Αν και πιο θανατηφόρες ασθένειες έχουν έρθει και παρέλθει, στο σήμερα ο κόσμος βρίσκεται σε μια καταστροφική θέση εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, καθώς αυτή επηρεάζει ταυτόχρονα όλο τον πλανήτη. Με τον καπιταλισμό να έχει βρεθεί σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο σε μερικές περιοχές, την άρνηση του κράτους να διανείμει ικανοποιητικά πόρους, ήδη εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός εργασίας, και ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες καταβάλλουν το τίμημα του ιού, η αντιφάσεις του σημερινούν συστήματος έχουν απαγυμνωθεί όσο ποτέ άλλωτε στην πρόσφατη ιστορία. Ενώ η ακροδεξία και η μικροαστική τάξη αντιδρούν διοργανώνοντας διαδηλωσεις και απαιτώντας την επιστροφή στην εργασιακή ρουτίνα – με μια αναίσθητη απαξίωση για τα οποιαδήποτε μέτρα προσπασίας – παινεύοντας τον Trump.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος έχουμε τους τεχνοκράτες του Silicon Valley και τους παλίας αριστοκρατίας ιμπεριαλιστές να επιχειρούν να σφετεριστούν την κρίση για να προωθήσουν μια ακόμη μονιμότερη, τεχνολογική, μορφή κοινωνικής απομόνωσης, την οποία όμως πρέπει να απορρίψουμε ολοκληρωτικά. Αυτή η κρίση, είναι στην πραγματικότητα, ένα αληθινά Αμερικάνικο φαινόμενο. Πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει, με διάφορες τεχνικές, να ακανουφήσουν τα υγεινομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία. Αντίθετα οι ΗΠΑ οδεύουν ταχύτατα σε μια καθολική κρίση, κυριώς εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της αμερικάνικης απληστίας, της μοχθηρίας του αμερικάνικου ρατσισμού και της άγνοιας της αμερικανικής άρχουσας τάξης. Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν ποτέ πιο κοντά σε μια ολοκληρωτική κατάρρευση, και είναι σχεδόν εντελώς αυτοπροκληθείσα.

Με την αριστερά να απουσιάζει εμφανώς στο σήμερα. Ειλικρινά, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί προ πολλού. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ο  Trump είναι πρόεδρος, η ριζοσπαστική αριστερά έχει μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό προς έναν καριερισμό και έναν αυξητικό οπορτουνισμό. Βλέπουμε αυτο-αποκαλούμενους αναρχικούς να διαδηλωνουν υπερ του Bernie Sanders, της κοινωνικής δημοκρατίας, ακόμη και υπερ της Elizabeth Warren και του Joe Biden. Συνήθιζαμε να πετάμε έξω τους δημοσιογράφους και να σπάμε τις κάμερές τους στις συγκεντρώσεις μας, αναγνωρίζοντας ότι δεν προσπαθούμε να αναδημιουργήσουμε το θέαμα αλλά να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά αυτόν τον αποξενωμένο κόσμο. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, υπό το πρίσμα όλων αυτών, το γεγονός ότι η ριζοσπαστική αριστερά φαίνεται αδύναμη καθώς η κοινωνία καταρρέει.

Ειρωνικά, η πανδημία διασταυρώνεται με την Εργατική Πρωτομαγία. Καθώς πολλές αριστερίστικες οργανώσεις έχουν εξαφανιστεί, ο Trump πιέζει για μια επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα μέχρι την 1η Μαη. Στο φώς της παρουσας κρίσης, και  υπενθυμίζοντας ότι ο καπιταλισμός, η λευκή υπεροχή και το κράτος είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, μαζί με συντρόφους από όλο τον κόσμο καλούμε σε αυτόνομες δράσεις για την πρώτη Μάη.

Σε αντίθεση με την άκρα δεξιά, πραγματικά νοιαζόμαστε για τις ανθρώπινες ζωές και πιστεύουμε πως είναι καλό που δεν προγραμματίζονται μαζικές συγκεντρώσεις. Στην πραγματικότητα, το γεγονός αυτό αφήνει την ημέρα για πιο χρήσιμες δράσεις από τις τυπικές παρελάσεις ρουτίνας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Έτσι για φέτος καλούμε τους επαναστάτες ανα τον κόσμο να αναλάβουν αυτόνομες δημιουργικές δράσεις, και να ξεκινήσουν ξεσκεπάζοντας τους θεσμούς και τα υποκείμενα που είναι υπεύθυνα για την ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.