Παρεμβάσεις με χρώματα σε 4 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στο Κέντρο και την ανατολική Θεσσαλονίκη έγιναν από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ. Οι παρεμβάσεις έγιναν ενάντια στις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ζωής. Ακολουθεί η ανακοίνωση της συλλογικότητας και φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις:

ΜΟΝΟ… ΤΖΑΜΠΑ ΔΕΝ ΚΑΙΕΙ Η ΛΑΜΠΑ!

Από το Δεκέμβριο του 2021 και έπειτα έχουμε όλοι και όλες δει τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού μας αερίου να εκτινάσσονται. Τι ακριβώς συνέβη;

Από το Δεκέμβρη και μετά αφενός η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς ρεύματος εκτινάχθηκε, ενώ αφετέρου η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει σταθερά η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Όλο το μήνα Δεκέμβριου και το μήνα Γενάρη ως τώρα οι τιμές παρέμειναν σε δυσθεώρητα επίπεδα. Την 21η Δεκεμβρίου ειδικά η Ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς έφτασε τα 162,775 € ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας )-το κόστος της Mwh (μεγαβατώρας) ανερχόταν στα 415,94 €, σημειώνοντας αύξηση +546%. Την ίδια μέρα η αύξηση στο φυσικό αέριο ήταν +941% ! Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει η τιμή 0,40 € ανά Kwh (κιλοβατώρα) πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 οι καταναλωτές πλήρωναν την Kwh (κιλοβατώρα) προς 0,080. Φέτος ανέβηκε στα τέλη Φθινοπώρου στα 0,15 € ενώ η άνοδος συνεχίζεται. Η συνολική αύξηση σε ένα χρόνο έχει φτάσει το 400%, ενώ μόλις πριν ένα χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Δεκέμβριο του 2020 η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας ήταν 64,422 €.

Οι τιμές αυξομειώθηκαν αρκετές φορές, πέφτοντας για λίγες μέρες και ανεβαίνοντας εκ νέου στις 29/12. Τα ακριβή νούμερα δεν έχουν σημασία. Αρκεί να ειπωθεί ότι οι λογαριασμοί που φτάνουν στα σπίτια μας είναι αυξημένοι κατά 3 ή και 3,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, και αδυνατούμε να τους πληρώσουμε!

Και κάτι ακόμα: ναι, φυσικά η κρίση είναι πανευρωπαϊκή, αλλά η Ελλάδα σταθερά έχει ασύγκριτα υψηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες χώρες: και για αυτό δεν φταίει αόριστα η «Αμερική» και η «Ρωσία», αλλά η πολιτική της κυβέρνησης που επιτρέπει τον χυδαίο κερδοσκοπισμό των εταιριών ενέργειας που μόνες τους και χωρίς κανένα έλεγχο συναποφασίζουν τις τιμές! Ενδεικτικά στις πρώτες 11 μέρες του έτους, η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν πάνω από τα 199 €, έναντι της δεύτερης ακριβότερης, της Ελβετίας –όπου ο βασικός μισθός είναι 3.800 €!!!!- που είναι στα 188 € και της τρίτης, της Πολωνίας που είναι στα 145 € (44 € φθηνότερα!). Σταθερά η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη στη χονδρική ρεύματος ανάμεσα στις τιμολογούμενες 18 χώρες, με μέση ετήσια τιμή 116,32 € ανά μεγαβατώρα, έναντι 109 της Γαλλίας ή 97 της Γερμανίας, δηλαδή χωρών με πολλαπλάσιους κατώτατους και μέσους μισθούς. Και για αυτό δεν φταίει κανένας άλλος πέρα από τα λαμόγια των εταιριών και τα τσιράκια τους που μας κυβερνούν.

