Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη
Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 10 το πρωί, το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για την απόρριψη του αιτήματος υπό όρους αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη. Το κράτος ωθεί έναν απεργό πείνας στον θάνατο τη στιγμή που συνεχίζει να τον κρατάει παράνομα μέσα στη φυλακή.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του από τις 29 Δεκεμβρίου 2021, σύνολο 8 χρόνια και 3 μήνες πραγματικός χρόνος έκτισης. Όμως οι αιτήσεις του για υφ’ όρων απόλυση απορρίπτονται από τότε με τη γελοία δικαιολογία της “δυνάμει επικινδυνότητας”, παρόλο που οι τυπικοί κι ουσιαστικοί όροι για να γίνουν δεκτές τηρούνται στο ακέραιο.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 28/7, η γιατρός του Γ. Μιχαηλίδη, Λίνα Βεργοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει για τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του απεργού πείνας καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν το υπογλυκαιμικό σοκ και είναι βαριά αφυδατωμένος. Η πολιτικο-δικαστική εξουσία επεκτείνει την κατάσταση εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατουμένους εκτελώντας ουσιαστικά έναν από αυτούς, την ίδια στιγμή που οι αυλοκόλακες κι οι κολλητοί της εξουσία όπως ο βιαστής ανηλίκων Λιγνάδης ή ο δολοφόνος Κορκονέας βρίσκονται εκτός φυλακής. Η σήψη της εξουσίας που έχει καταδικάσει την κοινωνική βάση στη φτώχεια και την εξαθλίωση δε μπορεί πλέον να μείνει απαρατήρητη. Η επίθεση που συντελείται στο αναρχικό κι ευρύτερο ριζοσπαστικό κίνημα διαμέσου του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη γίνεται για προληπτικούς λόγους. Το κράτος και το κεφάλαιο φοβούνται την εξέγερση των καταπιεσμένων και προσπαθούν να την πνίξουν στη γέννησή της καταστέλλοντας το πιο δυναμικό και ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.
Στην Αθηνα, από την Τετάρτη 27/7 βρισκεται σε κατάληψη το κτίριο της ΑΔΕΔΥ από τη Συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη. Το πρόγραμμα της Πέμπτης 28/7 όπως έχει ανακοινώσει η συνέλευση είναι το παρακάτω:
  • 28/7 στις 12:00 μικροφωνική – συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της κατειλημμένης ΑΔΕΔΥ (Ψύλλα 2 στο Σύνταγμα)
  • 28/7 στην πλατεία Συντάγματος στις 19:00 στη διαδήλωση για τις πυρκαγιές
  • 28/7 στις 21:00 στο χώρο της κατειλημμένης ΑΔΕΔΥ ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη συνέλευση αλληλεγγύης προχώρησε επίσης σε κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κι έχει ανακοινώσει τις εξής δράσεις:

  • 28/7 στις 11:00 συγκέντρωση στο κατειλημμένο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
  • 28/7 στις 17:00 ανοιχτή συνέλευση στο κατειλημμένο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
  • 28/7 στις 20:00 συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας (Αγ. Σοφίας με Ερμού)

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε επίσης στο δημαρχείο Ηρακλείου η οποία αυτή τη στιγμή έχει λήξει ενώ για σήμερα, Πέμπτη 28/7 στις 20:00 έχει καλεστεί πορεία με σημείο συγκέντρωσης τα Λιοντάρια.

Στα Χανιά, η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης με τον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στις 19:30 από την πλατεία Αγοράς.

Στην Πάτρα, συνέλευση αλληλεγγύης καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 28/7, στις 19:00 στην κατάληψη Παραρτήματος.

Στην Καρδίτσα έχει καλεστεί συγκέντρωση στην Πύλη Παυσιλύπου στις 19:30 και στα Γιάννενα, στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 20:00.

Ομόφωνη ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ η οποία αναφέρει:
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Γ. Μιχαηλίδη, που η υγεία του έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο λόγω πολυήμερης απεργίας πείνας.
Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης, κλπ.[…]
Κι η ανακοίνωση καταλήγει:
Ζητάμε η κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Γ. Μιχαηλίδη για την υφ’ όρων απόλυσή του, όπως προβλέπει ο νόμος.
Περισσότερα σε λίγο…


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