Dr. Robert Malone, o επιστήμονας που παραπληροφορεί για τα εμβόλια

Dr. Robert Malone: Ο επιστήμονας που παραπληροφορεί για τα εμβόλια

από | 10 Ιαν, 2022

Dr. Robert Malone, ο επιστήμονας που παραπληροφορεί για τα εμβόλια

Ο Robert Malone ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την τεχνολογία mRNA. Γιατί προσπαθεί τόσο σκληρά να υπονομεύσει τη χρήση της;

*το παρόν άρθρο αναφέρεται στον Robert Malone, τον αυτοαποκαλούμενο εφευρέτη των mRNA εμβολίων και αποτελεί μετάφραση πρωτότυπου άρθρου που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο

Ο Robert Malone – ιατρός και ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων – πρότεινε πρόσφατα ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ενδέχεται να επιδεινώσουν τις λοιμώξεις από τον COVID-19. Κάγχασε, καθώς φανταζόταν τον Anthony Fauci [σημ. Μετ: Αμερικανός ιατρός που υπηρετεί ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) από το 1984. Από τον Ιανουάριο του 2020, είναι ένας από τους επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Κορωνοϊού του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες] να ανακοινώνει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού ήταν ένα μεγάλο λάθος (“Να πάρει, έκανα λάθος!”) και αυτή η εκστρατεία θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Όταν ανέφερε αυτό το εφιαλτικό σενάριο κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξής του στο podcast με τον Steve Bannon, [σημ. Μετ: έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής του προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ και προεδρεύων του συμβουλίου του οργανισμού Breitbart News, ο οποίος είναι ακροδεξιός ειδησεογραφικός ιστότοπος] και οι δύο άνδρες έδειχναν σχεδόν ενθουσιασμένοι με την προοπτική να πάρουν το μάθημά τους τόσο οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες. “Πρόκειται για καταστροφή”, δήλωσε ο Bannon, έχοντας ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά την ώρα που συνομιλούσε με τον καλεσμένο του. “Το ακούτε από ένα άτομο που εφηύρε το mRNA [εμβόλιο] και έχει αφιερώσει τη ζωή του στα εμβόλια. Είναι το αντίθετο του αντιεμβολιαστή”.

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η επιχειρηματολογία μεταξύ του Bannon και του Malone βασίστηκε σε παραπληροφόρηση. Τα εμβόλια έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί ότι συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων από τον κορονοϊό όσο και στη μείωση της σοβαρότητάς τους. Ο Malone αναφερόταν σε μια λανθασμένη φράση σε ένα άρθρο της USA Today, η οποία αργότερα διαγράφηκε, αλλά όχι προτού γίνει screenshot και κοινοποιηθεί ευρέως. Αυτού του είδους η γεμάτη έξαψη αλλά αόριστα τεκμηριωμένη συζήτηση είναι συνηθισμένη σε εκπομπές, όπως αυτή του Bannon, η οποία διακινεί μια σειρά από ισχυρισμούς που ακούγονται καταθλιπτικά οικείοι: Ο Fauci είναι ψεύτης και πιθανότατα φασίστας και τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης είναι είτε ξεδιάντροπα συνένοχα είτε πολύ ηλίθια, για να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Σε αυτό το εναλλακτικό σύμπαν των μέσων ενημέρωσης, το αστέρι του Dr. Robert Malone είναι ανερχόμενο. Άρχισε να εμφανίζεται σε podcasts και καλωδιακές ειδησεογραφικές εκπομπές πριν από μερικούς μήνες, παρουσιαζόμενος ως επιστημονικός εμπειρογνώμονας, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία έγκρισης των εμβολίων είχε βιαστεί απερίσκεπτα. Είπε στον Τάκερ Κάρλσον ότι το κοινό δεν έχει αρκετές πληροφορίες, για να αποφασίσει, αν θα εμβολιαστεί. Είπε στον Glenn Beck ότι η προσφορά κινήτρων για τη λήψη εμβολίων είναι ανήθικη. Είπε στην Del Bigtree, μια ακτιβίστρια κατά των εμβολίων που αντιτίθεται στους κοινούς παιδικούς εμβολιασμούς, ότι δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα για το πώς τα εμβόλια μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Στη μία εκπομπή μετά την άλλη, ο Malone, ο οποίος συγκέντρωσε γρήγορα περισσότερους από 200.000 οπαδούς στο Twitter, θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ αποδοκιμάζει αυτό που θεωρεί απόπειρες λογοκρισίας της αντίθετης άποψης.

