Ενημέρωση από το 1ο Φεστιβάλ Ελεύθερης Παραλίας Ερεσού
Από τις 15 έως τις 24 Ιούλη έλαβε χώρα στην Σκάλα Ερεσού στην Λέσβο το 1ο Φεστιβάλ Ελεύθερης Παραλίας Ερεσού. Ένα φεστιβάλ που υλοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντικό – Κοινωνικό Σύλλογο Πρωτοβουλία Ερεσού. Περιλάμβανε κεντρική πολιτική εκδήλωση για τον αγώνα που γίνεται για την αποτροπή του χτισίματος της παραλίας Ερεσού, 4 βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρική παράσταση από τους Τσιριτσάντζουλες, βραδιά ντοκιμαντέρ, μεγάλο live stage, πολλά σεμινάρια και workshops, αλλά και bazaar μεταχειρισμένων και χειροποίητων αντικείμενων και έκθεση φωτογραφίας το αγώνα που έλαβε χώρα όλο το χειμώνα.
Το Φεστιβάλ αυτό βασίστηκε στην αρχή της οικονομικής αυτονομίας, χωρίς είσοδο ή χορηγούς, και η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Στόχος της υλοποίησης του ήταν η ενδυνάμωση του αγώνα για την παραλία, δίνοντας την δυνατότητα στην κοινότητα και τους επισκέπτες της Ερεσού για ενημέρωση και συμμετοχή σε αυτό.
(Φωτογραφίες του φεστιβάλ από Emilios Mavrofidis. Περισσότερα στιγμιότυπα και φωτογραφίες από το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ)
Ο αγώνας για την παραλία Ερεσού τρέχει 1 χρόνο τώρα με πληθώρα πολύμορφων ενεργειών. Κεντρικό και βασικό εργαλείο αγώνα ήταν το επί 4 μήνες αυτοοργανωμένο μπλόκο κατοίκων (29 Νοέμβρη – 31 Μάρτη ) που έγινε στην περιοχή και κατάφερε να αποτρέψει τις τομές της αρχαιολογίας παρόλο που η ιδιώτης ήρθε με όλη την αστυνομική δύναμη της περιοχής. Στο μπλόκο Αφεντέλι λάμβαναν χώρα κάθε Παρασκευή αδιαμεσολάβητες συνελεύσεις κατοίκων όπου και εκεί λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την συνέχεια του αγώνα. Από εκεί και πέρα έχουν συγκεντρωθεί 4000 περίπου υπογραφές εκ των οποίων 700 μόνιμων κατοίκων που μαζεύτηκαν πόρτα πόρτα, έγιναν 5 εκδηλώσεις σε Ερεσό και Μυτιλήνη καθώς και μία συγκέντρωση έξω από το ΔΣ του Δήμου στην Αγία Παρασκευή με την συμμετοχή 70 ατόμων, ενώ ο αγώνας έχει κάνει και νομικές κινήσεις για την υπεράσπιση της παραλίας.
Στόχος της Πρωτοβουλίας Ερεσού όπως και όλων των ανθρώπων που συνασπίζονται γύρω από τον αγώνα αυτό δεν είναι παρά να μείνει η παραλία αναλλοίωτη ως φυσικό τοπίο ανεκτίμητης ομορφιάς, ως δημόσιος και ελεύθερα προσβάσιμος χώρος για όλους και όλες αλλά και ως πόρος που δίνει ζωή στην κοινότητα και προοπτική στα νέα παιδιά να μένουν και να βιοπορίζονται στο χωριό σε αυτές τις άθλιες κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες των τελευταίων 14 ετών.
Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη