Μπλε Πανούκλα και Μαύρος Θάνατος

από | 30 Μάι, 2020

Αναπαραγωγή και μετάφραση του άρθρου “The Blue Plague and Black Death”, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ριζοσπαστικής μαύρης εφημερίδας, Black Agenda Report.

Το πρωτότυπο εδώ: https://www.blackagendareport.com/blue-plague-and-black-death.

Το παθογόνο στοιχείο που σκοτώνει τα μέλη της μαύρης φυλής με ρυθμούς δυομιση φορές μεγαλύτερους από τους λευκούς, αφαίρεσε την ζωή και από τον 46χρονο George Floyd, αυτή την εβδομάδα στην Μινεάπολη. Οι τελευταίες λέξεις του Floyd ήταν “δεν μπορώ να ανασάνω”, ίδιες με τις τελευταίες απελπισμένες φράσεις που πρόφερε ένα άλλο θύμα, ο Eric Garner που σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη το 2014, από την ίδια πανούκλα. Αντίθετα από τον Covid-19 που ακόμα βρίσκεται σε έξαρση κι ευδοκιμεί σε αμφότερους μαύρους άνδρες και γυναίκες, η Μπλε Πανούκλα[i] είναι θανάσιμη κυρίως για τους μαύρους άρρενες  όλων των ηλικιών. Συμφωνα με ερευνητές από τα Παν/μια Ρουτγκερς και Μίσιγκαν, 1 στους 1000 μαύρους άντρες και αγόρια, θα υποστούν το θανάσιμο χτύπημα της Μπλε Πανούκλας σε κάποια φάση της ζωής τους – οι ηλικίες ποικίλουν από τα 12 χρόνια του Tamir Rice, που εξέπνευσε το 2014 στο Κλίβελαντ , μέχρι τα 50 χρόνια του Walter Scott, που έπεσε θύμα της μπλε πανώλης το 2015 στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Covid-19 έχει ταξινομηθεί από τους επισημονες σαν ένας “νέος” ιός, εχοντας μεταλλαχτεί πρόσφατα από τα άγρια ζώα για να προσκολληθεί και να μολύνει και τους ανθρώπους. Αλλά η Μπλε Πανούκλα είναι ένας παλαιός κατά συρροή δολοφόνος, που έλκει την καταγωγή του από τις περιπολίες των σκλάβων στον προεμφυλιακό [αμερικάνικο] Νότο. Πράγματι, ο πρώτος ξενιστής της Μπλε Πανούκλας μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, εκεί όπου ιδρύθηκε μια παραστρατιωτική ομάδα με το όνομα “Φρουρά της Πόλης” το 1783, κυρίως για να αστυνομεύει τους μαύρους σκλάβους – αν και ο όρος “αστυνομευση” δεν είχε ακόμα εφευρεθεί. Η Φρουρά βοήθησε να καταπνιγεί η εξέγερση του Denmark Vessey το 1822 – μια επιτυχία που πιστεύεται ευρέως ότι οδήγησε στην μετάλλαξη των τοπικών περιπολιών για δουλους, σε πλήρως ανεπτυγμένους φορείς του Μαύρου Θανάτου σε πόλεις ολόκληρης της αμερικάνικης επικρατειας, όχι μόνο του Νότου.

“Η Μπλε Πανούκλα είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα για άρρενες Μαύρους όλων των ηλικιών”

Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα βρουν το εμβόλιο για τον Covid-19, πιθανότατα και μέσα στη χρονιά που διανύουμε, όμως η Μπλε Πανούκλα γίνεται όλο και πιο θανάσιμη με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί να υπολογίζει για τη μακροημέρευση της σε μια σειρά από μορφές ασυλίας. Αν και ο Μαύρος πληθυσμός της Αμερικής ήλπιζε ότι η ιστορική αύξηση του αριθμού των εκλεγμένων μαύρων αξιωματούχων θα δημιουργούσε πολιτικά αντισώματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση της Μπλε Πανούκλας, συνέβη τελικά το αντίθετο. Το 2014, λίγους μήνες προτού η ζωή του Michael Brown σταματήσει απότομα εξαιτίας της Μπλε Πανούκλας, στο Φέργκιουσονν του Μιζούρι, το 80% της Ομάδας των Μαύρων Αντιπροσώπων (βουλευτών) ψήφισαν στο Κονγκρέσο για να συνεχιστεί αδιάλειπτη η τροφοδοσία των τοπικων εστιών μόλυνσης της Μπλε Πανούκλας με όπλα, εξοπλισμό κι εκπαίδευση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που είναι αποδεδειγμένο ότι τέτοιες δυναμωτικές εγχύσεις καθιστούν την Μπλε Πανούκλα ακόμα πιο τοξική για τις ζωές των Μαύρων της Αμερικής. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 75% των Μαύρων Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του χαρακτηρισμού της Μπλε Πανούκλας ως “προστατευόμενης τάξης”, καθιστώντας την ασθένεια ακόμα πιο ανθεκτική έναντι της πιθανότητας να βρεθεί θεραπεία. Ο Νόμος “Protect and Serve” του 2018 ήταν εντελώς “περιττός, εφόσον οι μπάτσοι είναι ήδη η πιο προστατευμένη τάξη σε ολόκληρο το έθνος”.

Πιο ριζοσπάστες στοχαστές, βουτηγμένοι στον αγώνα ενάντια στις κοινωνικές παθογένειες, ισχυρίζονται ότι η ζωτικότητα της Μπλε Πανούκλας μπορεί να αποδυναμωθεί, τουλάχιστον εκεί που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Μαύρων πληθυσμών, μέσω της εγκαθίδρυσης μορφών συλλογικού ελέγχου της ασθένειας από την μαυρή κοινότητα. Μια σειρά από φόρμουλες κοινοτικού ελέγχου της πανούκλας έχουν προταθεί κατά καιρούς. Όμως η Μαύρη Ψευτοηγετική Τάξη[ii], βαθιά ενσωματωμένη στο Δημοκρατικό Κόμμα, αντιστέκεται πεισματικά σε κάθε προσπάθεια από-τα-κάτω για να καμφθεί η μπλε πανδημία, και κάνει ότι μπορεί για να ενθαρρύνει την εξάπλωση της αρρώστιας και στις τάξεις της ομοσπονδιακής μυστικής αστυνομίας. Τον Μάρτη του τρέχοντος έτους, τα δύο τρίτα των Μαύρων Αντιπροσώπων προσχώρησαν σε μια μεγάλη πλειοψηφία από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, για να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο με την απατηλή ονομασία “Νόμος για την Επανίδρυση της Ελευθερίας”, που έκτοτε έχει επικυρωθεί και από την Γερουσία. Μόνο 17 από τους 50 αντιπροσώπους με πλήρες δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν ενάντια στον νόμο, που κανονικά έπρεπε να λήξει φέτος, μαζί με άλλες πρόνοιες του διαβόητου Patriot Act. Όπως γράφτηκε σε σχετικό ρεπορτάζ, ο νομος επιτρέπει στο FBI να συλλέγει χωρίς ένταλμα “χειροπιαστά στοιχεία” σχετικά με έρευνες που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας, με μοναδική προϋπόθεση την έγκριση ενός μυστικού δικαστηρίου που κατά τα φαινόμενα έχει ήδη επικυρώσει πολλά τέτοια αιτήματα από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής. Αυτά τα απτά στοιχεία περιλαμβάνουν την κατασκοπεία στις διαδικτυακές περιηγήσεις ατόμων που έχουν μπει στο στόχαστρο της ασφάλειας, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να αποδείξουν [οι αρχές] ότι τα άτομα αυτά έχουν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα.

Η Μπλε μόλυνση εξαπλώθηκε παντού στον κόσμο, όπου οι ΗΠΑ κινητοποιούν τις τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις τους σαν μια πλανητική αστυνομική δύναμη, υποστηριζόμενη από υπερσύγχρονα drones που εκτελούν τις δολοφονίες που διατάζει ο Λευκός Οίκος στις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου. Κάθε Τρίτη, “Kill Tuesdays” τις έλεγαν στον Λευκό Οίκο χαριτολογώντας, ο πρόεδρος Ομπάμα τηρούσε ευλαβικά το πρόγραμμα του από προμελετημένες δολοφονίες, όμως το πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι είναι λιγότερο προβλέψιμο.

