Διεθνή: Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022: Kατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά μαζικής διαμαρτυρίας, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τα μπλόκα της αστυνομίας και εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του προέδρου της Σρι Λάνκα, Rajapaksa. Αργότερα το ίδιο βράδυ, μετά από πολύωρη αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, πυρπολήθηκε και το σπίτι του πρωθυπουργού Wickremesinghe.

Έχοντας διαφύγει από την πόλη του Κολόμπο με πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Gotabaya Rajapaksa, συμφώνησε να παραιτηθεί από την εξουσία στις 13 Ιουλίου.

Ήταν μια ιστορική νίκη για τους διαδηλωτές που ζητούσαν να παραιτηθεί ο Rajapaksa με αλλεπάλληλες διαδηλώσεις από τον Μάρτιο του 2022, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Εδώ και μέρες οι πωλήσεις βενζίνης είχαν ανασταλεί, τα σχολεία είχαν κλείσει, ενώ πολλές ιατρικές εξετάσεις αλλά και οι χειρουργικές επεμβάσεις είχαν ως επί το πλείστον ακυρωθεί επ’ αόριστον, την ίδια στιγμή που περισσότερα από τα 2/3 του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων της χώρας αγωνίζονται να βρουν τροφή.

Έχοντας υποφέρει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο παλάτι του προέδρου έπαθαν σοκ αντικρίζοντας την πολυτέλεια στην οποία ζούσε ο Ρατζαπάκσα (πρώην στρατιωτικός), ενώ ο κόσμος λιμοκτονούσε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερεθνικιστική οικογένεια Rajapaksa, που κατηγορείται για διαφθορά και κακοδιαχείριση της οικονομίας προς όφελος των λίγων, αποτελεί την πιο ισχυρή πολιτική δυναστεία της Σρι Λάνκα, κατέχοντας -έως και την ανατροπή του καθεστώτος- τις θέσεις του προέδρου, του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και πολλών άλλων θέσεων του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