Η «ομάδα Ψυχικής Υγείας» του δικτύου Covid-19 Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε ως μία προσπάθεια ενεργητικής απάντησης και συλλογικής αντίστασης στο βίωμα του εγκλεισμού και των προεκτάσεών του, λόγω της γενικευμένης καραντίνας. Αντιτάσσεται στις επιταγές των πολιτικών της βιοεξουσίας που κατακερματίζουν την ολότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και προτάσσει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική διάσταση της υγείας ως ένα αλληλένδετο όλον. Απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για κοινωνική συμμετοχή στις πολιτικές ψυχικής υγείας ως κοινό αγαθό και κοινωνική προτεραιότητα.
► Μέλη της ομάδας μπορούν να είναι εργαζόμενες/οι και φοιτήτριες/ές στο χώρο της ψυχικής υγείας και της υγείας, άνθρωποι με αναπηρία και που αντιμετώπισαν/ζουν ψυχικές δυσκολίες καθώς και οι οικογένειές τους και όποια/ος άλλη/ος θα ενδιαφέρονταν, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τις υπόλοιπες πόλεις/περιφέρειες.
► Η ομάδα δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση ώστε η χρόνια κραυγή των κοινωνικά αποκλεισμένων και εγκλείστων σε ιδρύματα, ψυχιατρεία, στρατόπεδα προσφύγων κ.α., να αποκτήσει λόγο και ενεργητικό ρόλο στο δημόσιο χώρο. Να γίνει κάλεσμα συλλογικής συνείδησης και αλληλεγγύης σε όλο το κοινωνικό σώμα με απώτερο στόχο την επανανοηματοδότηση της ψυχικής υγείας στην πράξη.
► Συντονίζει και υλοποιεί εξωστρεφείς δράσεις διασύνδεσης και δικτύωσης με ανάλογες δομές ή πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με εργαζόμενες/ους σε πλαίσια ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, στρατόπεδα προσφύγων κ.α., καθώς και με τους ανθρώπους που διαβιούν σε αυτά ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους (πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο).
► Στην ομάδα μπορούν να απευθυνθούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες λόγω της συνθήκης του εγκλεισμού από τη γενικευμένη καραντίνα και των προεκτάσεών της. Παρέχεται:
  • Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και του διαδικτύου.
  • Όταν καταστεί αναγκαίο, διασύνδεση με άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και υποστήριξη των ανθρώπων σε αυτήν τη διαδικασία, με στόχο την καλύτερη εξατομικευμένη δυνατή επιλογή υπηρεσίας και πλαισίου υποστήριξης.
Ωράριο επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 14:00 και 18:00 με 22:00
τηλ.: 6946184017
email: psy.covid19solidaritythess@gmail.com
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Για τη συμμετοχή στην ομάδα ψυχικής υγείας (καθώς και στις υπόλοιπες ομάδες) του δικτύου covid 19 Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης συμπληρώνετε τη φόρμα:https://forms.gle/yh7F8963TgY3P5e77


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