Οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια κίνηση που συγκρίνεται ήδη με τις ταραχές που πυροδότησαν το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο των διαδηλώσεων. Ο Τραμπ ζητά να θεωρηθούν οι  αντιφασιστές ως τρομοκράτες.

Η κουρτίνα ανοίγει και βλέπετε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, να καταγγέλλει την παρουσία αναρχικών στις διαμαρτυρίες ενάντια στο ρατσισμό μετά τη δολοφονία, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Η κουρτίνα κλείνει και η Chiara de Blasio, κόρη του δημάρχου, συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένη συνέλευση μισή ώρα πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δεν είναι μια ταινία αλλά μια επαναλαμβανόμενη πολιτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες: ένα μέρος του πληθυσμού απαιτεί να σταματήσει η βία και οι αστυνομικές επιθέσεις, μια μειονότητα προσπαθεί να απομονώσει όσους διαμαρτύρονται και να στιγματίζουν για να συνεχίσουν το κυνήγι.

Μπροστά από τους κυνηγούς, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τύπο, μεταφέρθηκε σε καταφύγιο εντός του Λευκού Οίκου την Παρασκευή από τη μυστική υπηρεσία. Την Κυριακή το βράδυ, οι ταραχές στην Ουάσινγκτον εξαπλώθηκαν σε λίγα τετράγωνα από το προεδρικό συγκρότημα. Από το θάνατο του Φλόιντ, 140 πόλεις έχουν δει να αναπαράγονται διαμαρτυρίες. Τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί σε 21 πολιτείες και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα βίας που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις στην Ινδιανάπολη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και το Σεντ Λούις. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Ο Τραμπ απειλεί να χρησιμοποιήσει την «απεριόριστη δύναμη» του στρατού για να καταστρέψει τις διαμαρτυρίες για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Ενώ οι διαμαρτυρίες γίνονταν, ο Τραμπ χρησιμοποιούσε ξανά τον λογαριασμό του στο Twitter ως όπλο στον αγώνα του για επανεκλογή. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ορίσουν το «Antifa» ως τρομοκρατική οργάνωση. Εκτός από το γεγονός ότι μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το CNN έχουν συμμετάσχει στο επιχείρημα ότι η Antifa είναι μια δομημένη οργάνωση και όχι μόνο μια συντομογραφία των αντιφασιστών που μοιράζονται ετερογενείς ομάδες ακτιβιστών, η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία του προέδρου δεν μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι η χώρα στερείται αντιτρομοκρατικού νόμου για “ομάδες” που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό.

Ο William Barr, γενικός εισαγγελέας του κράτους, έχει διατηρήσει την ίδια γραμμή όταν διαβεβαιώνει ότι η Antifa θα αντιμετωπίζεται “σύμφωνα με την εγχώρια τρομοκρατία που ασκούν”. Ωστόσο, οι δικηγόροι και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι απειλές του Τραμπ είναι δύσκολο να εφαρμοστούν χωρίς να παραβιαστεί η πρώτη τροποποίηση, η οποία προστατεύει τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης.

Το Antifa, ένα μάγμα που κέρδισε την διασημότητα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Charlotesville του 2017, ερμηνεύεται ως μια πολύμορφη αντίδραση στην ανάπτυξη του ακροδεξιού κινήματος και του λευκού υπερασπισμού. Η δολοφονία της αντιρατσιστριας ακτιβίστριας Heather Heyer σε αυτήν την πολιτεία της Βιρτζίνια ήταν ένα σημείο καμπής για την καταγγελία των δεσμών του προέδρου με τον λευκό φασισμό, αλλά ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ συνδέεται με την ιστορία της βίας και του θεσμικού ρατσισμού της χώρας. , μια πρακτική βίας που διαρκεί 400 χρόνια.

Διαμαρτύρεται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Ουάσινγκτον στις 30 Μαΐου. Φωτογραφία: Geoff Livingston (cc.2.0)

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, διήρκεσαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας παρά τις απαγορεύσεις που έχουν ορίσει οι αρχές. Στις 29, ένα tweet από τον Τραμπ έβαλε φωτιά στη διάθεση: “Όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί”, έγραψε. Μια ιστορική αναφορά που επιστρέφει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις συγκρούσεις πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960. Η ίδια φράση υπόθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας του Μαϊάμι το 1967.

