Gianfranco Sanguinetti: Ο Δυτικός Δεσποτισμός

από | 25 Απρ, 2020

Η μετατροπή των δυτικών αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών σε μια εντελώς νέα μορφή δεσποτισμού έχει, λόγω του ιού, τα νομικά χαρακτηριστικά της  ανωτέρας βίας (2) (στη νομολογία, η  ανωτέρα βία  είναι, όπως γνωρίζουμε, μια περίπτωση απαλλαγμένης ευθύνης) . Και έτσι ο νέος ιός είναι ταυτόχρονα ο καταλύτης του συμβάντος και η απόσπαση της προσοχής των μαζών από τον φόβο. (3)

Παρά τις υποθέσεις που έκανα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου μου, «  On Terrorism and the State»  (1979), (4) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συνέβαινε αυτή η μετατροπή από την επίσημη δημοκρατία στο δεσποτισμό (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια), ομολογώ ότι δεν φαντάστηκα ότι αυτό θα συνέβαινε με το πρόσχημα ενός ιού. Και όμως οι τρόποι του Κυρίου είναι πραγματικά άπειροι. Όπως και εκείνες της λογικής του Χέγκελ. (5)

Μπορούμε να πούμε ότι η μόνη αναφορά [σε μια τέτοια σειρά γεγονότων], τόσο προφητική όσο και ανησυχητική, είναι αυτή που έχω βρει σε ένα άρθρο του Jacques Attali, (6) πρώην “αφεντικού” της τράπεζας BERD, (7) ) που δημοσιεύθηκε στο  L’Express  κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2009. (8)

«Εάν η επιδημία γίνει λίγο πιο σοβαρή, κάτι που είναι δυνατό, δεδομένου ότι μεταδίδεται από τους ανθρώπους, θα υπάρξουν πραγματικά παγκόσμιες συνέπειες: οικονομικές (τα μοντέλα αφήνουν κάποιον να πιστέψει ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται απώλεια τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή μείωση πέντε τοις εκατό στο παγκόσμιο ΑΕΠ και πολιτικές (λόγω των κινδύνων μετάδοσης). Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια αστυνομική δύναμη, μια παγκόσμια αποθεματοποίηση και, επομένως, μια παγκόσμια δημοσιονομική πολιτική. Έτσι θα ήμασταν, πολύ πιο γρηγορότεροι από ότι θα επέτρεπε ο οικονομικός λόγος και μόνο, στο να θέσουμε τις βάσεις για μια πραγματικά παγκόσμια κυβέρνηση. »(9)

Η πανδημία έγινε αντιληπτή έτσι: πόσες προσομοιώσεις [υπολογιστής] πραγματοποιήθηκαν από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες! Και από τις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών. Πριν από αρκετές ημέρες, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, επέστρεψε στην ανάγκη μιας παγκόσμιας κυβέρνησης: «Ο Γκόρντον Μπράουν προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να δημιουργήσουν μια προσωρινή μορφή παγκόσμιας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δίδυμων ιατρικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από τον Κόβιντ- 19. “(10)

Είναι σχεδόν απαραίτητο να προσθέσουμε ότι μια τέτοια περίσταση θα μπορούσε να  αξιοποιηθεί  ή να  δημιουργηθεί , χωρίς κάτι σημαντικό να αλλάξει. Μόλις υπάρχει η πρόθεση, και η στρατηγική έχει σχεδιαστεί, αρκεί να έχουμε ένα πρόσχημα και στη συνέχεια να μπορούμε να ενεργήσουμε ως συνέπεια αυτής. Κανένας από τους αρχηγούς κρατών δεν εξεπλάγη, εκτός ίσως από την αρχή, και αυτό λόγω βλακείας. Στη συνέχεια, από τον Giuseppe Conte έως τον Orban, από τον Johnson έως τον Trump, (11) κ.λπ., όλοι αυτοί οι πολιτικοί – ανεξάρτητα από το πόσο θορυβώδες είναι – κατάλαβαν γρήγορα ότι ο ιός τους εξουσιοδότησε να κάνουν ό, τι τους άρεσε με τα παλιά συντάγματα, τους κανόνες και νόμους. Η κατάσταση αναγκαιότητας θα συγχωρούσε όλες τις παρανομίες.

