Σουδάν: Αναρχικοί ενάντια στη Στρατιωτική Δικτατορία

από | 1 Ιαν, 2022

Σουδάν: Αναρχικοί ενάντια στη Στρατιωτική Δικτατορία

Χθες, στο Σουδάν, κατά τη διάρκεια πανεθνικών διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής δικτατορίας που κατέλαβε την εξουσία στις 25 Οκτωβρίου, οι κρατικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επανειλημμένα πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει δεκάδες διαδηλωτές από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, ένα ισχυρό κίνημα που βασίζεται σε τοπικές επιτροπές αντίστασης και θαρραλέες διαδηλώσεις στους δρόμους συνεχίζει να αντιστέκεται στην εδραίωση της εξουσίας υπό τον στρατό. Παρουσιάζουμε την ακόλουθη συνέντευξη με αναρχικούς συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις με την ελπίδα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκτός Σουδάν να κατανοήσουν την κατάσταση.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά του δικτάτορα Omar Al-Bashir, ο οποίος κυβέρνησε το Σουδάν για περίπου τρεις δεκαετίες. Ο Αλ Μπασίρ διέφυγε τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, οι ταραχές, οι αποκλεισμοί και οι καθιστικές διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν ενάντια στο Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο που κατέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης και μια μαζική κατάληψη διαμαρτυρίας κατέλαβε περιοχή στην πλατεία Al-Qyada στην καρδιά της πρωτεύουσας του Χαρτούμ. Οι στρατιωτικοποιημένες δυνάμεις που συνδέονται με το Συμβούλιο ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους σε διαδηλωτές, με αποκορύφωμα στις 3 Ιουνίου 2019, όταν έδιωξαν βάναυσα τους καταληψίες διαδηλωτές. Διέπραξαν μια ιδιαίτερα άγρια ​​σφαγή όταν επιτέθηκαν στην κατάληψη στην πλατεία Al-Qyada.

Σε απάντηση, μια γενική απεργία κατέλαβε μεγάλο μέρος του Σουδάν από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου. Ωστόσο, ορισμένοι εκπρόσωποι του κινήματος κατά συνέπεια ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς, συνάπτοντας μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας στην οποία μια προσωρινή κυβέρνηση αποτελούμενη από στρατιωτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους επρόκειτο να διαχειριστεί την μετάβαση σε νέα διοίκηση. Αυτό έληξε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου.

Το πρώτο μέρος αυτής της συνέντευξης με αναρχικούς στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, έλαβε χώρα στις 28 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο μέρος γράφτηκε αμέσως μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις της 30ης Δεκεμβρίου. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Συγκέντρωση των Σουδανών Αναρχικών μέσω της σελίδας τους στο facebook. Θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο με περισσότερες πληροφορίες καθώς μαθαίνουμε πώς οι άνθρωποι εκτός Σουδάν μπορούν να τους υποστηρίξουν καλύτερα.

Η συνέντευξη έγινε στα αραβικά και μεταφράστηκε βιαστικά. Συνδυάσαμε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις μαζί για σαφήνεια.
Συνέντευξη: με το Sudanese Anarchists Gathering Σουδάν 28 Δεκεμβρίου 2021

Πρώτα απ ‘όλα, πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας.

Η ομάδα δημιουργήθηκε στο Χαρτούμ στα τέλη του 2020 αφού συγκεντρώσαμε όλους τους αναρχικούς στο Χαρτούμ. Είμαστε μαζί από την επανάσταση του Δεκέμβρη του 2018 και μερικοί από εμάς γνωριζόμαστε από το γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο.

Εμείς, οι αναρχικοί του Χαρτούμ, είμαστε μέλη των «επιτροπών αντίστασης» και υψώνουμε τις σημαίες μας στις πορείες με τους υπόλοιπους επαναστάτες και προωθούμε την αναρχία γράφοντας γκράφιτι στους τοίχους.

