Κολομβία. Η πείνα πυροδοτεί διαμαρτυρίες και λεηλασίες τροφίμων

από | 23 Απρ, 2020

Η καραντίνα του κορονοϊού αποκάλυψε το κρυμμένο πρόβλημα της πείνας στην Κολομβία, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται καθημερινά για την αδυναμία πρόσβασης σε τρόφιμα, γεγονός που οδήγησε σε λεηλασία βοήθειας σε διάφορα μέρη της χώρας.

Παρενοχλημένοι από την έλλειψη, οι φτωχότεροι Κολομβιανοί δεν συμμορφώνονται με την υποχρεωτική απομόνωση που ισχύει από τις 25 Μαρτίου βγένοντας στους δρόμους για να ψάξουν για την καθημερινή διατροφή που χρησιμοποιούνταν για να ταΐσουν τις οικογένειές τους ακόμα πριν από την άφιξη της πανδημίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει 3.977 μολυσμένους και 189 νεκρούς στη χώρα.

Αυτό συνέβη αυτή την Τρίτη στη γειτονιά της Μπογκοτά του Σιουδάδ Μπολιβάρ, ​​στα νότια της πόλης, όπου δεκάδες άνθρωποι κατέλαβαν το γραφείο του τοπικού δημάρχου για να απαιτήσουν από τις αρχές να επιταχύνουν την παράδοση της υπόσχεσης βοήθειας στους πιο μειονεκτούντες.

«Είμαι ανεξάρτητος έμπορος και αυτή η κρίση μας έπληξε γενικά. Το εμπόριο είναι σπασμένο, οι μισθώσεις λειτουργούν και οι επιχειρήσεις είναι κλειστές. Από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο πλήττεται από αυτήν την κρίση », είπε ο fengel Méndez, κοινωνικός ηγέτης αυτής της τεράστιας γειτονιάς.

Μαζί με τον Méndez, μια ομάδα πολιτών κατήγγειλε ότι οι αρχές έχουν παραβιάσει πέντε συμφωνίες που έχουν συνάψει σχετικά με την υγεία και τη διατροφή ενός από τους πιο πυκνοκατοικημένους και συγχρόνως τους πιο άπορους τομείς της πρωτεύουσας της Κολομβίας, μια πόλη σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων.

“Η δήμαρχος [της Μπογκοτά, Claudia López] χθες ανακοίνωσε ότι έχει ήδη παραδώσει το 50% της βοήθειας, αλλά αν δούμε και μιλήσουμε με τους κατοίκους της περιοχής, κανείς δεν τους έχει πάρει κάτι ή οι άνθρωποι που την έχουν λάβει είναι μετρημένοι”, πρόσθεσε ηγέτης της κοινότητας.

Επιστροφή των κατσαρολών

Πάνω από πέντε εκατομμύρια Κολομβιανοί εξαρτώνται από την παράλληλη οικονομία και επιβιώνουν χωρίς μηνιαία σταθερά εισοδήματα, χρήματα που σταδιακά εξαφανίστηκαν επειδή με την υποχρεωτική καραντίνα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν πλέον να κάνουν την επιχείρησή τους από το σπίτι.

Η φωνή αυτής της ανάγκης είναι ο θόρυβος των κατσαρολών που ακούστηκε ξανά στις πιο ευάλωτες γειτονιές της χώρας, όπου οι απελπισμένοι κάτοικοι περιμένουν την άφιξη των τροφίμων και των επιδοτήσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

«Μοιάζουμε με κοκαλιάρικες αγελάδες, δεν έχουμε πλέον ανάσα για να περπατήσουν. Δεν πεθαίνουμε από ιούς αλλά από πείνα. Δεν έχουμε δει τίποτα από αυτά που μας υποσχέθηκαν, υπομένουμε στην πείνα, “είπε η Σάντρα Πατρίτσια Χουρτάδο, κάτοικος του Σιουδάδ Μπολιβάρ.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν τη γη τους, στερημένοι από τη βία της ένοπλης σύγκρουσης ή εκδιώχθηκαν από τη φτώχεια ζουν σε αυτόν τον τομέα.