Μόλις η τρομοκρατία – την οποία εκμεταλλεύτηκαν πάρα πολύ, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτό – είχε εξαντλήσει την πλειονότητα των δυνατοτήτων της, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί τόσο καλά κατά τα πρώτα 15 χρόνια του νέου αιώνα, ήρθε η στιγμή το επόμενο στάδιο, το οποίο ανακοίνωσα το 2011, στο κείμενό μου  Du Terrorisme au Despotisme . (12)

Παρεμπιπτόντως, η  αντεπαναστατική  προσέγγιση που ο ανάρμοστα αποκαλούμενος «πόλεμος ενάντια στον ιό» έχει υιοθετηθεί αμέσως και παντού, επιβεβαιώνει την πρόθεση που αποτελεί τη βάση των «ανθρωπιστικών» επιχειρήσεων αυτού του πολέμου, που δεν καταπολεμά τον ιό, αλλά κινήται εναντίον όλων των κανόνων, των δικαιωμάτων, των εγγυήσεων, των θεσμών και των ανθρώπων του παλιού κόσμου: εδώ μιλώ για τον κόσμο και τους θεσμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από τη Γαλλική Επανάσταση και που τώρα εξαφανίζονται, μπροστά στα μάτια μας, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών , πράγματι, τόσο γρήγορα όσο η Σοβιετική Ένωση εξαφανίστηκε. Η επιδημία θα τελειώσει, αλλά τα μέτρα, οι δυνατότητες και οι συνέπειες που εξαπέλυσε και που βιώνουμε τώρα δεν θα το κάνουν. Γεννάμε έναν νέο κόσμο με πόνο.

Έτσι, βλέπουμε  την αποσύνθεση και το τέλος ενός κόσμου και ενός πολιτισμού , εκείνου της αστικής δημοκρατίας, με τα κοινοβούλια, τα δικαιώματά της, τις εξουσίες και τις αντι-δυνάμεις της, να καθίστανται στο εξής απολύτως άχρηστα, διότι υπαγορεύονται τώρα οι νόμοι και τα καταναγκαστικά μέτρα από το εκτελεστικό [υποκατάστημα της κυβέρνησης],  χωρίς να επικυρωθούν αμέσως από το κοινοβούλιο , και επειδή οι δικαστικές εξουσίες, καθώς και οι εξουσίες της ελεύθερης [κοινής γνώμης], χάνουν ακόμη και την έμφαση της ανεξαρτησίας και, συνεπώς, λειτουργούν ως αντίβαρα.

Και έτσι, οι άνθρωποι ρυθμίζονται βίαια και τραυματικά (όπως έχει αποδείξει ο Machiavelli: «η ζημιά πρέπει να προκληθεί ταυτόχρονα, έτσι ώστε όσοι την βιώνουν να μην έχουν χρόνο να την απολαύσουν») .( 13) ο  πολίτης , ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από πολύ καιρό και αντικαταστάθηκε από τον καταναλωτή, τώρα βλέπει τον εαυτό του να μειώνεται στο ρόλο του απλού  ασθενούς, στον ποιον μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα στη ζωή ή στο θάνατο, στον οποίο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε θεραπεία, ή ακόμη και να αποφασίσει να πεθάνει, ανάλογα με την ηλικία του (παραγωγική ή μη παραγωγική) ή σύμφωνα με άλλα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί αυθαίρετα και χωρίς το δικαίωμα προσφυγής, κατά τη διακριτική ευχέρεια του φροντιστή ή άλλων ατόμων. Μόλις φυλακιστεί στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, τι μπορεί να κάνει κατά του εξαναγκασμού, της κακοποίησης ή της αυθαιρεσίας;

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο Συνταγματικός χάρτης τέθηκε σε αναστολή χωρίς να προκαλέσει τη ελάχιστη αντίρρηση, ούτε καν από τον «εγγυητή» των θεσμών της χώρας, τον Πρόεδρο Mattarella. Μετατρεπόμενοι σε  απλές ανώνυμες και απομονωμένες μονάδες, τα άτομα δεν έχουν πλέον «ισότητα» για να διεκδικήσουν ή οποιοδήποτε δικαίωμα να διεκδικήσουν. Ο ίδιος ο νόμος δεν θα είναι πλέον καθολικός, αλλά έχει ήδη γίνει διακριτός, όπως η ζωή και ο θάνατος. Στην Ιταλία, έχουμε δει ότι, με το πρόσχημα της [καταπολέμησης] του κορονοϊού, μπορεί κανείς να σκοτώσει, αμέσως και με ατιμωρησία, 13 ή 14 άοπλους κρατουμένους, (14) των οποίων τα ονόματα, τα εγκλήματα ή οι περιστάσεις δεν χρειάζεται καν να δημοσιοποιηθούν και  κανείς δεν αναστατώνεται . Οι Ιταλοί το έχουν κάνει ακόμα καλύτερα από ό, τι οι Γερμανοί στη φυλακή στο Stammheim. (15) Πρέπει να μας θαυμάσουν, τουλάχιστον για τα εγκλήματά μας!

