Εργατικός αγώνας στο εστιατόριο "Retro Gastro" στο Θησείο

Εργατικός αγώνας στο εστιατόριο “Retro Gastro” στο Θησείο

από | 15 Φεβ, 2022

Εργατικός αγώνας στο εστιατόριο “Retro Gastro” στο Θησείο διεξάγεται από 10 πρώην εργαζόμενούς/ές του από τον περασμένο Δεκέμβρη. Ένας ένας εργατικός αγώνας που έχει ενώσει όλο το προσωπικό, από την λάντζα και την κουζίνα μέχρι το σέρβις και την μουσική. Η επιχείρηση έχει αφήσει απλήρωτους ή/και ανασφάλιστους όλους τους εργαζόμενους που ήταν από την αρχή στο μαγαζί, με συνέπεια να κάνουν ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ. Ο εργοδότης αρνείται να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ενώ παράλληλα λειτουργεί κανονικά το μαγαζί με διαφορετικούς εργαζόμενους.  Τον αγώνα τους στηρίζουν τα σωματεία ΣΣΜ (Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων) και ΠΜΣ (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος).

Ακολουθούν τα κείμενα των εργαζομένων:

Στο Retro Gastro η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Στις 4/10/2021 ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο Retro Gastro στο Θησείο.

Η περίπτωση του εν λόγω εστιατορίου δε διαφέρει σε τίποτα απ’ την επιβαλλόμενη συνθήκη που επικρατεί στο κλάδο της εστίασης.

Μη καταβληθέντα μεροκάματα, αδήλωτη και μη πληρωμένη υπερωριακή απασχόληση, ανασφάλιστη ή υπασφαλισμένη εργασία, επιφόρτιση των εργαζομένων με εργασίες που δεν υπάγονται στο πόστο τους (κουβάλημα ογκώδους εξοπλισμού), άνισο καταμερισμό των φιλοδωρημάτων και ιδιοποίησή τους από τον εργοδότη, μη καταβολή γευμάτων κ.α., (να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες/οι υποχρεώθηκαν σε εργασίες προετοιμασίας πριν το επίσημο άνοιγμα του εστιατορίου).

Καθώς περνούσαν οι μέρες, ο εργοδότης απέφευγε τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων. Ύστερα από λεκτική πίεση για πρόσληψη και καταβολή των δεδουλευμένων, ο εργοδότης ξεκίνησε μαζικές απολύσεις, ενώ άλλοι, μην αντέχοντας τις συνθήκες πίεσης και επισφάλειας εξωθήθηκαν σε παραίτηση.

Σε μερικούς μετά από αρκετές μέρες έγινε πρόσληψη αλλά χωρίς τα αναγραφόμενα των συμβάσεων να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες και αποδοχές του κάθε εργαζομένου. Σε μια άλλη περίπτωση συναδέλφου, ο εργοδότης έκανε αυθαίρετα πρόσληψη και απόλυση χωρίς να τον ενημερώσει, αποδεικνύοντας την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των συναδελφισσών/ων.

Στις 7/12/2021, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας με τον εργοδότη απέβη άκαρπη, έγινε διαμαρτυρία των υπαλλήλων με αποτέλεσμα να κλείσει το εστιατόριο για μια εβδομάδα. Η εργοδοσία προχώρησε σε αντικατάσταση του προσωπικού ,ανακοινώνοντας στο μεσοδιάστημα το προσωρινό κλείσιμο του καταστήματος με πρόσχημα «τεχνικό πρόβλημα στην κουζίνα του εστιατορίου».

Η κινητοποίηση των δέκα πρώην εργαζομένων ήταν άμεση και συντονισμένη, αντιδρώντας στην εργοδοτική αυθαιρεσία, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Οι εργαζόμενες/οι έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στους αρμόδιους φορείς, ώστε να τους αναγνωριστούν τα δεδουλευμένα.

Για άλλη μία φορά στο χώρο του επισιτισμού οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Ανασφάλιστη εργασία, εξαντλητικά ωράρια, μη καταβολή δεδουλευμένων, εργασιακές συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στις 19/1/2022 πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, όπου ο εργοδότης δέχτηκε μέρος των οφειλών του. Αυτή η υποχώρηση είναι μόνο η αρχή, οι εργαζόμενες/οι συνεχίζουν μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Οι πρώην εργαζόμενοι στο εστιατόριο Retro Gastro διεκδικούν τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα.

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα.

Διεκδικούν τα ένσημα.

Διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τον αγώνα τους στηρίζει το “Σωματείο Σερβιτόρων και Μαγείρων” και το σωματείο μουσικών “Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος” καθώς και οι εργαζόμενοι μουσικοί εξαπατήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Κανένας μόνος του.

Αγώνας, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη.

Να σταματήσουν η εκμετάλλευση και η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο χώρο του επισιτισμού.

Συλλογική διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρώην εργαζόμενες/οι.