Την ίδια στιγμή τα ίδια λαμόγια που προκειμένου να ευνοηθούν τα συμφέροντα των «φίλων τους» ιδιοκτητών ιδιωτικών εταιριών ενέργειας (πόσο καιρό έχει που «κρίθηκε αθώος» ο Μιλιώνης της energa; Πόσο καιρό που  αποφυλακίστηκε ο Φλωρος επίσης της energa; Πόσο καιρό που ο Χατζηδάκης ως υπουργός φωτογραφιζόταν στο αμαξάκι της Protergia;) αφήνουν ανεξέλεγκτες τις τιμές, έρχονται να προσποιηθούν τους φιλεύσπλαχνους ευεργέτες των φτωχών, «επιδοτώντας» το ρεύμα…. Κοροϊδεύοντας μας ακόμα μια φορά μέσα στα μούτρα μας.

Σύμφωνα με το μεσσία Μητσοτάκη, 400 εκατ. € θα δοθούν για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Φυσικά ένα μεγάλο ποσό αυτού θα δοθεί όχι σε φτωχά νοικοκυριά αλλά σε επιχειρήσεις…. «ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης». Τι τελικά θα πάρουν οι από τα κάτω; Η επιδότηση για τις πρώτες 300kWh για τον μήνα Δεκέμβριο είναι στα 49,5 € από 39 € που ήταν τον Νοέμβριο. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η κυβερνητική “στήριξη” τον Δεκέμβριο πάει στα 55,5 € τον μήνα από 45 € που ήταν το Νοέμβριο. Αύξηση της επιδότησης δηλαδή…. 10 € το μήνα, όταν οι λογαριασμοί έρχονται κατ’ ελάχιστον τριπλάσιοι!!!!

Αποτέλεσμα αυτής τη πρωτόγνωρης κατάστασης είναι για ακόμα μία φορά να μετράμε νεκρούς της τάξης μας. Η έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Αδριανού Γκουρμπάτση, δείχνει πως το 2021 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από φωτιές σε σπίτια. Συγκεκριμένα, το 2021 εκδηλώθηκαν 34.343 αστικές πυρκαγιές, αριθμός που σε σχέση με το 2020 είναι αυξημένος κατά 70,8% και σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2020 κατά 84,2%. Από τις φωτιές αυτές μετρήσαμε 83 νεκρούς – αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2010 μέχρι σήμερα (είχαμε 68 νεκρούς το 2020, και μέσο όρο 29 νεκρούς το χρόνο από το 2010 ως το 2019 – άρα αύξηση 22% από το 2020 και 186,2% από τον προηγούμενο μέσο όρο). Ένας από τους βασικούς λόγους αυτών των πυρκαγιών, και άρα των νεκρών που μετράμε είναι η αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης και θέρμανσης που οδηγεί τους από τα κάτω σε μη δυνατότητα ασφαλούς θέρμανσης και άρα στην αναγκαστικά χρήση μη ασφαλών μέσων.

Η άνοδος αυτή των τιμών επηρεάζει και όλα τα υπόλοιπα βασικά αγαθά, μιας και η ενέργεια είναι περίπου το 20% των εξόδων λειτουργίας των super market. Επιπλέον των ως τώρα ανατιμήσεων σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κατά 2% περίπου, που σε ορισμένα είδη φτάνει ως και το 12%, αναμένονται και νέες ανατιμήσεις από 15 Ιανουαρίου σχεδόν σε όλα τα φρέσκα και τυποποιημένα τρόφιμα, τα είδη καθαρισμού και τα είδη οικιακής χρήσης. Η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι του super market το 2021 κινήθηκε στην περιοχή του 1,5%, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέβει επιπλέον 3%. Μια αναγκαία υποσημείωση εδώ είναι ότι είναι απολύτως θολό σε τι ποσοστό οι αυξήσεις των τιμών όντως οφείλονται στην άνοδο των τιμών της ενεργείας και σε τι ποσοστό η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτελεί μία ακόμα αφορμή ώστε οι μεγαλο-καρχαρίες των αλυσίδων super market να ανεβάσουν για ακόμα μία φορά τις τιμές.