Εκτός από τα χρήματα, τίποτα δεν συζητείται πλέον. Και ένα κράτος όπως η Ιταλία μειώνεται στο να ικετεύει από την απαίσια και παράνομη Ευρωομάδα (16) για να πάρει το κεφάλαιο που απαιτείται για τη μετατροπή από μια δημοκρατική μορφή σε μια δεσποτική. Αυτή είναι η ίδια Ευρωομάδα που, το 2015, ήθελε να απαλλοτριώσει ολόκληρη την εθνική κληρονομιά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα, και να την παραδώσει σε ένα γερμανικό ταμείο στο Λουξεμβούργο. Ακόμη και το  Σπίγκελ  χαρακτήρισε τις απαιτήσεις  της Ευρωομάδας ως «κατάλογο φρικαλεοτήτων» με σκοπό την ταπείνωση και την [ δολοφονία ] της Ελλάδας και ο Άμπροζε Έβανς-Πίτσαρντ, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο  The Telegraph, που είπε ότι, αν κάποιος ήθελε να βάλει ημερομηνία στο τέλος του ευρωπαϊκού έργου, αυτό ήταν. Τώρα το πράγμα έχει τελειώσει. Μόνο το ευρώ παραμένει και μόνο προσωρινά.

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είχε καμία σχέση με τους παλιούς ταξικούς αγώνες. δεν έχει καν τη μνήμη τους. πιστεύει ότι τους έχει διαγράψει από το λεξικό. Πιστεύει ότι είναι παντοδύναμος, πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν φοβάται την ταξική πάλη, γιατί γνωρίζει καλά τι ετοιμάζεται να επιβάλει στους ανθρώπους. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι σύντομα θα πεινούν. είναι προφανές ότι οι άνεργοι θα είναι πολλοί. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που εργάζονται ανεπίσημα (τέσσερα εκατομμύρια στην Ιταλία) δεν θα έχουν υποστήριξη. Και εκείνοι που έχουν επισφαλή απασχόληση, και που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, θα αρχίσουν να αγωνίζονται και να εμπλακούν σε σαμποτάζ. Αυτό εξηγεί γιατί η στρατηγική της αντίδρασης στην πανδημία είναι, πάνω απ ‘όλα, μια στρατηγική  αντι-εξέγερσης .

Τα στρατόπεδα FEMA (17) σύντομα θα είναι γεμάτα. Έτσι, ο νέος δεσποτισμός έχει τουλάχιστον δύο καλούς λόγους για να επιβληθεί στη Δύση: ο ένας είναι να αντιμετωπίσει την εσωτερική ανατροπή που προκαλεί και αναμένει. ο άλλος είναι να προετοιμαστεί για έναν εξωτερικό πόλεμο ενάντια σε έναν καθορισμένο εχθρό, ο οποίος είναι επίσης ο παλαιότερος δεσποτισμός στην ιστορία, για τον οποίο δεν έχουμε μάθει τίποτα νέο από τη δημοσίευση του  Βιβλίου του Λόρδου Σανγκ  στην Κίνα κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. Αυτό είναι ένα βιβλίο που όλοι οι δυτικοί στρατηγικοί πρέπει να βιαστούν να διαβάσουν με τη μεγαλύτερη προσοχή. Εάν κάποιος πρέπει να αποφασίσει να επιτεθεί στον κινεζικό δεσποτισμό, πρέπει να ξεκινήσει αποδεικνύοντας ότι είναι καλύτερος από αυτόν  στο δικό του έδαφος , δηλαδή, πιο αποτελεσματικός, λιγότερο δαπανηρός και με καλύτερη απόδοση. Εν συντομία, ένας ανώτερος δεσποτισμός. Αλλά αυτό μένει να το δούμε .

Χάρη στον ιό, η ευθραυστότητα του κόσμου μας εμφανίζεται τώρα στο φως της ημέρας. Το παιχνίδι που παίζεται αυτήν τη στιγμή είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τον ιό και θα προκαλέσει πολύ περισσότερους θανάτους. Και όμως οι σύγχρονοί μας φοβούνται μόνο τον ιό. (18)

Φαίνεται ότι η σημερινή εποχή έχει ανατεθεί σε αντίθεση με όσα είπε ο Χέγκελ σε σχέση με τη φιλοσοφία της ιστορίας: «η ιστορία του κόσμου είναι η πρόοδος της συνείδησης της ελευθερίας». Αλλά η ίδια η ελευθερία υπάρχει μόνο στο βαθμό που παλεύει ενάντια στο αντίθετό της, προσθέτει. (19) Πού είναι σήμερα; Όταν στην Ιταλία και τη Γαλλία, οι άνθρωποι καταγγέλλουν εκείνους που δεν υπακούουν; (20)

Εάν ένα απλό μικρόβιο ήταν αρκετό για να βάλει τον κόσμο μας σε υπακοή στον πιο αποτρεπτικό δεσποτισμό, αυτό σημαίνει  ότι ο κόσμος μας ήταν ήδη τόσο έτοιμος για τον δεσποτισμό, ώστε ένα απλό μικρόβιο θα ήταν αρκετό .