Αντιστεκόμαστε κάθε είδους αυταρχισμό. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της ατομικής αυτονομίας.

Έχετε δεσμούς με αναρχικούς εκτός Σουδάν;
Είστε οι μόνοι αναρχικοί με τους οποίους έχουμε σχέσεις εκτός Σουδάν.

Υπάρχουν άλλοι αναρχικοί και αναρχικές ομάδες εκτός από εσάς; Ή από όσο ξέρεις είσαι μόνο εσείς;

Υπάρχουν άλλοι αναρχικοί στο Σουδάν στην πόλη του Πορτ Σουδάν, και τους προσεγγίζουμε ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε μαζί τους και, ελπίζουμε, τελικά, με αναρχικούς στον υπόλοιπο κόσμο — και με ένθερμες προσπάθειες, θα εξαπλώσουμε την αναρχία σε όλο τον κόσμο μαζί.

Το Σουδάν έχει ιστορία αναρχικού αγώνα ή είναι κάτι νεότερο εκεί;

Ο αντιαυταρχισμός ως ιδέα και πρακτική εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν κατά την πρώτη πορεία της επανάστασης του 2018. Αλλά η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ήταν πολύ αδύναμη και έτσι αγνοήθηκε.

Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος στους αναρχικούς; Ποια είναι η σχέση των αναρχικών με τις ευρύτερες διαμαρτυρίες και το κοινωνικό κίνημα;

Ο κόσμος είναι πολωμένος σχετικά με το αναρχικό κίνημα, αλλά αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι οι συντροφοί μας επαναστάτες είναι σε συνοχή και πλήρη αλληλεγγύη μαζί μας. είμαστε μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα για να ανατρέψουμε το φασιστικό σύστημα και να δημιουργήσουμε ένα οριζόντιο σύστημα, οργανωτικά, και ένα σοσιαλιστικό σύστημα, από οικονομική άποψη. Οι απαιτήσεις της «επανάστασης» μοιάζουν πολύ με τις δικές μας.

Μπορείτε να μας πείτε για την τρέχουσα κατάσταση στο Σουδάν; Όπως καταλαβαίνουμε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται τουλάχιστον από το 2019, πρώτα ενάντια στον [πρώην αρχηγό του κράτους] Omar Al-Bashir και τώρα ενάντια στη στρατιωτική χούντα. Ποιες μορφές καταστολής ασκούν κρατικές δυνάμεις ή άλλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή;

Η επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2018. Όταν ξεκίνησε η επανάσταση, οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια στα χέρια της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με επικεφαλής τον Ομάρ Αλ Μπασίρ, την οποία ανατρέψαμε στις 11 Απριλίου 2019, όταν καταλάβαμε και καθίσαμε στο γενικό αρχηγείο του στρατού του Σουδάν. Αλλά δυστυχώς, η κατάληψη κατεστάλη αργότερα: 500 επαναστάτες σκοτώθηκαν και η επανάστασή μας κλάπηκε από τους διοικητές του στρατού και την «ήπια προσγείωση» [1]

Στις 17 Αυγούστου 2019, (το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο, ή TMC, και οι Δυνάμεις της Ελευθερίας, ή FCC [2]) συμφώνησαν σε μια μεταβατική διαδικασία 39 μηνών για να επιστρέψουν στη δημοκρατία. Εμείς οι επαναστάτες, ωστόσο, δεν σταματήσαμε — συνεχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε κατά του στρατού με την ελπίδα να κάνουμε τη μετάβαση της μεταβατικής κυβέρνησης σε μια πραγματική «τεχνοκρατική» πολιτική κυβέρνηση [δηλαδή, μια κυβέρνηση που αποτελείται από πολίτες, όχι από πολιτικούς καριέρας].

Και τότε έγινε το πραξικόπημα [της 25ης Οκτωβρίου 2021] και ο στρατός διέλυσε την πολιτική κυβέρνηση και συνέλαβε τα μέλη της.