Μιας και φέτος είναι χρονιά εκλογών, η δολοφονία του Floyd από την Μπλε Πανούκλα στην Μινεάπολη εισέπραξε τις ομόθυμες καταδίκες των ίδιων εκείνων ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια ενθάρρυναν συστηματικά και χρηματοδότησαν την εξάπλωση της θανατηφόρας επιδημίας. Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης απέλυσε τους τέσσερις αστυνομικούς που αναμείχτηκαν στο περιστατικό της δολοφονίας του άτυχου Floyd, και ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος πρόεδρος που περηφανεύεται ότι εκείνος, σχεδόν μόνος του, “έγραψε” τον “Νόμο για τον Έλεγχο των Βίαιων Εγκλημάτων και για την Εφαρμογή του Νομου”, μια από τις κύριες εστίες αναπαραγωγής της Μπλε πανδημίας τα τελευταία χρόνια,  δήλωσε πως “ο George Floyd άξιζε κάτι καλύτερο και η οικογένεια του αξίζει δικαιοσύνη. Η ζωή του είχε σημασία”.[iii] Αλλά η ιστορία του Μπάιντεν και του Κόμματος του σαν κέντρα διασποράς μαζικού θανάτου για τον μαύρο πληθυσμό μαρτυρούν μια διαφορετική ιστορία από το εν λόγω tweet.

Επειδή μια άμεση θεραπεία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη, είναι δεδομένο ότι πολλοί από τους μαύρους άρρενες που κοντεύουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση – αλλά και οι μαύρες αδελφές μας που δεν έχουν ανοσία στις καταστροφικές επιπτώσεις της Μπλε Πανούκλας – θα καταφύγουν σε σπιτικές συνταγές προκειμένου να αποκρούσουν την επιδημία, οπως άλλωστε έκαναν στο παρελθόν ο Denmark Vesey, ο Nat Turner και, πιο πρόσφατα, κάποια από τα αδέλφια μας στο Ντάλας και το Μπάτον Ρουζ.[iv]


[i]Το λογοπαίγνιο αφορά το μπλε, που είναι το επίσημο χρώμα των αστυνομικών σωμάτων καταστολής στις ΗΠΑ.

[ii]Black Misleadership Class, είναι η τάξη των μορφωμένων αφροαμερικανών που έχουν “πετύχει” ο καθένας στον τομέα της δραστηριότητας του. Περιλαμβάνει τους καλλιτέχνες, τους διανοουμένους και τους πολιτικούς από τους οποίους θα περίμενε κανείς να αναλάβουν τον πρώτο ρόλο στην προσπάθεια ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου των υποβαθμισμένων μαύρων κοινοτήτων στις ΗΠΑ. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι λειτουργούν σαν φερέφωνα και τοποτηρητές των ταξικών συμφερόντων της ελίτ κι έχουν αναλάβει να “διαχειρίζονται” τον μαύρο υπόδουλο πληθυσμό για λογαριασμό της. Είναι οι “house niggers”, όπως τους αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο Malcolm X.

[iii]“His life mattered”, στο πρωτότυπο.

[iv]Οι Denmark Vesey και Nat Turner είναι μαύροι επαναστάτες μαύροι που οργάνωσαν σημαντικές εξεγέρσεις σκλάβων στο Τσάρλεστον το 1822 και στη Βιρτζίνια το 1831. Η αναφορά που γίνεται στο Ντάλας, αναφέρεται στην ενέδρα που έστησε στους μπάτσους ο αφροαμερικανός βετεράνος του Αφγανιστάν Μάικα Τζόνσον, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες δολοφονίες μαύρων από τις δυνάμεις καταστολής. Ο Τζόνσον σκότωσε πέντε μπάτσους και τραυμάτισε άλλους εννέα, προτού σωριαστεί νεκρός από βόμβα που εξερράγη με ρομπότ της αστυνομίας μέσα στο κτήριο όπου είχε ταμπουρωθεί.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2. Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κλήθηκε μέσω e-mail να αποστείλει άμεσα στοιχεία μελών του που ήταν παρόντα στον τραυματισμό...

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ. Συναδέλφισσα, συνάδελφε! Με αφορμή την αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων PhilosII με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων...

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ Την Πέμπτη 28 Μαρτίου εκπρόσωποι των σωματείων «ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», πραγματοποίησαν συνάντηση με...