Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί

Χθες το βράδυ η αστυνομία επιτέθηκε στην ειρηνική διαδήλωση που έγινε στην πλατεία Εξαρχείων ενάντια στις κακοποιήσεις και απόπειρες βιασμών που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, κατά κύριο λόγο με υπαιτιότητα των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν ανεξέλεγκτα. Συμπεριφερόμενοι σαν κανονικός στρατός κατοχής, οι ματατζήδες χτύπησαν και τραμπούκησαν κόσμο, εγκλώβισαν ανθρώπους μέσα σε καταστήματα και ύστερα μπούκαραν για να προχωρήσουν σε “σκούπες” και μαζικές προσαγωγές, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να μοιραστούν μαζί μας και τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες δημοσιογράφους που κάλυπταν τις βιαιοπραγίες να “γυρίσουν στην κουζίνα τους”.i Προφανώς για τους επίλεκτους της ελληνικής αστυνομίας, εκεί βρίσκεται η δικαιωματική θέση του γυναικείου πληθυσμού της χώρας. Το κερασάκι στην τούρτα της αστυνομικής βίας έβαλε ένας ένστολος ψυχάκιας που τράβηξε όπλο μέσα στην πλατεία (από εκεί και η φωτογραφία). Όχι γιατί κυνηγούσε κάποιον έμπορο ναρκωτικών , ή έναν από τους μπράβους που έχουν μετατρέψει τα Εξάρχεια σε παιδική χαρά για κάθε αντικοινωνική δραστηριότητα, αλλά για να εκφοβίσει τους συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην μεθοδευμένη υποβάθμιση της ζωής στην γειτονιά τους.

Η συνταγή που ακολουθεί η κρατική εξουσία είναι γνωστή. Πρώτα δίνουμε λευκή επιταγή στους εμπόρους ναρκωτικών και στις κάθε λογής μαφίες να εγκατασταθούν στην πολύπαθη πλατεία των Εξαρχείων. Τους επιτρέπουν να μεταχειρίζονται την περιοχή και τους ανθρώπους μέσα σε αυτήν σαν φέουδο, με τη δικαιολογία ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επιχειρήσει αποτελεσματικά για τον φόβο των αναρχικών. Ύστερα συντρίβουμε με ωμή δύναμη κάθε απόπειρα για μια συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος από-τα-κάτω. Κάθε προσπάθεια αυτο-οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με τις αναρχικές συλλογικότητες της περιοχής, ώστε να υπάρξει μια συσπείρωση και να ληφθούν συλλογικά μέτρα για τον περιορισμό της δραστηριότητας της μαφίας που λυμαίνεται την γειτονιά. Στην μία περίπτωση, η “εφαρμογή του νόμου” είναι αδύνατη , εφόσον οι αστυνομικοί “φοβούνται” να μπουν στα Εξάρχεια, υποτίθεται για να μην διακινδυνεύσουν την ασφάλεια τους. Από την άλλη, ο νόμος της απαγόρευσης των διαδηλώσεων εφαρμόζεται με τον πιο αυστηρό και εμφατικό τρόπο, με την πλατεία να περικυκλώνεται από εκατοντάδες μπάτσους όλων των ειδών, που είναι έτοιμοι για όλα. Ακόμη και να πυροβολήσουν, όπως φαίνεται, άοπλους διαδηλωτές.

Δεν χρειάζεται νομίζω άλλη ένδειξη για να καταλάβει κανείς ότι στην εποχή της γενικευμένης κατάρρευσης που διανύουμε , το νόμιμο και το παράνομο κεφάλαιο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η μαφία λειτουργεί σαν προέκταση της κρατικής εξουσίας. Αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την βρώμικη δουλειά που η εξουσία δεν μπορεί να επωμιστεί χωρίς να αποποιηθεί τα “νόμιμα” χαρακτηριστικά της κυριαρχίας της και γι’ αυτόν τον λόγο προστατεύεται από τους ένστολους μπράβους της. Το επόμενο βήμα είναι σίγουρα η οργανική όσμωση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θεσμούς. Η αστυνομία λειτουργεί όλο και περισσότερο με όρους συμμορίας, τόσο ως προς τα κοινωνιολογικά της χαρακτηριστικά, τις κοινωνικές ομάδες από τις οποίες αντλεί τα μέλη της, όσο και αναφορικά με τον τρόπο που κατανοεί τη δράση της, ή μάλλον τα περιθώρια δράσης που της αφήνουν οι πολιτικοί της προϊστάμενοι. Σε μεγάλο βαθμό η μετάλλαξη αυτή ήδη βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο και θέτει τις ζωές όλων μας σε κίνδυνο. Αλλά και το οργανωμένο έγκλημα αναλαμβάνει έναν ολο και πιο αναγνωρισμένο ρόλο στις διαδικασίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και του δίνονται αρμοδιότητες να επιβάλει τη δική του τάξη πραγμάτων , η οποία άλλωστε δεν είναι παρά η ακραία εκδοχή του κοινωνικού κανιβαλισμού που αναπαράγουν οι κοινωνικές δομές του υπαρκτού καπιταλισμού. Μια ανίερη συμμαχία που μετατρέπει τις κοινωνίες σε ζούγκλες και τις ζωές των προλετάριων σε έναν διαρκή αγώνα για επιβίωση.

i https://www.youtube.com/watch?v=_IoE2S8s4g0.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