Όπου και αν εμφανίζεται, ο Malone χαρακτηρίζεται ως ο εφευρέτης των εμβολίων mRNA. Είναι στο βιογραφικό του στο Twitter. “Κυριολεκτικά ανακάλυψα την τεχνολογία mRNA όταν ήμουν 28 ετών”, λέει ο Malone, ο οποίος σήμερα είναι 61 ετών. Αν αυτό είναι αλήθεια -ή, πιο συγκεκριμένα, αν ο Malone πιστεύει ότι αυτό είναι αλήθεια-, τότε θα περίμενε κανείς να υπερασπίζεται ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα στις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η καινοτομία για την οποία ισχυρίζεται ότι είναι υπεύθυνος έχει ήδη σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες- ενώ γίνεται λόγος ότι μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε έναν γύρο βραβείων Νόμπελ. Είναι το είδος της επικύρωσης που λίγοι επιστήμονες στην ιστορία έχουν λάβει ποτέ. Ωστόσο, αντί να κάνει έναν γύρο νίκης, ο Μαλόουν έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ηχηρούς επικριτές του δικού του υποτιθέμενου επιτεύγματος. Έχει σπείρει αμφιβολίες τόσο για τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna σχεδόν σε κάθε podcast ή κανάλι του YouTube που τον δέχεται.

Το αν ο Μalone επινόησε πραγματικά τα εμβόλια mRNA είναι ένα ερώτημα που ίσως είναι καλύτερο να αφεθεί στις επιτροπές των σουηδικών βραβείων Nobel, αλλά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει την εμπλοκή του. Όταν τηλεφώνησα στον Μalone στη φάρμα του, έκτασης 50 στρεμμάτων στη Βιρτζίνια, με παρέπεμψε σε ένα δοκίμιο 6.000 λέξεων, το οποίο είχε γράψει η σύζυγός του, Τζιλ. Το κείμενο αυτό εκθέτει, γιατί η ίδια πιστεύει ότι ο σύζυγός είναι ο πρωταρχικός εφευρέτης των εμβολίων mRNA. “Είναι μια ιστορία για την ακαδημαϊκή και εμπορική φιλαργυρία”, αρχίζει. Ο τόνος του εγγράφου είναι αιχμηρός, και μερικές φορές ξεφεύγει σε οργή με κεφαλαία γράμματα. Παρουσιάζει το σύζυγό της ως έναν ιδιοφυή επιστήμονα, ο οποίος είναι “σε μεγάλο βαθμό άγνωστος από το επιστημονικό κατεστημένο εξαιτίας καταχρήσεων από μεμονωμένα άτομα, για να εξασφαλίσουν τη δική τους θέση στα βιβλία της ιστορίας”.

Η συντομευμένη εκδοχή είναι ότι όταν ο Malone ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής βιολογίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk, εισήγαγε γενετικό υλικό -DNA και RNA- στα κύτταρα ποντικιών με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα νέο είδος εμβολίου. Ήταν ο πρώτος συγγραφέας σε μια δημοσίευση του 1989 που έδειχνε πώς το RNA μπορούσε να μεταφερθεί στα κύτταρα με τη χρήση λιπιδίων, τα οποία είναι βασικά μικροσκοπικά σφαιρίδια λίπους, και συν-συγγραφέας σε μια δημοσίευση του Science το 1990 που έδειχνε ότι αν εγχυθεί καθαρό RNA ή DNA σε μυϊκά κύτταρα ποντικιών, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μεταγραφή νέων πρωτεϊνών. Εάν η ίδια προσέγγιση λειτουργούσε για τα ανθρώπινα κύτταρα, αναφέρεται στο συμπέρασμα της τελευταίας εργασίας, η τεχνολογία αυτή “μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη εμβολίων”.

Αυτές οι δύο μελέτες αποτελούν πράγματι σημαντική εργασία στον τομέα της μεταφοράς γονιδίων, σύμφωνα με τον Rein Verbeke, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο, και κύριο συγγραφέα ενός ιστορικού του 2019 για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA. (Πράγματι, οι μελέτες του Malone είναι οι δύο πρώτες αναφορές στην εργασία του Verbeke, από τις 224 συνολικά). Ο Verbeke μου είπε ότι πιστεύει ότι ο Malone και οι συν-συγγραφείς του “πυροδότησαν για πρώτη φορά την ελπίδα ότι το mRNA θα μπορούσε να έχει δυνατότητες ως νέα κατηγορία φαρμάκων”, αν και σημειώνει επίσης ότι “η επίτευξη των σημερινών εμβολίων mRNA είναι το επίτευγμα πολλών συνεργατικών προσπαθειών”.

