Κάλεσμα γνωστοποίησης του αγώνα, στήριξης και αλληλεγγύης στην Ερεσό Λέσβου. Στην Ερεσό της Λέσβου τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί [...]

Κάλεσμα γνωστοποίησης του αγώνα, στήριξης και αλληλεγγύης στην Ερεσό της Λέσβου

από | 4 Δεκ, 2021

Κάλεσμα γνωστοποίησης του αγώνα, στήριξης και αλληλεγγύης στην Ερεσό της Λέσβου

Στην Ερεσό της Λέσβου τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ένας περιβαλλοντικός – κοινωνικός αγώνας πρωτόγνωρος για τον τόπο μας. Κάτοικοι και φίλοι της κοινότητας εναντιώνονται σε προσπάθεια χτισίματος της μοναδικής σε φυσική ομορφιά παραλίας του χωριού από ιδιώτη. Μία παραλία η οποία αποτελεί το σημαντικότερο «περιουσιακό στοιχείο» της κοινότητας αφού η φυσική της ομορφιά δίνει ζωή στην οικονομία της περιοχής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κομμάτι της παραλίας που διεκδικείται από την ιδιώτη για χτίσιμο βρίσκεται δίπλα ακριβώς, και μέρος αυτού μέσα σε προστατευόμενο νησιωτικό υγρότοπο. Τις τελευταίες μέρες ο αγώνας έχει κορυφωθεί με μπλόκο κατοίκων σε σημείο στην περιοχή για να αποτραπούν οι τομές από την αρχαιολογία για τις ανάγκες των αδειοδοτήσεων της Ιδιώτου.

Το ιστορικό:

Το 2012 δημιουργήθηκε το λεγόμενο ΦΕΚ36 που αφορά την παραλία της Σκάλας Ερεσού. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ περιλάμβανε σειρά παρατυπιών, όπως το γεγονός ότι οι γραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού είχαν τοποθετηθεί πάνω στο καλοκαιρινό κυματάκι. Την ώρα που ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι την κόκκινη γραμμή παραλίας την ορίζει η φύση, και μπαίνει στο υψηλότερο σημείο που φτάνει το χειμέριο κύμα, δηλαδή το αλμυρό νερό. Επίσης ο νόμος ορίζει ότι η κίτρινη γραμμή παραλίας μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 50 μέτρα ψηλότερα από την πρώτη. Με τις παρατυπίες του ΦΕΚ36 αυτές ο ιδιώτης που θέλει να χτίσει την παραλία κατάφερε να κάνει το οικόπεδο του – και μεγάλο κομμάτι της παραλίας του χωριού, άρτιο και οικοδομήσιμο εν μία νυχτί!

Το 2016 όταν η ιδιώτης έριξε τσιμεντάκι πάνω στην παραλία και στο κομμάτι που διεκδικεί, τότε άνθρωποι που χωριού άρχισαν να ψάχνουν τι έχει συμβεί, καθώς μέχρι τότε δεν είχε ποτέ κανένας ενημερώσει την κοινότητα για το ΦΕΚ36. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν ο τότε δήμος Λέσβου να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας ενάντια στην λαθεμένη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Ο Δήμος Λέσβου προσέφυγε στο ΣΤΕ στις 14.2.2018 τελικά.

Το 2019 και μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο νέο ιδρυθέν δήμος Δυτικής Λέσβου με απόφαση του στήριξε και συνέχισε την ένσταση στο ΣΤΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε την υπόθεση στις 10.6.2020 και έκτοτε όλοι περιμένουν την απόφαση του. Η απόφαση του ΣΤΕ είναι κομβικής σημασίας για την κοινότητα καθώς αν ανεβάσει τις γραμμές εκεί που ορίζει ο νόμος διορθώνοντας τις παρατυπίες του ΦΕΚ36, τότε μεγάλο κομμάτι της παραλίας θα επιστρέψει στην κοινότητα μας ως δημόσιο αγαθό, ενώ σχεδόν όλο από το οικόπεδο που θα μείνει στην ιδιώτη δεν θα είναι πια οικοδομήσιμο καθώς θα έχει μπει επίσης εντός παλαιού αιγιαλού.