Οι ιστορικοί θα καλέσουν την εποχή που ξεκινά τώρα ως  την εποχή του δυτικού δεσποτισμού .

Σημειώσεις

2. Λατινικά στο πρωτότυπο.

3.  Σημείωση του συγγραφέα : Βλέπω ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα σε μια συνέντευξη μαζί του που δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου 2020: https://www.youtube.com/watch?v=k5OAjnveyJo .

4. Αρχικά δημοσιεύθηκε στα ιταλικά το 1979, το  Del Terroro e dello stato  έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά από τον Bill Brown ως  On Terrorism and the State  (Colossal Books, 2014).

5. Στα γερμανικά,  List der Vernunft . Πρβλ. Hegel,  Διαλέξεις για τη Φιλοσοφία της Ιστορίας  (γερμανικό πρωτότυπο: 1837).

6. Δείτε την κριτική μας για τον θόρυβο του Jacques Attali   (δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα γαλλικά το 1977 και μεταφράστηκε στα αγγλικά το 1985), η οποία περιλαμβάνει κάποιους μάλλον περίεργους επαίνους για το φυλλάδιο του Sanguinetti,  Truthful Report on the Last Chances to Save Capitalism in Italy  (πρώτη έκδοση στα ιταλικά το 1975 και μεταφράστηκε στα Αγγλικά από τον Bill Brown το 2014): http://www.notbored.org/attali.html .

7. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

8. Αυτή θα ήταν η πανδημία «γρίπη των χοίρων».

9. Σημείωση του συγγραφέα:  https://www.lexpress.fr/actualite/societe/sante/avancer-par-peur_758721.html .

10. Σημείωση του συγγραφέα: https://www.theguardian.com/politics/2020/mar/26/gordon-brown-calls-forglobal-government-to-tackle-coronavirus . [ Μεταφραστής : Έχω παραθέσει απευθείας από το πρωτότυπο της αγγλικής γλώσσας.]

11. Ο Giuseppe Conte είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο Βίκτορ Ορμπάν είναι πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Donald Trump είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

12. Μια αναζήτηση Google για αυτήν τη φράση, η οποία προηγουμένως άγνωστη για μένα, εμφανίζει μόνο συνδέσμους προς το παρόν κείμενο. Δεδομένου ότι τα ίδια αποτελέσματα εμφανίζονται όταν μεταφράζω αυτήν τη φράση στα ιταλικά (η πρώτη γλώσσα του Sanguinetti) –  Dal Terroro al dispotismo  – μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι αυτό το κείμενο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε καμία γλώσσα.

13. Niccolo Machiavelli,  The Prince , Κεφάλαιο VIII. Η μετάφραση που προτιμώ – αυτή που έκανε ο Angelo M. Codevilla και δημοσιεύτηκε από το Yale University Press το 1997 – το καθιστά ως «τραυματισμοί πρέπει να γίνουν όλοι μαζί, έτσι ώστε, με λιγότερη γεύση, να προσβάλλουν λιγότερο» (σελ. 35) .

14. Πρβλ. Zoe Tidman, «Coronavirus: 12 τρόφιμοι νεκροί και 16 δραπέτες καθώς οι Ιταλοί κρατούμενοι [sic] προβαίνουν σε ταραχές για τα μέτρα κλειδώματος»,  The Independent , 12 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με ένα κατάφωρο ψέμα που είπε ο Alfonso Bonafede, ο Ιταλός Υπουργός Δικαιοσύνης, «Δυστυχώς, 12 τρόφιμοι έχουν πεθάνει από αυτά που δείχνουν τα αρχικά ευρήματα ως επί το πλείστον απο υπερβολικές δόσεις σε φάρμακα που ελήφθησαν από το ιατρικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ταραχής. ” https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-italy-prison-riotsdeath-toll-modena-foggia-alfonso-bonafede-a9396311.html .

15. Η φυλακή στην οποία δολοφονήθηκαν αρκετά μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός από τις γερμανικές αρχές, περίπου το 1976-1977.

