Τρεις Ιρλανδοί που είχαν καταδικαστεί για συνεργασία με την ανενεργή ομάδα ανταρτών της FARC έλαβαν αμνηστία από το ειδικό σύστημα δικαιοσύνης που προέκυψε από την ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία, ανέφερε αυτήν την Τρίτη το δικαστήριο.

Οι Martin John Mc Cauley, Niall Terrence Connolly και Séamus O ‘Muineacháin έλαβαν την αμνηστία του iure μετά από την καταδίκη τους σε 17 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της πλαστοπροσωπίας που διαπράχθηκε το 2001, ανέφερε η ειδική δικαιοδοσία για την ειρήνη (JEP).

Πέρασαν χρόνια μέχρι να επιστρέψουν και οι τρείς στην Ιρλανδία αφότου πλήρωσαν  εγγύηση, κάποιο χρόνο στη φυλακή  και στη συνέχεια να απελαθούν από την Κολομβία. Αυτή τη στιγμή ζουν στο Δουβλίνο με περιορισμένη κινητικότητα, η οποία τώρα θα τους αποκατασταθεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Οι ξένοι συνελήφθησαν πριν από δύο δεκαετίες στην Μπογκοτά για πλαστοπροσωπία άλλων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ιρλανδοί εντοπίστηκαν από τις κολομβιανές μυστικές υπηρεσίες όταν ταξίδεψαν σε μια περιοχή στη νότια Κολομβία όπου ήταν συγκεντρωμένη η FARC εκείνη τη στιγμή, στο πλαίσιο μιας αποτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Andrés Pastrana (1998-2002).

Έφτασαν στο μέρος, γνωστό ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μετά από επικοινωνία με τον εξαφανισμένο κομμουνιστή αντάρτη για να λάβουν εκπαίδευση στο χειρισμό, τη χρήση και την επεξεργασία εκρηκτικών, σύμφωνα με την ετυμηγορία. Σύμφωνα με τη συνήθη δικαστική απόφαση, «προφανώς ανήκαν σε μία οργάνωση στη Βόρεια Ιρλανδία».

“Κανένας από αυτούς δεν συμμετείχε σε τρομοκρατικές ομάδες και τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ αδύναμα. Γι ‘αυτό ελπίζουμε ότι το JEP θα το επιβεβαιώσει και θα δηλωθεί έτσι πλήρη αμνηστία”, δήλωσε ο εισηγητής του δικηγόρου υπεράσπισης, Diego Martínez, στην εφημερίδα El Tiempo της Μπογκοτά.

Η πλαστοπροσωπία για την οποία καταδικάστηκαν στην Κολομβία σχετίζεται με το πολιτικό έγκλημα, στο οποίο χορηγείται αμνηστία, όπως συμφωνήθηκε στο ιστορικό σύμφωνο του 2016, το οποίο σταμάτησε μισό αιώνα ένοπλων συγκρούσεων.

Ωστόσο, το τρίο δεν έχει ακόμη απαντήσει για το έγκλημα της εκπαίδευσης για παράνομες δραστηριότητες, εξήγησε το JEP. Για αυτό το αδίκημα, το δικαστήριο τους παραχώρησε «υπό όρους ελευθερία» προκειμένου να πουν την αλήθεια για την υπόθεσή τους.

Το JEP σχεδιάζει να χορηγήσει εναλλακτικές κυρώσεις στη φυλακή σε όσους ομολογούν τα εγκλήματά τους που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της ανάφλεξης, να επανορθώσουν  για τα θύματα και να δεσμευτούν να μην ασκήσουν ξανά βία, είτε είναι αντάρτες, είτε στρατιωτικοί είτε πολίτες.

Το σύστημα καθιερώνει την προσωρινή απελευθέρωση ανταρτών ή συνεργατών τους που έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών, αν και πρέπει να παρευρεθούν στα ειρηνευτικά δικαστήρια και να πουν την αλήθεια υπό τον ποινή της απώλειας παροχών.

Πηγή: https://www.infobae.com/america/agencias/2020/04/22/justicia-de-paz-en-colombia-amnistia-a-irlandeses-colaboradores-de-farc/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