Ο Malone λέει ότι του αξίζουν τα εύσημα για κάτι περισσότερο από το ότι έδωσε ελπίδα. Παράτησε το μεταπτυχιακό του το 1988, λίγο πριν από το διδακτορικό του, και πήγε να εργαστεί σε μια φαρμακευτική εταιρεία ονόματι Vical. Τώρα ισχυρίζεται ότι τόσο το Ινστιτούτο Salk όσο και η Vical επωφελήθηκαν από το έργο του και ουσιαστικά τον εμπόδισαν να συνεχίσει την έρευνά του. (Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Salk δήλωσε ότι τίποτα στα αρχεία του Ινστιτούτου δεν τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του Malone. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας στην οποία συγχωνεύθηκε η Vical, η Brickell, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό). Το να πούμε ότι ο Μαλόουν παραμένει πικραμένος για αυτή την κακομεταχείριση μάλλον δεν αποδίδει την αίσθηση της αγανάκτησής του. Ο ίδιος θεωρεί αυτό που του συνέβη ως “πνευματικό βιασμό”.

Παράλληλα, ένας από τους στόχους της οργής του Malone, η βιοχημικός Katalin Karikó, έχει παρουσιαστεί σε πολλές ειδήσεις ως πρωτοπόρος του εμβολίου mRNA. Το CNN αποκάλεσε το έργο της “τη βάση του εμβολίου Covid-19”, ενώ ένας τίτλος των New York Times ανέφερε ότι “βοήθησε να θωρακιστεί ο κόσμος από τον κορονοϊό”. Καμία από αυτές τις ιστορίες δεν ανέφερε το Μαλόουν. “Με έχουν ξεγράψει από την ιστορία”, έχει πει ο ίδιος. “Όλα αφορούν στην Katalin”. Η Karikó μοιράστηκε μαζί μου ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που της είχε στείλει ο Malone, στο οποίο την κατηγορορούσε ότι δίνει στους δημοσιογράφους ψευδείς πληροφορίες και διογκώνει τα δικά της επιτεύγματα. “Αυτό δεν πρόκειται να έχει καλό τέλος”, ανέφερε στο μήνυμά του ο Μalone.

Η Karikó απάντησε ότι δεν είχε πει σε κανέναν ότι είναι η εφευρέτρια των εμβολίων mRNA και ότι “πολλοί πολλοί επιστήμονες” συνέβαλαν στην επιτυχία τους. “Ποτέ δεν διεκδίκησα κάτι περισσότερο από την ανακάλυψη ενός τρόπου να κάνω το RNA λιγότερο φλεγμονώδες”, του έγραψε. Μου είπε ότι ο Μalone αναφέρθηκε στον εαυτό του σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως “μέντορας” και “coach” της, αν και λέει ότι έχουν συναντηθεί προσωπικά μόνο μία φορά, το 1997, όταν την κάλεσε να δώσει μια ομιλία. Σύμφωνα με την Karikó, ο Malone είναι αυτός που υπερβάλλει στα επιτεύγματά του. Υπάρχουν “εκατοντάδες επιστήμονες που συνέβαλαν περισσότερο στα εμβόλια mRNA από ό,τι εκείνος”.

Ο Malone, ωστόσο, επιμένει ότι η προειδοποίησή του προς την Karikó ότι “αυτό δεν θα έχει καλό τέλος” δεν είχε ως στόχο να την απειλήσει. Αντίθετα, λέει, υπονοούσε ότι οι υπερβολές της θα αποκαλυφθούν σύντομα. Ο Malone θεωρεί την Karikó ως έναν ακόμη επιστήμονα που εκμεταλλεύτηκε το έργο του και εισπράττει επαίνους που θα έπρεπε να του ανήκουν. Άλλοι έχουν ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα για το έργο τους στα εμβόλια mRNA, λέει. (Η Karikó είναι ανώτερος αντιπρόεδρος της BioNTech, η οποία συνεργάστηκε με την Pfizer για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου COVID-19 που εγκρίθηκε για χρήση πέρυσι). Ο Malone δεν ζει ακριβώς στους δρόμους: Εκτός από ιατρός, έχει διατελέσει σύμβουλος εμβολίων για φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά σαφές ότι ο Malone δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τα εμβόλια mRNA. Η διαδικασία επίτευξης σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων τείνει να είναι όλο και πιο σωρευτική και πολύπλοκη αλλά μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι ο Malone συμμετείχε σε ένα πρωτοποριακό έργο που σχετίζεται με τα εμβόλια mRNA προτού αυτό γίνει cool ή κερδοφόρο. Τόσο αυτός όσο και άλλοι επιστήμονες -τη δεκαετία του 1980- πίστεψαν στις δυνατότητες των εμβολίων με βάση το RNA και αυτά αποδείχθηκαν παγκοσμίως σωτήρια.