Και πάνω  στην αύξηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που αναφέρθηκε παραπάνω, πάνω και στην αύξηση των βασικών ειδών, πρέπει να υπολογιστεί και η αύξηση: της βενζίνη κατά 16,8%, του πετρελαίου κίνησης κατά 20,25%, των μεταφορών κατά 6,7% και της στέγασης κατά 4%.

Και όλα αυτά πρέπει εμείς να τα καλύψουμε με 500 € μηνιαίο μισθό, και με το νόμο Χατζηδάκη να μας κόβει μέχρι και τις υπερωρίες. Μάλλον υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα μαζέψουμε… πολλές ελιές φέτος!

Μας δουλεύουν μέσα στα μούτρα μας και μας εξαθλιώνουν οικονομικά. Την ίδια στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε το νοίκι μας, που είναι σχεδόν όσο ο μηνιαίος μας μισθός, πόσο μάλλον να βγαίνουμε και για τη βασική μας διαβίωση, τα τεστ για τον κόβιντ συνεχίζουν να μην συνταγογραφούνται και τα πληρώνουμε –και αυτά- εμείς, για να τα αρπάζουν οι μεγαλό-κλινικές. Και όταν ζητάμε οποιαδήποτε –αυτονόητη παροχή- όπως δωρεάν τεστ και ενίσχυση του ΕΣΥ μας απαντούν ότι αν τα δώσουν δωρεάν θα τα πληρώνουμε πάλι εμείς από την τσέπη μας! Και αυτό το λεν αυτοί που εκτίναξαν το δημόσιο χρέος στο το 235%, μοιράζοντας λεφτά σε παπαγαλάκια των ΜΜΕ, σε ιδιοκτήτες αυτοκινητοδρόμων, σε μεγαλο-καρχαρίες ιδιωτικών κλινικών, σε νέες προσλήψεις μπάτσων και πιο πολλά μπατσικά από όσο θα μπορούσε οποιαδήποτε να φανταστεί, σε αεροπλάνα Rafale και ελικόπτερα Romeo, σε αναβάθμιση των F16 και φρεγάτες Belhara, σε μεγάλους περιπάτους, σε συναυλίες με το Ρουβά και ότι άλλη μαλακία μπόρεσαν να σκεφτούν.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε –κυριολεκτικά- της πείνας έχει προ πολλού έρθει η ώρα να αντιδράσουμε.

Να αντιδράσουμε σε αυτούς που μας κόβουν τους μισθούς ανά μερικούς μήνες, που ψηφίζουν πτωχευτικούς νόμους για να μας αρπάξουν την πρώτη κατοικία, και νέους ασφαλιστικούς νόμους για να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε κυριολεκτικά στη δουλειά, όσοι από εμάς δουλεύουμε γιατί η χώρα μας έχει και την πρωτιά στα ποσοστά της ανεργίας στους νέους.

Να αντιδράσουμε σε αυτούς που αυξάνουν το κόστος της διαβιώσης μας με όλους τους πιθανούς τρόπους, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, στέγαση, μετακίνηση, ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, ενώ τώρα μας ζητάν μαγικά να βρούμε λεφτά για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΥΣ λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου.

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ

Για το λόγο αυτό, το βράδυ της Τετάρτης 13/1, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις με χρώματα και σπρέι σε 4 καταστήματα 4 διαφορετικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας:

– στο κατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Αγίου Δημητρίου

– στο κατάστημα της Watt and Wolt στη  οδό Λαμπράκη

– στο κατάστημα της Ήρων στην οδό Βούλγαρη

– στο κατάστημα της Ζενίθ στην οδό Βούλγαρη

Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
blog: https://libertasalonica.wordpress.com
e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com

Παρεμβάσεις με χρώματα σε 4 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις με χρώματα σε 4 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις με χρώματα σε 4 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

 

Παρεμβάσεις με χρώματα σε 4 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις με χρώματα σε 4 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