“Τρώμε σκουπίδια γιατί έχουμε κουραστεί να ρωτάμε τους ανθρώπους. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τα δικαιώματά μας. Ζούμε σε μια ποντικοπαγίδα “, καταδίκασε δυνατά ο Χουρτάδο.

Η κατάσταση αυτής της γυναίκας είναι αυτή που ζουν καθημερινά χιλιάδες Κολομβιανοί, κλειδωμένοι στα σπίτια τους, ζητώντας βοήθεια από τα παράθυρα των σπιτιών τους όπου έβαλαν κόκκινα κουρέλια που περιμένουν να λάβουν φαγητό για να ανακουφίσουν τις ανάγκες τους.

Εν τω μεταξύ, άλλοι περιμένουν στην ουρά στους δρόμους για να λαμβάνουν κιτ βασικών προϊόντων, είδη υγιεινής ή για να συλλέγουν κρατική επιδότηση, η παράδοση των οποίων διακόπηκε προσωρινά μετά από καταγγελίες πολιτών που διαπίστωσαν σφάλματα κατά την εγγραφή των δικαιούχων.

Όπως ο Hurtado, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν Κολομβιανοί που έχουν δει την πείνα να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, μια κατάσταση που τους ανάγκασε ακόμη και να ζητήσουν τρόφιμα από πόρτα σε πόρτα στις πιο ευημερούσες γειτονιές.

«Από τότε που ξεκίνησε έχουμε κλειδωθεί στα σπίτια, ζητώντας ελεημοσύνη στις επιχειρήσεις. Δεν είμαστε ζητιάνοι, ούτε τρώμε κιλά ρύζι στο σπίτι “, πρόσθεσε ο Χουρτάδο, ο οποίος έφτασε στην Μπογκοτά πριν από 16 χρόνια, εκτοπισμένος από τον ταραγμένο δήμο Tumaco, στο διαμέρισμα Nariño, που συνορεύει με τον Ισημερινό.

Λεηλασία των φορτηγών βοήθειας

Η βοήθεια που λαμβάνουν οι πιο μειονεκτούντες, γενικά από δωρεές από εταιρείες ή ιδιώτες, δεν  επαρκεί για να τροφοδοτήσει μια οικογένεια  για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η απελπισία του να μην έχεις κάτι να φέρεις στο τραπέζι προκάλεσε  ταραχές και λεηλασίες  της βοήθειας που στέλνει η κυβέρνηση .

Από την Αρακατάκα, τη γενέτειρα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Gabriel García Márquez, στο αγρο-βιομηχανικό τμήμα της Valle del Cauca, οι αρχές  διπλασίασαν την ασφάλεια των οχημάτων  που μεταφέρουν βοήθεια, ενώ ορισμένα σούπερ μάρκετ έκλεισαν τις πόρτες τους για να προστατευθούν από τις ταραχές και τις επιθέσεις.

A polícia patrulha enquanto centenas de pessoas fazem fila para obter ajuda alimentar durante a pandemia de coronavírus, em Ciudad Bolívar, um dos setores mais pobres de Bogotá (Colômbia).

Η αστυνομία περιπολεί ενώ εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια στο Ciudad Bolívar της Μπογκοτά (Κολομβία).

Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, στο δήμο Fundación, στο τμήμα Magdalena της Καραϊβικής, υπήρξαν λεηλασίες και ταραχές σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στο Μεντεγίν, όπου σχεδόν εκατό άνθρωποι μπλόκαραν έναν αυτοκινητόδρομο στα βορειοδυτικά της πόλης για να διεκδικήσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κολομβιανή κυβέρνηση ξεκίνησε αυτόν τον μήνα την παράδοση εκατομμυρίων πακέτων βασικών προϊόντων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ο αριθμός θα είναι σύντομος λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρος Iván Duque επέκτεινε την υποχρεωτική απομόνωση μέχρι τις 11 Μαΐου.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πείνα μπορεί να διπλασιαστεί στον κόσμο λόγω της πανδημίας, ενώ στην Κολομβία οι πιο ευάλωτοι προσπαθούν να επιβιώσουν όσο καλύτερα μπορούν.

Πηγή: https://insurgente.org/colombia-el-hambre-provoca-protestas-y-saqueos-de-alimentos/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...