Ο Malone μπορεί να κάνει παρέα με τους σκεπτικιστές εναντίον των εμβολίων, αλλά επιμένει ότι ο ίδιος δεν είναι σκεπτικιστής. Οι αντιρρήσεις του για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν να κάνουν κυρίως με την ταχεία διαδικασία έγκρισής τους και με το κυβερνητικό σύστημα παρακολούθησης των ανεπιθύμητων ενεργειών. Μιλώντας ως γιατρός, θα συνιστούσε πιθανώς τη χρήση τους μόνο σε όσους διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από το COVID-19. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί, μου είπε, και τα άτομα κάτω των 18 ετών θα πρέπει να αποκλείονται εντελώς. (Μια δήλωση της 23ης Ιουνίου από περισσότερες από δώδεκα οργανώσεις και οργανισμούς δημόσιας υγείας ενθάρρυνε έντονα όλα τα επιλέξιμα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιαστούν, επειδή τα οφέλη “υπερτερούν κατά πολύ της όποιας βλάβης”). Ο Malone είναι επίσης απογοητευμένος καθώς, όπως θεωρεί, οι καταγγελίες για τις παρενέργειες αγνοούνται ή λογοκρίνονται στην πανεθνική προσπάθεια αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

Θα μπορούσατε κάλλιστα να αποκομίσετε τη διαστρεβλωμένη αίσθηση, αφού ακούσετε τον Malone να μιλάει ή αφού διαβάσετε τις αναρτήσεις του, ότι υπάρχει μια εκτεταμένη συγκάλυψη του COVID-19 και ότι η πραγματική απειλή είναι το εμβόλιο και όχι ο ιός. Έχω ακούσει ώρες συνεντεύξεων του Malone και έχω διαβάσει τις πολλές σελίδες εγγράφων που έχει αναρτήσει. Είναι ένας επιστήμονας με γνώσεις και με ικανότητα για διαυγείς εξηγήσεις. Στην εικόνα του βοηθάει το ότι φαίνεται πολύ ωραίος με την περιποιημένη λευκή γενειάδα του, ή ότι έχει μια φωνή που θα ταίριαζε πολύ σε κάποια εφαρμογή για διαλογισμό. Ο Μalone δεν είναι οπαδός των πιο εξωπραγματικών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Δεν πιστεύει, για παράδειγμα, ότι ο Μπιλ Γκέιτς έχει βάλει κρυφά μικροτσίπ στις σύριγγες- και μερικές φορές φέρνει αντιρρήσεις, όταν ορισμένοι οικοδεσπότες του, όπως ο Μπίγκτρι ή ο Μπεκ παρασύρονται σε πιο γελοία επιχειρήματα.

Και όμως, συστηματικά παρασύρεται σε εικασίες που αποδεικνύονται παραπλανητικές ή, όπως στο τμήμα της εκπομπής του Bannon, ξεκάθαρα ψευδείς. Για παράδειγμα, πρόσφατα έγραψε στο Twitter ότι, σύμφωνα με έναν ανώνυμο “ισραηλινό επιστήμονα”, δήθεν ‘’η Pfizer και η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να μη δημοσιοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες για 10 χρόνια’’, κάτι που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ήδη προειδοποιήσει για τη σύνδεση μεταξύ της ένεσης της Pfizer και σπάνιων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας. Ο λογαριασμός του Malone στο LinkedIn έχει ανασταλεί δύο φορές για υποτιθέμενη διασπορά παραπληροφόρησης.

