[Εικόνα: Μέλη της Ομάδας Αντάρτικων Γυναικών Myaung που εκπαιδεύονται στον δήμο Myaung, περιοχή Sagaing (MWGG)]
Οι μαχήτριεςς ισχυρίζονται ότι η ομάδα ενδυναμώνει τις γυναίκες, οι οποίες έχουν γίνει στόχος στρατιωτών σε επιθέσεις σε χωριά.
Ακτιβίστριεςς από την περιοχή Sagaing της Μιανμάρ έχουν σχηματίσει την πρώτη γυναικεία πολιτοφυλακή κατά της χούντας της χώρας, που αποτελείται από φοιτήτριες, δασκάλες, άλλες επαγγελματίες και αγρότισσες που αγωνίζονται για να πάρουν πίσω τη χώρα από τον καλά οπλισμένο βιρμανικό στρατό, ο οποίος ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Η 16χρονη Hera είπε ότι παράτησε το λύκειο για να αναλάβει θέση διοικητή στην Ομάδα Αντάρτικων Γυναικών Myaung (MWGG) αφού είδε στρατιώτες να επιτίθενται σε διαδηλωτές και άοπλους πολίτες.
«Ο τοπικός άμαχος πληθυσμός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του όταν οι στρατιώτες έφτασαν στο χωριό», είπε. «Δάκρυα πέφτουν κάθε φορά που βλέπω ανθρώπους σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Αυτό με παρακινεί να παλέψω. Δεν φοβάμαι. Ήμουν έτοιμοηνα δώσω τη ζωή μου όταν μπήκα στην ομάδα και θέλω να αγωνιστώ για τη δημοκρατία.
Η στρατιωτική χούντα έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε όλες τις απομακρυσμένες συνοριακές περιοχές της Μιανμάρ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο στρατών εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτοφυλακών κατά της χούντας των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας. Αναφορές αναφέρουν ότι στρατιώτες κάνουν τακτικές επιδρομές σε χωριά, λεηλατούν και καίνε σπίτια και επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό.
Οι δυνάμεις του στρατού έχουν σκοτώσει 1.275 πολίτες από τότε που η στρατιωτική χούντα ανέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Βοήθειας σε Πολιτικούς Κρατουμένους με έδρα την Μπανγκόκ. Σύμφωνα με την ομάδα, τουλάχιστον 80 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες. Στρατιώτες κατηγορούνται για τον φερόμενο βιασμό την περασμένη εβδομάδα δύο νεαρών γυναικών στο Tedim Township, στο Chin State, με αποτέλεσμα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγείλουν τη χρήση «σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου »από τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες.
Μια μαχήτρια του MWGG, που αποκαλούσε τον εαυτό της Amera, ενημέρωσε την Υπηρεσία RFA Myanmar ότι η ομάδα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην πόλη Myaung στο Sagaing για να ενδυναμώσει τις γυναίκες που διαφορετικά θα μπορούσαν να γίνουν θήραμα των στρατιωτών.
«Τα γυναικεία χέρια υποτίθεται ότι λικνίζουν την κούνια, αλλά θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι τα χέρια μας είναι επίσης ικανά να αντισταθούν στο στρατιωτικό καθεστώς με όπλα», είπε.
«Επιπλέον, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Τελικά, φάνηκε να καταρρίπτουμε τα εμπόδια που περιορίζουν τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία».
Η Amera σχολίασε ότι τα μαχητικά MWGG συμμετέχουν πλέον τακτικά σε επιχειρήσεις εκρηκτικών και στην «εξόντωση στρατιωτικών πληροφοριοδοτών».
Η Αθηνά, διοικητής διμοιρίας MWGG, εξήγησε στην RFA ότι πήρε τα όπλα για να υπηρετήσει στη θέση του αδελφού της, αφού ο αδερφός της σκοτώθηκε σε έκρηξη νάρκης κατά τη διάρκεια άσκησης εκπαίδευσης πολιτοφυλακής.
«Η οικογένειά μου ανησύχησε στην αρχή και μου ζήτησαν να επιστρέψω στο σπίτι αφού πέθανε ο αδερφός μου. Αλλά αποφάσισα να μην πάω σπίτι μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία», είπε.
Γυναίκες σε κινήματα αντίστασης
Πολλές γυναίκες έχουν συμμετάσχει σε κινήματα κατά της χούντας μετά το πραξικόπημα, με κάποιες να συμμετέχουν στην ένοπλη αντίσταση και άλλες να διαδηλώνουν ειρηνικά κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, 11 ομάδες διαμαρτυρίας με επικεφαλής γυναίκες από τα χωριά Yangon, Mandalay, Monywa και Sagaing συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν τις Συμμαχικές Δυνάμεις των Γυναικών.
Μία ηγέτης διαμαρτυρίας, η οποία οργάνωνε καθημερινές δράσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Monywa, εξήγησε στο RFA ότι η συγκρότηση μιας πολιτοφυλακής αποκλειστικά γυναικών είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο κίνημα της αντίστασης.
«Η κατάσταση [από το πραξικόπημα] μας οδήγησε να δείξουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τις ίδιες δουλειές με τους άνδρες. Πιστεύω ότι αυτά τα κινήματα αντίστασης φέρνουν περισσότερη ισότητα και μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των διακρίσεων στο μέλλον», είπε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό τον φόβο των αντιποίνων.
«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για τις γυναίκες να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. Αλλά είναι εξαιρετικό να τιςς βλέπεις να πολεμούν γενναία στις πολιτοφυλακές. Οι γυναίκες αφήνουν το στίγμα τους στην ιστορία του αντιστασιακού κινήματος.
Πληροφορίες από την Υπηρεσία RFA στη Μιανμάρ. Μετάφραση από τους Ye Kaung Myint Maung και Khin Maung Nyane. Γράφτηκε στα αγγλικά από τον Joshua Lipes.
Αρχική πηγή στα αγγλικά: https://www.rfa.org/english/news/myanmar/militia-11182021181600.html