποιήθηκαν να μην κάνουν την υπόθεση «πολιτική», ο δικηγόρος του Rittenhouse επετράπη να εκφράσει τον ακροδεξιό οχετό του.

Στα μέσα του τελευταίου λόγου του, ο δικηγόρος του Rittenhouse, Mark Richards, ουσιαστικά απέρριψε τη μυθοπλασία της «αυτοάμυνας» και πρότεινε ότι τα θύματα του Rittenhouse ήταν στο πεδίο επειδή «ήταν ταραξίες».

Ενώ οι εισαγγελείς δεν μπορούσαν να αναφέρουν ότι ο Rittenhouse ήταν συνδεδεμένος με τους Proud Boys, ο Richards τόνισε συγκεκριμένα ότι ο Gaige Grosskreutz, ένας εθελοντής γιατρός που ο Rittenhouse πυροβόλησε στο χέρι, ήταν συνδεδεμένος με τη “Λαϊκή Επανάσταση”.

Ο Ρίτσαρντς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να απανθρωποποιήσει τους ανθρώπους που σκότωσε ο Rittenhouse. «Χαίρομαι που τον πυροβόλησε», δήλωσε ο Richards, αναφερόμενος στον Joseph Rosenbaum, ο οποίος ήταν ψυχικά άρρωστος, ως «τρελό άτομο».

Η δίκη ήταν ένα δεξιό θέαμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάποια στιγμή ο δικαστής, φορώντας γραβάτα με αμερικανική σημαία, οδήγησε το σώμα των ενόρκων σε ένα χειροκρότημα για έναν από τους μάρτυρες του Rittenhouse με το επιχείρημα ότι ήταν ένας «βετεράνος» που «υπηρέτησε τη χώρα μας». Σε άλλο σημείο το κινητό του κριτή χτύπησε με έναν ήχο κλήσης από συγκέντρωση του Τραμπ. Στο τέλος της δίκης, άφησε τον Rittenhouse να διαλέξει τα ονόματα των ενόρκων από ένα ποτήρι σαν να ήταν μια κλήρωση τσίρκου.

Το επιχείρημα ότι ο Rittenhouse ενεργούσε σε «αυτοάμυνα» ανατρέπει την πραγματικότητα. Αν κάποιος είχε δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ήταν οι διαδηλωτές που αντιμετώπισαν συλλογικά έναν δεξιό εκδικητή που εμφανίστηκε στη διαμαρτυρία τους στρέφοντάς τους ένα γεμάτο τουφέκι στρατιωτικού τύπου.

Όταν ο Rittenhouse άνοιξε πυρ, ο Gaige Grosskreutz και άλλοι διαδηλωτές πίστεψαν ότι ήταν «ενεργός σκοπευτής». Σαν στρατιώτης που πεφτει πάνω σε μια χειροβομβίδα για να σώσει τους συντρόφους του, ο Anthony Huber έσπρωξε την κοπέλα του από το δρόμο και επιτέθηκε στον Rittenhouse, οπλισμένος μόνο με ένα skateboard σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους άλλους διαδηλωτές. Ο Rittenhouse τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

«Είμαστε συντετριμμένοι και θυμωμένοι», έγραψαν οι γονείς του Huber σε δήλωση μετά την ετυμηγορία. «Η σημερινή ετυμηγορία σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη για το άτομο που δολοφόνησε τον γιο μας. Στέλνει το απαράδεκτο μήνυμα ότι ένοπλοι πολίτες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε πόλη, να υποκινήσουν τη βία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τον κίνδυνο που έχουν δημιουργήσει για να δικαιολογήσουν το να πυροβολούν ανθρώπους στο δρόμο».

Το πλαίσιο «αυτοάμυνας» εντός του οποίου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες του Rittenhouse ήταν ένας μηχανισμός για την εξάλειψη όλου του πολιτικού περιεχομένου και του πλαισίου εκτός εικόνας. Ήταν ένας τρόπος διάλυσης όλων των ευρύτερων πολιτικών και ιστορικών ερωτημάτων που εμπλέκονται στο μοναδικό ζήτημα της ορθότητας της συμπεριφοράς του Rittenhouse ως άτομο στο κλάσμα του δευτερολέπτου κατά το οποίο φέρεται να αποφάσισε να πατήσει τη σκανδάλη.

Ακόμη και με τους δικούς του όρους, το επιχείρημα της «αυτοάμυνας» ήταν αθέμιτο, αφού ήταν ο Rittenhouse που προκάλεσε απερίσκεπτα τη σύγκρουση μεταφέροντας το τουφέκι του σε μια εχθρική διαμαρτυρία ως μέλος μιας ακροδεξιάς πολιτοφυλακής.

