Η ένοπλη επανάσταση εξαπλώνεται στην Μιανμάρ

από | 17 Μάι, 2021

Ανίκανοι να ανεχθούν τη βία του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ, όπου περίπου 800 πολίτες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, οι απλοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε διαθέσιμο όπλο, από αεροβόλα έως κυνηγετικά όπλα. και σπιτικές βόμβες για να αντιμετωπίζουν το στρατιωτικό καθεστώς.

Από τα τέλη Μαρτίου, οι κάτοικοι της πολιτείας Chin και των περιοχών Sagaing, Magwe και Mandalay δεν έχουν αποδεχθεί τους στρατιώτες του καθεστώτος. Οι περισσότεροι μαχητές πολιτικής αντίστασης σπάνια έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα όπλα και έχουν μόνο παραδοσιακά πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι. Παρά το ότι έχουν μόνο όπλα του 19ου αιώνα, έχουν σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες στρατιώτες της χούντας.

«Καθώς ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διοργάνωση των διαδηλώσεων, αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να οργανώσουμε ένοπλη αντίσταση εάν θέλαμε να κερδίσουμε τον αγώνα μας για τη δημοκρατία. Έτσι, πήραμε τα όπλα », δήλωσε ένας κάτοικος του Κάλε, στο Σάγκαινγκ, ένας από τους πρώτους δήμους που ύψωσαν ένοπλη αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εκτός από τη δέσμευσή τους για δημοκρατία, ένας άλλος παράγοντας που τους δίνει πλεονέκτημα είναι η γνώση τους για το έδαφος αυτών των περιοχών. Εκτός από το Mandalay και το Magwe, το Chin State και το Western Sagaing είναι ορεινές περιοχές ζούγκλας, θέτοντας μια πρόκληση για το διοικητικό συμβούλιο.

Τον Απρίλιο, έξι άντρες του στρατού σκοτώθηκαν από ντόπιους κατοίκους με πυροβόλα όπλα στο Tamu, μια πόλη στα σύνορα Μυανμάρ-Ινδίας. Έχοντας δοκιμάσει τη δύναμη των πυροβόλων όπλων, τα στρατεύματα της χούντας τα κατασχέουν και συλλαμβάνουν και διώκουν όσους τα κατέχουν.

Η ένοπλη επανάσταση ξεκινά στο Kale

Αν και πρόσφατα έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις με σπιτικές βομβες στο Kale, αυτή η πόλη στην περιοχή Sagaing ήταν η πρώτη στη Μιανμάρ που πραγματοποίησε ένοπλη αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς με παραδοσιακά πυροβόλα όπλα κατά την Άνοιξη της Επανάστασης.

Οι άνθρωποι πήραν όπλα όταν, στις 2 Μαρτίου, οι στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν διαδηλωτή εναντίον του καθεστώτος, ο οποίος πέθανε ημέρες αργότερα. Ο πληθυσμός στη συνέχεια έστησε οδοφράγματα και στρατόπεδα διαμαρτυρίας, αντιστεκώμένος στα στρατεύματα του καθεστώτος με παραδοσιακά πυροβόλα όπλα και πιστόλια πεπιεσμένου αέρα.

Στις 28 Μαρτίου, οι δυνάμεις της χούντας επιτέθηκαν στο στρατόπεδο διαμαρτυρίας στη γειτονιά Ταρ Χαν του Κάλε, πυροβολώντας όποιον βρήκαν στο δρόμο τους. Τουλάχιστον πέντε αντιστεκόμενοι πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και συνελήφθησαν δεκάδες άνθρωποι. Έκτοτε, οι κάτοικοι του Κάλε έχουν πραγματοποιήσει αντάρτικες επιθέσεις εναντίον στρατιωτών, αναχαιτίζοντας επίσης ενισχύσεις που στάλθηκαν στην πόλη.

Οι μάχες εντάθηκαν στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου. Οι ντόπιοι νέοι σχημάτισαν τον Kale Civil Army για να αποκρούσουν τα στρατεύματα της χούντας. Ωστόσο, η αντίσταση συντρίφτηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τη σύλληψη δεκάδων νέων μετά τις 7 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, περίπου 30 νέοι από την αντίσταση έχουν πεθάνει και άλλοι 30 βρίσκονται σε κράτηση. Η στρατιωτική χούντα έχει επίσης αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στο Kale και στις γειτονικές πόλεις του Tamu και Gangaw.

Η ένοπλη αντίσταση εκτείνεται στα Γινμαρμπίν και Κάνι στο Σάγκαινγκ

Στις 2 Απριλίου, οι στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Thabyay Aye στο δήμο Yinmarbin στο Sagaing. Στόχος του ήταν ο ηγούμενος του μοναστηριού του χωριού, που ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη κατά του καθεστώτος.

