Αλληλεγγύη σε Ποργιώτη-Καλαϊτζίδη από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν συμβολική παρέμβαση με χρώματα στο κτίριο της Βουλής. Η παρέμβαση αυτή, όπως και δεκάδες άλλες ενέργειες από συντρόφισσες και συντρόφους σε όλη την Ελλάδα εκείνη την περίοδο, έγινε στο πλαίσιο αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρισκόταν σε απεργία πείνας από τις 2/5/2019 ως τις 23/5/2019 αιτούμενος τη χορήγηση τακτικής άδειας και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο.

Μετά το τέλος της δράσης συνελήφθη ο σύντροφος Νίκος Ποργιώτης και η κατηγορία που του αποδόθηκε ήταν αυτή της «φθοράς ιστορικού μνημείου» σε κακουργηματικό βαθμό. Λίγες μέρες μετά, ο σύντροφος Γιώργος Καλαϊτζίδης «αναγνωρίστηκε» από υλικό κάμερας μακριά από το σημείο της παρέμβασης και βρέθηκε κι αυτός κατηγορούμενος με την ίδια κατηγορία. Οι δηθεν αναγνωρίσεις από κάμερες ασφαλείας είναι μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται από τις διωκτικές αρχές εναντίον του συγκεκριμένου συντρόφου ως κομμάτι μιας ευρύτερης προσωπικής στοχοποίησης στην οποία υπόκειται εδώ και πολλά χρόνια. Στους δύο συντρόφους επιβλήθηκαν σκληροί περιοριστικοί όροι και η υποχρέωση καταβολής εγγύησης ύψους 30000€ στον καθένα για να αποφύγουν την προφυλάκισή τους.

Η απόδοση κακουργηματικής κατηγορίας που μπορεί να επιφέρει κάθειρξη μέχρι και 10 ετών για μια συμβολική δράση με χρώματα που είχαν καθαριστεί τις επόμενες ώρες, εντάσσεται σε μια προσπάθεια να απαγορευτεί και να ποινικοποιηθεί κάθε είδους κινηματική δράση. Ανάλογη ανάσυρση αυτής της γελοίας κατηγορίας εγινε και τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη εναντίον 51 αντιφασιστών/στριών που πραγματοποιούσαν παρέμβαση στην παραλία για αναγραφή συνθημάτων σε πεζούλια πέριξ του Λευκού Πύργου που είχαν κατασκευαστεί το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις των συντρόφων του Ρουβίκωνα έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ αυτές των 51 αντιφασιστών/αντιφασιστριών επί κυβέρνησης ΝΔ. Αυτό για να μην ξεχνάμε ότι το κράτος έχει συνέχεια, ειδικά όταν στήνει γελοία κατηγορητήρια για να επιτεθεί σε αγωνιστές και αγωνίστριες.

Επιπλέον, η επιβολή της υπέρογκης εγγύησης ύψους 60000 συνολικά είχε ως σκοπό αφενός την οικονομική εξόντωση του Ρουβίκωνα, αφετέρου τον περιορισμό της πολιτικής του δράσης για αυτό το διάστημα, διότι θα έπρεπε να “αναλωθεί” σε κινήσεις οικονομικής ενίσχυσης. Αυτό που δεν υπολόγισε η Εξουσία είναι πως όσο μεγαλύτερη γίνεται η αδικία τόσο θεριεύει η αλληλεγγύη. Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στη μεγάλη διεθνή καμπάνια που πραγματοποιήθηκε για να καλυφθούν οι εγγυήσεις των δύο συντρόφων και τελικά τα κρατικά σχέδια έπεσαν στο κενό. Οι σύντροφοι παρέμειναν εκτός φυλακής.

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 12:00, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (Λουκάρεως) δικάζονται ο Νίκος Ποργιώτης κι ο Γιώργος Καλαϊτζίδης για την παρέμβαση στο κτίριο της Βουλής. Για ακόμη μια φορά η αλληλεγγύη πρέπει να φανεί δυνατή και να κρατήσει τους δύο συντρόφους έξω από τη φυλακή συντρίβοντας τους κρατικούς σχεδιασμούς. Όχι μόνο για να στηρίξουμε τον Ρουβίκωνα. Όχι μόνο για να μην επιτρέψουμε στους δικαστές να επιβάλλουν ποινές κάθειρξης για μια συμβολική δράση με μπογιές. Αλλά κυρίως για να μην επιτρέψουμε στο κράτος να απαγορεύσει κάθε πράξη αντίστασης, ειδικά σε μια περίοδο που οι εκμεταλλευόμενοι/εκμεταλλευόμενες και οι καταπιεσμένοι/καταπιεσμένες στενάζουν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΠΟΡΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com

blog: https://libertasalonica.wordpress.com


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