Πύρινο μέτωπο Λέσβου μέρα 5η – Ενημέρωση

Ενημέρωση από το πύρινο μέτωπο της Λέσβου που μας στάλθηκε χθες, 27/7 από κάτοικο του νησιού

Η φωτιά στην Λέσβο καίει επί 5 μέρες σερί. Οι καμένες εκτάσεις μέχρι και χτες υπολογίζονται στα 20.000 στρέμματα, μεταξύ αυτών δάσος και ελαιώνες. Αρκετά σπίτια έχουν καεί σε τριγύρω οικισμούς. Η πιο τραγική περίπτωση είναι αυτή της Βρίσας του χωριό που ισοπεδώθηκε από σεισμό το 2017 και σήμερα εκκενώθηκε για 3 φορά μέσα σε 5 μέρες λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης. Δυστυχία και πόνος για όλους τους κατοίκους των τριγύρω οικισμών, μεγάλη ζημιά συνολικά στην φύση στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Η φωτιά πέρα από την παραπάνω καταστροφή που προσπαθώ κάπως να περιγράψω, έχει αναδείξει με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην πυροσβεστική. Αναφορές μιλάνε για 140 πυροσβέστες που επιχειρούν σε βάρδιες 5 μέρες τώρα. Από την Αθήνα η κυβέρνηση ΄έστειλε 20 άτομα όταν στην περίπτωση της Καράβας που ο τοπικός πληθυσμός αρνήθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης είχε στείλει δύο καράβια με μπάτσους και ΜΑΤ.

Από την άλλη διάφοροι εκλεγμένοι τοπικοί «άρχοντες» των δήμων του νησιού βγαίναν χτες και ευλογούσαν τα γένια τους μιλώντας για καλή οργάνωση, και έγκαιρη πρόληψη ακολουθώντας το επικοινωνιακό δόγμα του κρατικού μηχανισμού «κάνουμε το άσπρο μαύρο» παρέα με το σύνολο των Πετσομένων ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανοργανωσιάς ότι το χωριό της Βρίσας έχει εκκενωθεί τρεις φορές με αποτέλεσμα να πηγαινοφέρνουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους πέρα δώθε μέρα παρά μέρα. Κι όμως ο βασικότερος παράγοντας που η φωτιά δεν έχει φτάσει στο μεγάλο πευκοδάσος της Λέσβου που επεκτείνεται μέχρι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι ένας. Η έλλειψη νότιων ανέμων. Αν η φωτιά δεν σβήσει σύντομα και γυρίσει ο άνεμος πολύ φοβούνται όλοι ότι θα έχουμε μία 2η Βόρεια Εύβοια.

Στον αντίποδα της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η τάση για φυσική αυτό-οργάνωση των ανθρώπων σε μία δύσκολη στιγμή δυναμώνει και αποτελεί το θετικό στοιχείο της υπόθεσης. Ήδη στο πεδίο επιχειρούν υποστηρικτικά στους πυροσβέστες κάτοικοι της περιοχής. Πολλά χωριά του νησιού έστειλαν αγροτικά με βυτία και λάστιχα, άλλα χωριά απάντησαν άμεσα με αποστολή ειδών ανάγκης.

10000 μπάτσους και 2500 προσλήψεις παπάδων σε τρία χρόνια.

Ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας πυροσβέστης, ούτε ένας δάσκαλος.

Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη σε κάθε θέμα, για κάθε ανάγκη, σε κάθε περιοχή αστική ή αγροτική.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