Οι ντόπιοι αντιστάθηκαν στην επίθεση με τα παραδοσιακά όπλα τους. Οι στρατιώτες αποσύρθηκαν αφού υπέστησαν βαριές απώλιες. Στις 15 Απριλίου, επέστρεψαν στο Yinmarbin, αυτή τη φορά με μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών και θανατηφόρων όπλων.

Οι κάτοικοι πολλών πόλεων αναγκάστηκαν να φύγουν. Οι δυνάμεις της Junta έψαξαν τα πυροβόλα όπλα από σπίτι σε σπίτι και οι κάτοικοι με όπλα συνελήφθησαν. Μέχρι τις 20 Απριλίου υπήρχαν πυροβολισμοί μεταξύ τοπικών μαχητών αντίστασης και του στρατού, με αμφότερες τις πλευρές να υφίστανται θύματα. Οι κάτοικοι του Yinmarbin έλαβαν βοήθεια κατά τη διάρκεια της επίθεσης από άτομα από γειτονικά χωριά στους δήμους Kani και Mingin.

Στις 15 Απριλίου, οι μαχητές της τοπικής αντίστασης περιπολούσαν τον αυτοκινητόδρομο Monywa-Kalewa όταν ένα όχημα αρνήθηκε να σταματήσει και έφυγε. Κατά την εκδίωξη του οχήματος καθώς έφυγε μέσα στο δάσος, ο οδηγός του, ένας στρατηγός του στρατού, τους πυροβόλησε. Οι ντόπιοι έβαλαν φωτιά στο όχημα. Οι στρατιώτες με έδρα το Monywa κατέβηκαν στη συνέχεια στο Kani, πυροδοτώντας συγκρούσεις με τοπικούς μαχητές της αντίστασης.

Τοπικοί μαχητές της αντίστασης στο Κάνι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με ανταρτικές τακτικές εναντίον των δυνάμεων της χούντας. Στις 6 και 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οκτώ επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν 16 στρατιώτες και επτά μαχητές πολιτικής αντίστασης, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της χούντας πραγματοποίησαν επιθέσεις με εκρηκτικά ή χρησιμοποιώντας drone για να αναζητήσουν μαχητές που κρύβονταν στη ζούγκλα. Αναγκάζουν επίσης τους κατοίκους να τους καθοδηγήσουν σε κρησφύγετα της αντίστασης σε δασικές περιοχές.

Αυτές οι επιδρομές ανάγκασαν περισσότερους από 13.000 ανθρώπους από περισσότερα από 20 χωριά Kani να καταφύγουν στα δάση. Μεταξύ 8 και 12 Μαΐου, οι δυνάμεις της χούντας συνέλαβαν περισσότερους από 40 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων 12 μαχητών της πολιτικής αντίστασης.

«Όλα αυτά προκλήθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς. Κράτησαν και χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Προσπάθησαν να σταματήσουν τον ηγούμενο. Και επιτέθηκαν σε κατοίκους που διασφαλίζουν την ασφάλεια των περιοχών τους.  », είπε ένας κάτοικος της Monywa.

Και οι δύο πλευρές υπέστησαν θύματα στις ένοπλες συγκρούσεις και συνελήφθησαν δεκάδες κάτοικοι. Τα στρατεύματα της χούντας, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν στα κράτη εθνοτικών μειονοτήτων της Μιανμάρ, λεηλάτησαν ζώα και τρόφιμα από κατοίκους. Βασάνισαν επίσης μερικούς ανθρώπους.

Όχι μόνο οι Kale, Kani και Yinmarbin, αλλά και οι δήμοι Tamu, Taze, Pale, Salingyi, Mingin και Pinlebu της περιοχής Sagaing οργανώνουν ένοπλη αντίσταση ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Στις επιθέσεις της 2ης Απριλίου στο Tamu, σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες της χούντας και ένας αστυνομικός. Κάποια σπίτια και μια γέφυρα κάηκαν.

Στο Taze, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώνωνται καθημερινά για να διαδηλώσουν ενάντια στο καθεστώς. Στις 7 Απριλίου, ο τοπικός πληθυσμός αναχαίτισε περίπου 300 στρατιώτες της χούντας που είχαν έρθει για να διαλύσουν τη διαμαρτυρία. Δώδεκα ντόπιοι σκοτώθηκαν κατά τους πυροβολισμούς και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν.

Στις 10 Μαΐου, οι μαχητές της πολιτικής αντίστασης του Taze έκαναν ενέδρα σε περίπου 60 στρατιώτες καθώς επέστρεψαν από τη μεταφορά κρατουμένων σε στρατόπεδο εργασίας στη ζούγκλα Maha Myaing. Δύο στρατιώτες της χούντας σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν.