Το κείμενο των μουσικών που δούλευαν στο κατάστημα:

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ “RETRO GASTRO” (ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ)

Τον Οκτώβρη του 2021 καλεστήκαμε από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Retro Gastro» στο Θησείο, για να κάνουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις στο κατάστημά του ως μουσικοί. Συμφωνήσαμε να εμφανιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα από τα εγκαίνια του καταστήματος στις 3/11/2021 έως και την ολοκλήρωση μιας έκθεσης οργανοποιίας που είχε κανονιστεί 22/12-30/12.

Από την αρχή είχαμε απαιτήσει ένσημα και εγγυημένο το ελάχιστο σταθερό μεροκάματο, και είχαμε στείλει τα σχετικά στοιχεία για την πρόσληψη. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν έγινε ποτέ η πρόσληψη, ενώ κατόπιν πιέσεων πληρώθηκαν κάποια μεροκάματα με καθυστέρηση.

Στις 7/12 έγινε διαμαρτυρία των απλήρωτων εργαζομένων και το μαγαζί παρέμεινε κλειστό για μια εβδομάδα, γεγονός που από την διεύθυνση παρουσιάστηκε ως τεχνικό πρόβλημα. Οι οργανοποιοί απέσυραν την συμμετοχή τους στην έκθεση σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους του καταστήματος. Στις 10/12 ο εργοδότης μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τερματιστεί η συνεργασία.

Σε συνεργασία με τα οικεία σωματεία (ΠΜΣ και ΣΣΜ) ζητάμε την καταβολή των ενσήμων και των υπόλοιπων δεδουλευμένων για το διάστημα Νοέμβρη-Δεκέμβρη που είχε συμφωνηθεί, καθώς και την ικανοποίηση όλων των αντίστοιχων αιτημάτων των υπόλοιπων εργαζομένων.

Μετά από δύο χρόνια που πλήττονται οι μουσικοί και συνολικότερα ο χώρος των καλλιτεχνών και της εστίασης, η κρατική στήριξη περιορίζεται σε ελάχιστες παροχές στους εργαζόμενους και κατευθύνεται κυρίως στους εργοδότες. Στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αντί για πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα, ενισχύονται οι ιδιωτικές κλινικές, τα φιλικά ΜΜΕ, τα σώματα ασφαλείας. Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί είναι δικοί μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ ούτε ένα ένσημο στα αφεντικά, ειδικά σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Επιλέξαμε να κινηθούμε συλλογικά ως εργαζόμενοι του καταστήματος και επιπλέον με την στήριξη των σωματείων μας, ώστε να μεγαλώσει η δύναμή μας και να φέρει αποτέλεσμα.

H ισχύς εν τη ενώσει

United we stand, divided we fall.

ΥΓ: Στις 19/1/2022 πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, όπου ο εργοδότης δέχτηκε τις οφειλές του μέχρι και 7/12. Αυτή η υποχώρηση είναι μια πρώτη νίκη, εκκρεμεί η καταγγελία στο ΙΚΑ για την αναγνώριση ολόκληρου του Δεκέμβρη.


ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Την Κυριακή 23/1/22 οι πρώην εργαζόμενοι του “Retro Gastro” μαζί με μέλη του ΣΣΜ και αλληλέγγυους, μοίρασαν κείμενα στην περιοχή του Θησείου, σχετικά με τις εργασιακές αυθαιρεσίες στο εστιατόριο.

Ενημερώθηκαν προφορικά οι νέοι εργαζόμενοι στο “Retro Gastro” και τους μοιράστηκαν κείμενα. Την ώρα της ενημέρωσης έγινε φωτογράφιση των ατόμων που έκαναν την παρέμβαση από εργαζόμενο του Retro Gastro (χωρίς να τους ενημερώσει για τις λήψεις).

Συνέχισαν το μοίρασμα κειμένων σε κοντινή απόσταση από το κατάστημα, ενώ γείτονες και περαστικοί έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση. Όταν το μοίρασμα είχε τελειώσει στην περιοχή, ο εργοδότης έστειλε μήνυμα σε δύο πρώην εργαζόμενους να μην φύγουν, γιατί “έρχεται με το 100 να τους πάει μέσα και υπάρχουν φωτογραφίες”.

Ο εργοδότης έχει υποχρεωθεί από την επιθεώρηση εργασίας να αρχίσει πληρωμές στις 24/1, όσες αυτός έχει αναγνωρίσει. Όμως για ακόμα μια φορά δεν τήρησε την συμφωνία που ο ίδιος έκανε. Αντίθετα, επιλέγει την στοχοποίηση και ποινικοποίηση, με τιμωρητική διάθεση προς τους πρώην εργαζόμενους και προσπάθεια διάσπασής τους.

Οι πρώην εργαζόμενοι στο Retro Gastro συνεχίζουν ενωμένοι να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους με κάθε νόμιμο τρόπο και με την υποστήριξη των σωματείων τους.

Κανένας μόνος του.

Αγώνας, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη.

Να σταματήσουν η εκμετάλλευση και η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο χώρο του επισιτισμού.

Συλλογική διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρώην εργαζόμενες/οι.


Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα των αγωνιζόμενων εργαζομένων ΕΔΩ.

Εργατικός αγώνας στο εστιατόριο "Retro Gastro" στο Θησείο

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...