Στην φωτό παραπάνω είναι μία πιθανή επαναχάραξη μετά και την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ με μπλε βλέπουμε το κομμάτι που έχει κατοχυρώσει η ιδιώτης ως οικοδομήσιμο εξαιτίας του ΦΕΚ36.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Από εκεί και πέρα ο αγώνας για την υπεράσπιση της παραλίας εντάθηκε το καλοκαίρι του 2021 καθώς ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επιχείρησε να χτίσει ένα θεματικό πάρκο δίπλα ακριβώς από το οικόπεδο που διεκδικεί η Ιδιώτης. Αγώνας ο οποίος οδήγησε στο να αλλάξει στάση ο δήμος και βγάλει απόφαση στις 29.10.21 ότι αν το έργο εγκριθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τότε θα υλοποιηθεί σε κάποια εκ των τοποθεσιών που αντιπροτάθηκαν από την κοινότητα.

Λίγο πριν από το δημοτικό συμβούλιο αυτό, δημότης της κοινότητας ανέδειξε δημόσια έγγραφο από την Διαύγεια σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που έχει συνεχίσει την ένσταση στο ΣΤΕ, είχε ήδη δόσει μέσω της υπηρεσίας δόμησης του προέγκριση στην ιδιώτη για να χτίσει πάνω στην παραλία. ‘Όλα αυτά ενώ ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ για την περιοχή! Το έργο είναι ένα φαραωνικού τύπου πρότζεκτ με 4 βίλες και πισίνα, με χώρους εστίασης, πάρκινγκ και γήπεδο βόλευ. Μετά και τις νέες αντιδράσεις των κατοίκων ο δήμος αποφάσισε να κάνει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας το πάγωμα των διαδικασιών μέχρι και την απόφαση του ΣΤΕ. Πράγμα όμως το οποίο δεν συνέβη για διάφορους νομικούς λόγους, οδηγώντας τον δήμο να δηλώσει ότι θα ζητήσει ανάκληση της άδειας βασιζόμενος στο γεγονός ότι η ιδιώτης έχει δηλώσει περισσότερα στρέμματα από όσα έχει πραγματικά!

Η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε με την κοινότητα να αναμένει μεν τον δήμο να κάνει την ανάκληση, αλλά χωρίς να κάθεται και με σταυρωμένα χέρια. Έτσι αποφασίστηκε να στηθεί μπλόκο σε σημείο της περιοχής όπου και ο κόσμος της κοινότητας να υπερασπιστεί την παραλία που αποτελεί το δυνατότερο χαρτί της τοπικής οικονομίας του χωριού.

Την Δευτέρα 29.10.21 η ιδιώτης εμφανίστηκε με κλιμάκιο της αρχαιολογίας και αστυνομία, και παρόλες τις απειλές και την ένταση που δημιούργησε, οι τομές δεν έγιναν στην παραλία. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιδιώτης προσπαθεί να χτίσει πριν την απόφαση του ΣΤΕ, ώστε να την επηρεάσει αρνητικά, αλλά και να διασφαλίσει ότι το έργο της θα προχωρήσει.

Λίγα για τον αγώνα:

Ο αγώνας συντονίζεται από τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας – αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού, μία συλλογικότητα που δημιουργήθηκε τον Ιούνη του 2021 με αφορμή τον αγώνα για το θεματικό πάρκο. Φυσικά μαζί και με πολλούς άλλους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά και βοηθάνε πολύμορφα. Μάλιστα η δυναμική αυτή, παράλληλα πάντα με όλα αυτά που συμβαίνουν με το ζήτημα της ιδιώτη, έχει ήδη γεννήσει ένα νέο περιβαλλοντικό – κοινωνικό σύλλογο που αναμένεται να πάρει νομική υπόσταση τις επόμενες μέρες.

Ο αγώνας μας είναι αδιαμεσολάβητος με την έννοια ότι δεν καθοδηγείται από κάποιο κόμμα ή κάποιους τοπικούς αιρετούς, ενώ όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Σε αυτόν συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου, δηλαδή ντόπιοι και μέτοικοι. Πολύ δυνατή είναι και η παρουσία της κοινότητας των γυναικών που δίνει και αυτή με την σειρά της άλλη μία νότα διαφορετικότητας στον αγώνα μας.