Στις 11 Μαΐου, περισσότεροι από 100 στρατιώτες της χούντας προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό Talokmyo, στο Myingyan Township, στην περιοχή Mandalay, σε σύγκρουση με κατοίκους της περιοχής.

Το βράδυ, περίπου 400 ακόμη στρατιώτες από το Myingyan, Taungtha και Natoegyi έφτασαν και άνοιξαν πυρ στα χωριά μέχρι τις 1 Μαΐου στις 12 Μαΐου. Τα στρατεύματα της χούντας ανέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων νωρίς το πρωί της 12ης Μαΐου. Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς. Κρατήθηκαν σχεδόν 100 κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων έξι φοιτητών του πανεπιστημίου Myingyan που βρίσκονταν στο Talokmyo βοηθώντας τον τοπικό πληθυσμό.

Οπλισμένη αντίσταση στα βουνά της πολιτείας Chin

Στην πολιτεία Chin, η ένοπλη αντίσταση έλαβε χώρα κυρίως στο Mindat και το Hakha. Στις 24 Απριλίου, επτά διαδηλωτές κατά του καθεστώτος συνελήφθησαν στο Mindat και ακολούθησαν πυροβολισμοί όταν η αστυνομία αρνήθηκε να τους απελευθερώσει την ίδια νύχτα. Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο περιστατικό.

Στις 26 Απριλίου, μαχητές της πολιτικής αντίστασης επιτέθηκαν σε στρατιωτική συνοδεία στο Mindat. Οι δυνάμεις του καθεστώτος έφτασαν για αντίποινα την επόμενη μέρα, αλλά υπέστησαν περισσότερα θύματα . Στη συνέχεια, το στρατιωτικό συμβούλιο ανέστειλε τις επιθέσεις και απελευθέρωσε τους κρατούμενους.

«Έχουμε λάβει εντατική στρατιωτική εκπαίδευση. Δεδομένου ότι μπορούν να μας επιτεθούν ανά πάσα στιγμή, έχουμε προετοιμαστεί να αντισταθούμε. Δεν αντιστέκουμε γιατί έχουμε όπλα. Αντισταθούμε γιατί έχουμε πίστη », είπε ένας κάτοικος του Μιντάτ.

Μέλη των αμυντικών δυνάμεων του Mindat δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με το CRPH και το NUG και ότι θα είναι σε θέση να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη επί του στρατιωτικού καθεστώτος εάν λάβουν όπλα από τις Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις που συγκροτήθηκαν από την NUG.

«Ίσως δεν πίστευαν ότι οι άνθρωποι θα έπαιρναν όπλα εναντίον τους. Ο λαός έχει δείξει πολλές φορές ότι αξίζει τη δημοκρατία. Δεδομένου ότι δεν μας επιστρέφουν αυτό που μας αξίζει, θα το πάρουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Οι άνθρωποι έχουν επιλέξει να σηκώσουν τα όπλα », δήλωσε ένας μαχητής πτης αντίστασης στη Mindat.

Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε περιστατικά με τοπικούς μαχητές αντίστασης μεταξύ 2 και 4 Μαΐου στην Χακά, στην πολιτεία Τσιν.

Οι πυροβολισμοί μεταξύ στρατιωτικών στρατευμάτων και των δυνάμεων άμυνας του Μιντάτ συνεχίστηκαν από την Τετάρτη το βράδυ, αφού παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάπαυση του πυρός έσπασε επειδή το στρατιωτικό καθεστώς δεν απελευθέρωσε τους πέντε κρατούμενους σε αντάλλαγμα για να επιτραπεί η διέλευση σε 17 οχήματα με περίπου 270 στρατιώτες της χούντας από τον δήμο Matupi.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ένας έφηβος Τσιν σκοτώθηκε και έξι άλλα μέλη των Δυνάμεων Πολιτικής Αντίστασης του Τσιν, τραυματίστηκαν όταν η χούντα έπληξε την πόλη σε αντίσταση από την κοντινή πόλη Kyaukhtu, στην περιοχή Magwe. Την ίδια μέρα, το καθεστώς κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο Mindat, το οποίο προήγαγε πιθανές μελλοντικές καταστολές.

Η CRPH δήλωσε στις 14 Μαρτίου ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν δέχεται επίθεση από το στρατιωτικό καθεστώς. Οποιαδήποτε απάντηση από άτομα, γειτονιές, χωριά ή δήμους για να υπερασπιστούν τη ζωή τους δεν θα αποτελεί έγκλημα, δήλωσε η CRPH.

Σε αντίποινα, το καθεστώς δήλωσε το Σάββατο οτι, οι CRPH, NUG, Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις και συνδεδεμένες τοπικές αμυντικές ομάδες,χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αρχική πηγή στα Αγγλικά: https://www.irrawaddy.com/news/burma/armed-revolution-spreads-in-myanmars-central-regions-and-on-chin-hills.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ Μιανμάρ

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...