του Διονύση Παπαδόπουλου

Το βίντεο είναι απόσπασμα από την ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Werner Herzog,«Signs of life» (1968)

Ο Herzog αγάπησε από τότε την Ελλάδα και έγραψε το σενάριο της ταινίας σε ηλικία 19 ετών.

Από τις σπάνιες κινηματογραφήσεις των χιλιάδων ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου κατά τη δεκαετία του 60, και μία από τις συγκλονιστικότερες σκηνές τού παγκόσμιου κινηματογράφου.

Αυτό το οροπέδιο θέλουν τώρα οι Γερμανοί τεχνοφασίστες τής ΕNERCON και τα εγχώρια τσιράκια τους να το γεμίσουν με ανεμογεννήτριες. Σε αναβρασμό είναι και κει Δήμοι και κάτοικοι.
Απολαύστε το αρχαιότερο αιολικό πάρκο του κόσμου με τους παραπάνω από 6.000 μύλους λίγο πριν την παρακμή του και προσπαθήστε να φανταστείτε τη δυναμική του ως τουριστικό αξιοθέατο.
Ένα πραγματικά μοναδικό υπερθέαμα που ευχόμαστε να αναβιώσει σύντομα παντού.
Αυτοί οι εκατοντάδες ανεμόμυλοι που φαίνονται στην ταινία είναι τα σύμβολα της γιορτής της ζωής, της πολυμορφίας της, ο στροβιλισμός τής ξέφρενης φαντασίας μυθοπλασίας και χαράς πού γεννά αυτός ο φωτεινός τόπος, αξίες και νοήματα που ο Γερμανός στρατιώτης δεν μπορεί να καταλάβει και τρελαίνεται.
Οι συμβολισμοί πού ο καθένας μπορεί να ερμηνέψει σ αυτό το εκπληκτικό έργο είναι πολλοί.
Ο σκηνοθέτης κατέγραψε μέσα σε λίγα λεπτά συνειδητά ή ασυνείδητα την αιωνιότητα και αξία τής ζωής, κάτι πού ο φασισμός (σε όλες τις μορφές του) δεν μπορεί να δει.
Οι ανεμόμυλοι τού Λασιθίου ήταν ο λόγος που γυρίστηκαν εκεί τα “Σημάδια Ζωής”.
Ο ίδιος ο Χέρζογκ είχε ταξιδέψει στην Κρήτη πριν γυρίσει την ταινία του, και όταν έφθασε στο Λασίθι και είδε τούς ανεμόμυλους δήλωσε “δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό πού έβλεπα,τσιμπιόμουν για να δω αν είναι όνειρο”..
Ο λασιθιώτικος ανεμόμυλος έσωσε τη δεκαετία του 1970 στην κυριολεξία ζωές στην Αιθιοπία, την Ινδία και αλλού στον κόσμο, εκατό χρόνια μετά την εφεύρεσή του, και σήμερα κινδυνεύει να κυκλωθεί και απαξιωθεί από εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.Από τις καλύτερες ταινίες τού  Herzog πού κέρδισε τότε την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