Αλλά δεν τα παρατάμε. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από περιφρόνηση και αντιπολίτευση εναντίον τους και πάλι, αν και έχουν δολοφονήσει 47 επαναστάτες και έχουν τραυματίσει άλλους 1200 χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και φυσίγγια από το πραξικόπημα. Ακόμα διαμαρτυρόμαστε και στοχεύουμε να τους ανατρέψουμε τώρα.

Ποια είναι η θέση σας για τις μη αναρχικές ομάδες στο Σουδάν; Δουλεύετε μαζί τους ή όχι; Αν συνεργάζεστε μαζί τους, ποια είναι η φύση της συνεργασίας σας;

Έχουμε διαχωριστεί από την «πολιτική θερμοκοιτίδα» [3] που συμμετείχε στην επανάσταση και έχουμε σχηματίσει επιτροπές αντίστασης με συντρόφους επαναστάτες που αποτελούνται από όλα τα επαναστατικά κινήματα. ξεκινήσαμε να οδηγούμε την επανάσταση στους δρόμους για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση παρά τη βία που αντιμετωπίζουμε από αυτούς. Αντιμετωπίζουμε τη βία και τις σφαίρες τους με απροστάτευτα σεντούκια και μη βίαια μέσα, όπως πέτρες και οδοφράγματα που έχουν πιάσει (προστατεύοντας τους συμμετέχοντες στην πορεία από τη σύλληψη και την παρεμπόδιση των κυβερνητικών δυνάμεων) και χρησιμοποιούμε βόμβες μολότοφ όταν χρειάζεται. Μερικές φορές συγκρουόμαστε με την αστυνομία και άλλες πολιτοφυλακές. βάλαμε φωτιά στα αυτοκίνητά τους και  μερικούς από αυτούς όταν είναι δυνατόν τους κοπανάμε.

Και μερικές φορές μας πυροβολούν με πραγματικά πυρά, κάτι που οδηγεί είτε σε τραυματισμούς είτε σε θανάτους.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρουμε; Έχετε κάποια αιτήματα των διεθνών αναρχικών κινημάτων;

Έχουμε προγραμματίσει πολλές πορείες και διαδηλώσεις την Πέμπτη. Έχουμε ήδη αποφασίσει τις διαδρομές των πορειών με άλλους επαναστάτες προτού οι αρχές μπορέσουν να μπλοκάρουν το Διαδίκτυο. όλοι τους κατευθύνονται προς το Ρεπουμπλικανικό Παλάτι. Αυτές οι πορείες θα αντιμετωπιστούν με υπερβολική βία. Μπορεί να καταλήξω νεκρός, γιατί εμείς οι αναρχικοί είμαστε πάντα στο μέτωπο και οργανώνουμε τις πορείες στους δρόμους.

Ζητάμε υλική υποστήριξη γιατί δεν έχουμε χορηγούς. Ξοδεύουμε χρήματα από τις τσέπες μας και τα χρήματα που έχουμε δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας γιατί οι τιμές έχουν γίνει απαγορευτικές στο Σουδάν και ως νέοι δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Ελπίζουμε ότι όλοι οι αναρχικοί στον κόσμο θα μας στηρίξουν.

Ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2021
Δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή της παραπάνω συνέντευξης, στο τέλος των διαδηλώσεων της 30ης Δεκεμβρίου, λάβαμε το ακόλουθο μήνυμα από την επαφή μας στη Συγκέντρωση Αναρχικών του Σουδάν.

Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στο παλάτι. Είχαν εμποδίσει τους δρόμους με τεράστια ξηρά κοντέινερ και μπλόκαραν τις πόλεις Omdurman και Bahri (κανείς από αυτές τις πόλεις δεν επιτρεπόταν να μπει στο Χαρτούμ) και μετά διέπραξαν φρικαλεότητες εναντίον μας στο Χαρτούμ (όπου είναι το παλάτι).