Συνάμα, οι ανησυχίες του είναι και προσωπικές. Ο Malone προσβλήθηκε από το COVID-19 τον Φεβρουάριο του 2020 και αργότερα έκανε το εμβόλιο Moderna με την ελπίδα ότι θα ανακούφιζε τα μακροχρόνια συμπτώματά του. Τώρα πιστεύει ότι οι ενέσεις επιδείνωσαν τα συμπτώματά του: εξακολουθεί να έχει βήχα και αντιμετωπίζει υπέρταση και μειωμένη αντοχή, μεταξύ άλλων παθήσεων. “Το σώμα μου δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο”, μου είπε. Στις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, σημειώνει συχνά ότι έχει συναδέλφους στην κυβέρνηση και στα πανεπιστήμια που συμφωνούν μαζί του και τον επευφημούν ιδιαιτέρως. Μίλησα με αρκετούς από αυτούς τους ανθρώπους -επιστήμονες εμβολίων και συμβούλους βιοτεχνολογίας, τους οποίους πρότεινε ο ίδιος ο Malone- και δεν μου είπαν αυτό. Το πορτρέτο που ζωγραφίζουν για τον Malone είναι ενός διορατικού ερευνητή που μπορεί να είναι ισχυρογνώμων. Διηγήθηκαν ότι, πριν από την πανδημία, τον έδιωχναν από διάφιρα projects, επειδή ήταν δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς μαζί του και επίσης ήταν απρόθυμος να συμβιβαστεί. (Ο Malone έχει αναγνωρίσει την τάση του να έρχεται σε σύγκρουση με τους συναδέλφους του επιστήμονες). Και προφανώς ξαφνιάστηκαν από την ανάδειξή του σε σκεπτικιστή σε σχέση με τα εμβόλια. Ένας αποκάλεσε την προθυμία του να εμφανιστεί σε λιγότερο αξιόπιστα podcasts “αφελή”, ενώ ένας άλλος είπε ότι πιστεύει ότι η δημόσια ρητορική του Malone είχε “μεταναστεύσει από ισχυρισμούς που εδράζονται σε επιστημονικά συμπεράσματα σε εντυπωσιακούς ισχυρισμούς”. Ο Stan Gromkowski, ένας ανοσολόγος των κυττάρων που εργάστηκε στα εμβόλια mRNA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και θεωρεί τον Malone ως έναν υποτιμημένο πρωτοπόρο, το έθεσε ως εξής: “Καταστρέφει τις πιθανότητές του για ένα βραβείο Νόμπελ”.

Μόνο στον περίεργο κόσμο των περιθωριακών μέσων ενημέρωσης ο Malone βρήκε το βήμα και την αναγνώριση που αναζητούσε τόσο καιρό. Μιλάει σε παρουσιαστές που δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν, αν είναι ο εγκέφαλος πίσω από τα πλάνα της Pfizer και της Moderna. Δεν πρόκειται να τσακωθούν για το αν τα εύσημα πρέπει να μοιράζονται με τους συν-συγγραφείς, ούτε να μιλήσουν για το πώς η επιστήμη είναι σαν μια σκυταλοδρομία, ούτε να επισημάνουν ότι, χωρίς τη σκληρή δουλειά λαμπρών ερευνητών που ήρθαν πριν και μετά τον Malone, δεν θα υπήρχε εμβόλιο. Είναι μια αναβάθμιση σε σχέση με τον τυπικό κατάλογο των προσκεκλημένων τους, που αποτελείται από χειροπρακτικούς και φυσιοθεραπευτές, και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι να του απευθύνονται με τον τίτλο που πιστεύει ότι έχει κερδίσει: εφευρέτης των εμβολίων mRNA.

Η ειρωνεία είναι ότι, για το κοινό που παρακολουθεί αυτές τις εκπομπές, τα εμβόλια θεωρούνται μάστιγα και όχι θεόσταλτο δώρο. Ανεξάρτητα από το πόσο διαφοροποιημένος μπορεί να προσπαθεί να είναι ο Malone ή από το πόσους περιορισμούς προσθέτει στις απόψεις του, στην ουσία υποκινεί τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια σε μια εποχή που τα νοσοκομεία στις λιγότερο εμβολιασμένες περιοχές της χώρας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την εισροή νέων ασθενών με COVID-19. Αν θέλετε απόδειξη γι’ αυτό, ξεφυλλίστε τα πολλά σχόλια των οπαδών του που τον ευχαριστούν που επιβεβαίωσε τους φόβους τους. Ο Μαλόουν άφησε τελικά το στίγμα του, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στο ίδιο το εμβόλιο που λέει ότι δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ιδιοφυΐα του. Είναι μια νίκη, κατά κάποιο τρόπο, αλλά μια νίκη για την οποία ο ίδιος και οι υπόλοιποι μπορεί να μετανιώσουμε.

του Τom Bartlett

μετάφραση-επιμέλεια: Πάνος Ασημακόπουλος

πηγή: The Vaccine Scientist Spreading Vaccine Misinformation

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...