16. Ομάδα που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

17. Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, καθόλου παράγοντας ή παίκτης στην τρέχουσα κρίση στην Αμερική, αλλά ένα πολυετές bugaboo για θεωρητικούς συνωμοσίας.

18. Αλλά δείτε τον Giorgio Agamben, « L’invenzione di un’epidemia »,  Quodlibet , 26 Φεβρουαρίου 2020, μεταξύ άλλων.

19. «Η παγκόσμια ιστορία είναι η πρόοδος της συνείδησης της ελευθερίας – μια πρόοδος της οποίας την ανάγκη πρέπει να διερευνήσουμε» (Hegel,  The Philosophy of History ).

20. Εδώ στην Αμερική, εκείνοι που δεν υπακούουν – εκείνοι που διαμαρτύρονται για τα κρατικά μέτρα στο Μίσιγκαν, το Οχάιο, το Κολοράντο και αλλού ενάντια σε παραγγελίες παραμονής στο σπίτι και άλλα αντι-ιικά μέτρα – βεβαιώνουν από όλες τις εμφανίσεις τους , οτι δεν είναι  ελευθεριακοί που αγαπούν την ελευθερία, αλλά φονταμενταλιστές Χριστιανοί, Ναζί και άλλοι ηλίθιοι.

πηγή: https://enoughisenough14.org/2020/04/24/pandemic-diaries-the-anticipated-uprising/?fbclid=IwAR0HoMkHnJI7N2pimt8TIZ_Oowxs2ivZ1jX2H1YqbOBhL5F3hFyXffiXSws

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα αλληλεγγύης για 46 συλληφθέντες μοτοπορείας του 2020

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα αλληλεγγύης για 46 συλληφθέντες μοτοπορείας του 2020 Ρουβίκωνας: Κάλεσμα αλληλεγγύης για τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας 11/6/2020. Όλοι/Ες στα Δικαστήρια Ευελπίδων την Παρασκευή 17 Μαίου 2024, ώρα 10:30, κτίριο 9. Η επίθεση στους...

Αιφνιδιαστική παρέμβαση αλληλεγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας | Ο απεργός πείνας σύντροφος Νίκος Μαζιώτης δεν είναι μόνος

Αιφνιδιαστική παρέμβαση αλληλεγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας | Ο απεργός πείνας σύντροφος Νίκος Μαζιώτης δεν είναι μόνος Ο αναρχικός απεργός πείνας, σύντροφος Νίκος Μαζιώτης δεν είναι μόνος Την Τετάρτη, 15 Μαΐου, πραγματοποιήσαμε στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, μια...

Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη Β. Μακεδονία

Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη Β. Μακεδονία Στα διακόσια χρόνια νεοελληνικής ιστορίας έχει πλέον αποδειχθεί πως όταν η βερμπαλιστική εθνικιστική ρητορική διαμορφώνεται σε πολιτική του ελληνικού κράτους, οδηγεί σε ήττες του. Γι’ αυτό και η ιστορία της ελληνικής...

Διήμερο Υπεράσπισης των Αγράφων | 18 & 19 Μάη 2024

Στις 20/07/2023 εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα γεγονός που...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Η DEFEA (Defence Exhibiton Athens) είναι μια διεθνής έκθεση σχετική με τη βιομηχανία «άμυνας και ασφάλειας», δηλαδή χωρίς...

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη Σήμερα στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ καλούμε ως Συνέλευση Αλληλεγγύης στα καταδικασμένα συντρόφια του Επαναστατικού Αγώνα, έκτακτη διαδικασία με αφορμή την απεργία πείνας που από σήμερα...

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο]

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο] Σε κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτήτριες και φοιτητές ενάντια στη γενοκτονία που συντελείται από το Ισραήλ στη Γάζα κατά των Παλαιστινίων. Διαβάστε...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνα. Κάθε χρόνο βλέπουμε κάθε δημόσια υπηρεσία να ρημάζεται ολοένα και περισσότερο και η πυρόσβεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η...

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της Το έργο του μετρό στην πλ. Εξαρχείων δεν μπορεί να περιμένει… εκτός κι αν το ζητά ο ΟΠΑΠ. Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της. Η επέκταση του εργοταξίου δεν...

Φεστιβάλ – Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος

Φεστιβάλ - Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος Τα Γεράνεια για άλλη μια φορά βάλλονται για τα επιχειρηματικά σχέδια της μετατροπής της Ελλάδας σε "μπαταρία" της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η υπερυψηλή τάση που έρχεται να αντικαταστήσει την υψηλή,...