Από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε αυτό το tweet την Παρασκευή, το σχέδιο είναι παρόμοιο: ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ταραχές, πυρκαγιές και λεηλασίες, τη νύχτα. Παρόλο που τα κινήματα προσπαθούν να αποφύγουν τη διαίρεση του Μανιτσάν μεταξύ των «καλών» και των «κακών» διαδηλωτών. Η ακτιβίστρια Bree Newsome το εξήγησε στο λογαριασμό της στο Twitter: «Δεν είναι ότι η τακτική και η στρατηγική δεν έχουν καμία σημασία. Αλλά η αφήγηση ότι αλλάζουμε τα αποτελέσματα οταν διαμαρτυρόμαστε με τρόπο που οι καταπιεστές εγκρίνουν δεν είναι αλήθεια. Η δομή εξουσίας εντείνει συνεχώς τη βία μόλις αμφισβητηθεί, όλα για να διατηρήσουν τη βία του status quo. “

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2019 σημείωσε ότι ένας στους 1.000 Αφροαμερικανούς πεθαίνει στα χέρια της αστυνομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιθανότητα ενός νεαρού μαύρου να πέσει θύμα ενός από αυτά τα εγκλήματα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανότητες ενός νέου λευκού. Η αστυνομική βία ως αιτία θανάτου σε νέους ηλικίας 25 έως 29 ετών είναι συχνότερη από τους θανάτους από διαβήτη, πνευμονία και είναι μόλις τρία σημεία κάτω από τους θανάτους από πρόωρο καρκίνο.

Η προηγούμενη κατάσταση και η ανάμνηση άλλων δολοφονιών της αστυνομίας, όπως αυτή του Trayvon Martin, του Tamir Rice, 12 ετών, της  Aiyana Stanley-Jones, επτά ετών, έχει ενταχθεί στον αντίκτυπο του covid-19, συγκριτικά μεγαλύτερο μεταξύ του μαύρου πληθυσμού. Μια μελέτη από το εργαστήριο APM εξήγησε ότι οι Αφρικανοί Αμερικανοί πέθαναν με ποσοστό 50 ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με 20,7 λευκούς ανά 100.000. 20.000 Αφροαμερικάνοι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του covid-19.

Ο ιστορικός σκόρερ του NBA, Kareem Abdul Jabbar, επεσήμανε τις διασταυρώσεις μεταξύ του ιού και της τρέχουσας κατάστασης, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη επικράτηση της νόσου μεταξύ του μαύρου πληθυσμού επιδεινώνεται από τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο της απώλειας θέσεων εργασίας: ” Ακριβώς  όταν εκτίθενται τα έντερα του θεσμικού ρατσισμού, φαίνεται ότι η κυνηγετική περίοδος είναι ανοιχτή για τους μαύρους ».

Ο Abdul Jabbar εξηγεί: « Δεν θέλω να δω λεηλατημένα καταστήματα, ούτε καμένα κτίρια. Όμως οι Αφροαμερικανοί ζουν σε ένα φλεγόμενο κτίριο για πολλά χρόνια, πνιγονται στον καπνό καθώς οι φλόγες καίνε όλο και πιο κοντά. Ο ρατσισμός στην Αμερική είναι σαν τη σκόνη στον αέρα. Φαίνεται αόρατος, ακόμη και αν ασφυξία, μέχρι να αφήσετε τον ήλιο να μπει. Τότε βλέπετε ότι είναι παντού. “

Ο Cornel West, σε μια αναφορά του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξέφρασε στο CNN, την πεποίθησή του ότι τα επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας είναι απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “είναι ένα αποτυχημένο κοινωνικό πείραμα”. Η Δύση έχει τοποθετηθεί μαζί με τους διαδηλωτές: «Ευχαριστώ τον Θεό ότι οι άνθρωποι είναι στους δρόμους. Μπορείτε να φανταστείτε αυτό το είδος λιντσάρισμα και οι άνθρωποι να είναι αδιάφοροι; ” Και περιέγραψε τον Τραμπ ως «νεοφασίστα γκάνγκστερ», αν και κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του επέμεινε ότι το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχει καμία ικανότητα να μεταρρυθμιστεί.

Η εξέλιξη και η διάρκεια των διαδηλώσεων είναι άγνωστη και οι ιστορικές αναφορές δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε πώς θα συμβούν τα γεγονότα. Πριν από έξι χρόνια, η δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, πυροδότησε διαμαρτυρίες που διήρκεσαν, με διαφορετικές εντάσεις, για ένα μήνα.

Ακτιβιστές και ακτιβιστριές ζητούν την άμεση σύλληψη των Tou Thao, J. Alexander Kueng και Thomas K. Lane, των αστυνομικών που παρέμειναν με τον αξιωματικό Derek Chauvin, ο οποίος τελικά ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία, συνελήφθησαν στις 29 Μαΐου, τέσσερις μέρες μετά το θάνατο του Floyd.

το άρθρο είναι από το https://www.elsaltodiario.com/estados-unidos/trump-senala-movimiento-antifa-terrorismo-semana-protestas-asesinato-george-floyd

Για την μετάφραση του χρησιμοποιήθηκε μηχανική υποστήριξη και ακολούθησε επιμέλεια.