Όπου ο νόμος ήταν ξεκάθαρα εναντίον του Rittenhouse, ο δικαστής απλώς μετακίνησε τα δοκάρια του γκολποστ. Ενώ αναρίθμητοι αριστεροί διαδηλωτές δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις και απειλήθηκαν με συλλήψεις από την αστυνομία για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Kenosha, ο δικαστής απέρριψε την κατηγορία απαγόρευσης της κυκλοφορίας εναντίον του Rittenhouse με μια αδύναμη αποδεικτική τεχνική. Ενώ ο νόμος του Ουισκόνσιν απαγορεύει στους ανήλικους να φέρουν πυροβόλα όπλα, ο δικαστής απέρριψε την κατηγορία του ανήλικου κατόχου πυροβόλων όπλων με βάση τους νόμους που επιτρέπουν στους ανήλικους να πάνε για κυνήγι.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο Τραμπ εξέδωσε αμέσως μια δήλωση συγχαίροντας τον Rittenhouse. Τα βίαια και φασιστικά στοιχεία γύρω του εντάχθηκαν στη χορωδία. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη δεύτερη τροποποίηση και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων και συνωμότης της 6ης Ιανουαρίου Λόρεν Μπόμπερτ. “Δόξα τω θεώ!”

Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, έδωσε τον τόνο στην απάντηση των Δημοκρατικών δηλώνοντας επίσημα ότι «το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί»—μια αξιοσημείωτη δήλωση δεδομένης της νομικής παρωδίας που μόλις είχε εκτυλιχθεί στο φως της ημέρας σε ζωντανή μετάδοση.

Μαζί με τους ανοιχτούς φασίστες στους εορτασμούς τους για την ετυμηγορία είναι μια συλλογή από ψευδοαριστερές και libertarian φιγούρες όπως ο Glenn Greenwald και ο Jimmy Dore, που εργάστηκαν σε όλη τη δίκη για να παρουσιάσουν τον Rittenhouse ως συμπαθητική φιγούρα.

Σε αντίθεση με εκείνους που επιδιώκουν να τυφλώσουν τον πληθυσμό στα πολιτικά ζητήματα που εμπλέκονται, το World Socialist Web Site προειδοποίησε ότι η εκστρατεία γύρω από τον Rittenhouse είναι μια προσπάθεια ομαλοποίησης και νομιμοποίησης της ακροδεξιάς τρομοκρατίας.

Ο στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες όπου το Proud Boys και άλλες ακροδεξιές ένοπλες ομάδες μπορούν να παρελαύνουν σε μελλοντικές αριστερές διαδηλώσεις και να κραδαίνουν γεμάτα όπλα. Ανεξέλεγκτοι και απτόητοι, θα έρχονται σε απεργίες, σε διαλέξεις στα πανεπιστήμια και σε σοσιαλιστικές πολιτικές συναντήσεις. Θα κουνήσουν τα όπλα στα πρόσωπα των δημοσιογράφων και των στελεχών της σχολικής επιτροπής. Και αν κάποιος προσπαθήσει να τους αφοπλίσει ή να τους εκδιώξει, θα ανοίξουν πυρ και θα φωνάξουν «αυτοάμυνα», γνωρίζοντας ότι υπάρχουν μπάτσοι και δικαστές που θα λυγίσουν και θα παραποιήσουν τον νόμο για να τους προστατεύσουν.

Οι Proud Boys και άλλες βίαιες ακροδεξιές πολιτοφυλακές προωθούνται όχι επειδή ο αμερικανικός καπιταλισμός βρίσκεται σε θέση ισχύος αλλά επειδή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Αυτές οι δυνάμεις ανυψώνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: εν μέσω μιας πανδημίας στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα πολιτικών που έδωσαν προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της ανθρώπινης ζωής και εν μέσω μιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην οποία ο καπιταλισμός δεν έχει λύση παρά μόνο τον πόλεμο και την καταστολή.

Ενώ το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ κινείται όλο και πιο δεξιά, προκαλώντας τους μαζικούς θανάτους στην πανδημία του COVID-19 και νομιμοποιώντας τη φασιστική βία, η μεγάλη μάζα του πληθυσμού κινείται προς τα αριστερά, εν μέσω μιας μεγάλης έξαρσης του αγώνα της εργατικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αθώωση του Rittenhouse θα χρησιμεύσει μόνο στην περαιτέρω δυσφήμιση ολόκληρου του αμερικανικού πολιτικού συστήματος στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων.

https://www.wsws.org/en/articles/2021/11/20/pers-n20.html

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...