Το κείμενο αυτό το αποστέλλουμε σε διάφορα μέσα και εφημερίδες για να γνωστοποιήσουμε τον αγώνα μας πανελλαδικά. Καλούμε τον κόσμο από όλα τα μέρη της χώρας να σταθεί αλληλέγγυος μαζί μας.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, είναι αγώνας υπεράσπισης της περιβαλλοντικής κληρονομιάς της κοινότητας μας αλλά και αγώνας για την διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης της, καθώς χωρίς παραλία η οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα οδηγώντας και άλλα νέα παιδιά στο να αναζητήσουν εργασία αλλού.

Δεν είναι όμως μόνο τοπικός, το αντίθετο είναι ένας από τους αγώνες που μεταξύ άλλων αντιστέκονται αυτή την στιγμή και στο νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη που με τις «στρατηγικές επενδύσεις» στρώνει το κόκκινο χαλί στην καταστροφή όλων των παραλιών της χώρας από ιδιώτες και μεγάλα συμφέροντα. Καταστροφή από την οποία θα κερδίζουν οι λίγοι, την ώρα που οι πολλοί και οι τοπικές κοινότητες θα μαραζώσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/525091718678923

Ερεσός 4-12-2021

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: www.eresos.org

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μπάνια και παγωτά

Μπάνια και παγωτά Όσες και όσοι μετράνε πάνω από 30-35 χρόνια ζωής στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη Γη γνωρίζουν ότι στην παιδική ηλικία οι μονάδες μέτρησης ενός επιτυχημένου καλοκαιριού ήταν δύο και μόνο δύο: Μπάνια και παγωτά. Οι...

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere για την εκκένωση του κατειλημμένου ελευθεριακού στεκιού Primavera σήμερα το πρωί: ( Σήμερα, Δευτέρα 3/6 τα ξημερώματα έγινε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια με σκοπό να...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Α.Ε. στις Αχαρνές. Κράτος, παρακράτος, κεφάλαιο και μαφία. Τέσσερις πυλώνες που για δεκαετίες ανήκαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας για μεγάλο...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας καλούν αναρχικές συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αυριανής (Τρίτη 28/5) δίκης. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης...

Η μαζικότερη και πιο «βρώμικη ανάκληση» ιατρικών μηχανημάτων που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. 16.027 επικίνδυνες αναπνευστικές συσκευές 9.532 μη-ανιχνεύσιμες ζωες

" Αυτά τα ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να απειλήσει ζωές" "Ένα από τα δύο ή τρία χειρότερα πράγματα που έχω δει ποτέ…", Δρ. Sidney Wolfe Στις 21 Ιουνίου 2021, εν μέσω πανδημίας η “ολλανδική” πολυεθνική Philips Respironics ανακοίνωσε...

Απεργία πείνας για την Παλαιστίνη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα

Ονομάζομαι Léa Courtois Dakpa και είμαι 1 από τους 9 διεθνείς Ευρωπαίους κρατούμενους/ες που βρισκόμαστε σήμερα υπό απέλαση στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, μετά την παράνομη απαγωγή μας από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης για την Παλαιστίνη....

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2 ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΗ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (10:00, κτήριο 2) Συνέχεια της δίκης του συντρόφου και μέλους μας Γιώργου Καλαϊτζίδη, που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική και διώκεται με τον 187Α για...

Ναυάγιο Πύλου: Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης για την επιβολή κράτησης των 9 επιζόντων που αθωώθηκαν

    Παρά την αθώωσή τους από το Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου, οι 9 επιζόντες συνεχίζουν να διώκονται από το ελληνικό κράτος και την αντιμεταναστευτική πολιτική του.  Το Εφετείο συγκεκριμένα, έκρινε αθώους τους επιζόντες για το αδίκημα της...

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας από την αντιτρομοκρατική για ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Στο παρελθόν ο Ρουβίκωνας και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουμε μιλήσει για χούντα χαμηλής...