Μας πυροβόλησαν και χρησιμοποίησαν ακόμη και ένα DShK [4] που προκάλεσε τραυματισμούς και θανάτους στους αριθμούς μας. Επιτέθηκαν επίσης σε δημοσιογράφους και έκαναν επιδρομές στα κτίρια του Al-Arabiya (ένα τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων) και του al Hadath (άλλο τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων). είχαν συλλάβει τους υπαλλήλους τους αλλά τους έχουν ήδη αφήσει ελεύθερους. Έκαναν επίσης έφοδο σε νοσοκομεία, επιτέθηκαν σε γιατρούς, τους συνέλαβαν και συνέλαβαν και τους τραυματισμένους συντρόφους μας.

Δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε τα σώματα των μαρτύρων για να τα θάψουμε. Έχουμε ανακτήσει και θάψει μόνο δύο από μέχρι στιγμής. Εργαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο και για τους υπόλοιπους.

Τα κινητά μας τηλέφωνα δεν ήταν αρκετά προηγμένα για να αποτυπώσουν τις φρικαλεότητες τους σε ταινία, αλλά μερικοί άνθρωποι που είχαν προηγμένα κινητά τηλέφωνα κατάφεραν να καταγράψουν μερικές από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις μάρτυρες, αλλά υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί από πραγματικά πυρά. Δόξα στους μάρτυρες και θάνατος στους στρατιώτες και στην εξουσία.

Μάρτυρες της Επανάστασης του Δεκέμβρη· Μάρτυρες του πραξικοπήματος του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Ο Μάρτυς Ahmed Alaamin Alkununa
Ημερομηνία: 30 Δεκεμβρίου 2021
Τραυματισμός: Πυροβολισμός στο κεφάλι
Τόπος μαρτυρίου: Omdurman

Ο Μάρτυς Μουσταφά Μοχάμεντ Μούσα
Ημερομηνία: 30 Δεκεμβρίου 2021
Τραυματισμός: Πυροβολισμός στο στήθος
Τόπος Μαρτυρίου: Omdurman

Ο μάρτυρας Μοχάμεντ Μαγέντ Μοχάμεντ «Μπέμπο»
Ημερομηνία: 30 Δεκεμβρίου 2021
Τραυματισμός: Πυροβολισμός στο κεφάλι
Τόπος μαρτυρίου: Omdurman

Ο Μάρτυς Mutawakil Yousef Saleh
Ημερομηνία: 30 Δεκεμβρίου 2021
Τραυματισμός: Πυροβολισμός στο στήθος
Τόπος μαρτυρίου: Omdurman

Υποσημειώσεις
[1] Το 2011, η έκφραση «ήπια προσγείωση» χρησιμοποιήθηκε στο Σουδάν για να περιγράψει την πρόταση να προσφερθεί στον Ομάρ Αλ-Μπασίρ μια μετάθεση υπό διαπραγμάτευση στην πολιτική εξουσία, πλήρης με κάποιο είδος αμνηστίας για τα εγκλήματα πολέμου του. Έκτοτε, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια προτεινόμενη συμμαχία μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, στην οποία η τελευταία θα σταματούσε να προσπαθεί να ανατρέψει το καθεστώς με αντάλλαγμα την κατανομή της εξουσίας, καθώς και για να περιγράψει την υποταγή στην πολιτική των ΗΠΑ και το status quo του στρατού.

[2] Οι Δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής (FCC) είναι ένας συνασπισμός ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικών κομμάτων που οργανώνει διαδηλώσεις. Ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση με το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο (TMC).

[3] Το «الحاضنة السياسية» – χονδρικά μεταφρασμένο, «πολιτική θερμοκοιτίδα» — περιγράφει τον ρόλο που υποτίθεται ότι θα διατελούσε η μεταβατική κυβέρνηση στο Σουδάν.

[4] Το DShK είναι ένα βαρύ πολυβόλο της σοβιετικής εποχής που τροφοδοτείται με ζώνη.

Πηγή: http://libcom.org/news/sudan-anarchists-against-military-dictatorship-31122021

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...